Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Eurogroup: Ενημερώνεται σήμερα από την τρόικα

Το βάπτισμα του πυρός σε δύσκολες συνθήκες θα πάρει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup στις Βρυξέλλες: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν πως για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση θα πρέπει να κριθεί πως έχει ξαναμπεί σε τροχιά η υλοποίηση του μνημονίου, ενώ ο Γ. Στουρνάρας καλείται να πείσει τους εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει το χαμένο χρόνο.
 
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους αξιωματούχους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα μία ημέρα πριν το Eurogroup. Στην εξέλιξη των μακρο-οικονονικών και δημοσιονομικών μεγεθών, που θα καθορίσουν τα αιτήματα της τρόικας για μέτρα προσαρμογής, επικεντρώθηκε η συνάντηση. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδιο για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων έναντι, αντί κεφαλαίων, ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
 
Στη συνάντηση της Κυριακής, εξετάστηκε η ύφεση, η ανεργία και η πορεία του ελλείμματος -ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εκφράζονται ανησυχίες πως η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις. Οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στο τέλος Ιουλίου.
 
Η απόκλιση από τους στόχους θα είναι καθοριστική για μέτρα προσαρμογής που θα ζητήσουν οι δανειστές, με το υπουργείο να εμφανίζεται διατεθειμένο να δείξει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα αλλά αποφεύγοντας την εισαγωγή νέων μέτρων.
 
Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο δεν αναμένεται πάντως να πάρει άμεσες αποφάσεις- θα βρεθούν και τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται εντός του Ιουλίου.
 
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναφορά του υπουργού στους Financial Times (για την αποσπασματική χρήση της οποίας αντέδρασε ο Γ.Στουρνάρας και κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις) πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές εάν το πρόγραμμα δεν επανέλθει στην πορεία του».
 
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως «δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά», όπως είχε αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Παρασκευή στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο