Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ πράξεις πάνω από 300.000

ΣΤΟ στόχαστρο του ΣΔΟΕ τίθενται φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ασυνήθιστα υψηλές συναλλαγές το τελευταίο διάστημα, αλλά και όσοι έχουν βγάλει μεγάλα ποσά από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ζήτησαν μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος στοιχεία για πελάτες που:

είτε έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω για το διάστημα από 1-1-2000 μέχρι σήμερα
είτε πραγματοποίησαν τραπεζικές συναλλαγές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή πλήρη στοιχεία με τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων που υπάγονται είτε στη μία είτε και στις δύο παραπάνω κατηγορίας. Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εστιάζουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα και τοπικούς άρχοντες και ειδικά σε όσους διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί ακολούθως και στον ιδιωτικό τομέα και θα ελεγχθούν με τα ίδια κριτήρια διευθυντές επιχειρήσεων, οι οποίοι έχει εντοπισθεί ότι λειτουργούσαν ως «αχυράνθρωποι». Εκεί υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι υπήρχε τεράστια διακίνηση κεφαλαίων μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, τα οποία εκτός του ότι δεν φορολογήθηκαν ποτέ, δεν έχει βρεθεί ως τώρα η κατάληξή τους. Το ΣΔΟΕ γνωρίζει ότι οι «αχυράνθρωποι» αυτοί έδρασαν κυρίως πριν η χώρα βρεθεί σε βαθιά ύφεση. Την τελευταία τριετία οι «αχυράνθρωποι» του παρελθόντος επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Τώρα το ΣΔΟΕ επιχειρεί να τους φέρει ξανά στο προσκήνιο, για να πληρώσουν όσα οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να αποστείλουν τα ακόλουθα στοιχεία: Το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έγινε η συναλλαγή, η ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε, το είδος (κατάθεση, ανάληψη), η αιτιολογία, το ποσό, το ονοματεπώνυμο του συναλλασσόμενου, πλήρη στοιχεία όλων των συνδικαιούχων (σε περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός) και ένδειξη για τυχόν ύπαρξη θυρίδας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορέσουν τα αρμόδια κλιμάκια, που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την πρωτοφανή σε όγκο δουλειά, να βρουν την «άκρη του νήματος» και να αποκαλύψουν υποθέσεις είτε μαύρου χρήματος είτε εξαγωγής κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν υποβληθεί από το ΣΔΟΕ πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών για ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις, από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ». Τα στοιχεία προέκυψαν από τους ελέγχους αξιοποιώντας το νέο σύστημα Elenxis, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να επιλέξει υποθέσεις για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Από τις έρευνες του ΣΔΟΕ σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανακαλύφθηκαν πραγματικά «λαβράκια». Γιατροί, δικηγόροι, μισθωτοί, επιχειρηματίες κ.ά. εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά έχοντας κρυμμένα πολλά εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους, τα οποία συσσώρευσαν με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PLAPOUTAS | Ιουλίου 9, 2012 1:30 μ.μ. | Reply
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΕΒΛΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000€, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ "ΚΛΟΠΗΣ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ) ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ.
image description Thanos | Ιουλίου 9, 2012 9:11 μ.μ. | Reply
Ειπα να σχολιάσω κάτι αλλά με κάλυψες
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο