Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

15.781 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν. - Μειώνετε ο χρόνος αναμονής για την σύνταξη.

15.781 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν.

Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν 15.781 συνταξιούχοι του Δημοσίου οποίοι δεν απεγράφησαν μέχρι και τις 15 Ιουνίου και δεν αποκλείεται να πρόκειται για “μαϊμού” συνταξιούχους.
Όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή

Μερικά από τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον από την ομιλία του Κ Σταικούρα.
Οι τομείς στους οποίους αναφέρθηκε:


Συντάξεις
1ο: Η εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων.
Προς τούτο δρομολογήθηκε απογραφή στις 15 Μαρτίου η οποία διήρκεσε έως τις 15 Ιουνίου.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 15.781 πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη δεν έχουν απογραφεί.

Προγραμματική δέσμευση:
Όσοι δεν έχουν απογραφεί έως 15 Ιουνίου, τους δύο επόμενους μήνες, δηλαδή στις 24 Ιουλίου και στις 24 Αυγούστου, θα βρουν στην τράπεζά τους ειδική εντολή πληρωμής την οποία θα μπορούν να εισπράξουν, εφόσον παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο, οπότε και θα απογραφούν.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε όσους δεν απογραφούν και με αυτό τον τρόπο, παύει η καταβολή της σύνταξης, αρχίζει η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της μη απογραφής, αναζήτησης και επιστροφής των καταβληθέντων, και παραπομπής στη δικαιοσύνη.
Επιπροσθέτως, από το 2013 καθιερώνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοί θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση με επιστημονική μεθοδολογία.

2ο: Ο χρόνος αναμονής από τη χρονική στιγμή εξόδου από την ενεργό υπηρεσία μέχρι την χρονική στιγμή έναρξης της καταβολής της οριστικής σύνταξης.
Σήμερα, ο χρόνος αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο για τη λήψη της σύνταξης, είναι περίπου 9 μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και 4 μήνες για τους ένστολους.
Ο υπόλοιπος χρόνος καθυστέρησης βαρύνει τους επί μέρους φορείς στους οποίους εργαζόταν ο υπάλληλος.

Προγραμματική δέσμευση:
1ον. Εντός τριμήνου δημιουργείται σχετικό portal. Μέσω αυτού οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους.

2ον. Ο χρόνος αναμονής εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται:
• έως το τέλος του 2012, το πολύ σε 7 μήνες,
• έως το τέλος του 2013, το πολύ σε 5 μήνες, και
• έως το τέλος του 2014 το πολύ σε 3 μήνες.

3ον. Από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα, έναντι, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία.
Η καταβολή αυτή αφορά το χρόνο αναμονής στο Γενικό Λογιστήριο.
Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική εκκαθάριση.
Εξυπακούεται ότι με την εφαρμογή των ανωτέρω διασφαλίζεται η αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη τήρηση της σειράς στη διαδικασία της συνταξιοδότησης.

Ε. Τομέας Δημοσιονομικών Ελέγχων
Ο ρόλος των αξιόπιστων δημοσιονομικών ελέγχων για την εξυγίανση, τη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία είναι μείζονος σημασίας.

Προγραμματική Δέσμευση
Αναλαμβάνεται άμεσα η αναγκαία συμπληρωματική θεσμική πρωτοβουλία και εντός τριμήνου τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος 3492/2006 που αφορά την πραγματοποίηση νέου τύπου δημοσιονομικών ελέγχων σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. "
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο