Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεπέρασε τα 52 δισ. η παραοικονομία

Στην 9η θέση των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. η Ελλάδα το 2011

Πάνω από 52 δισ. ευρώ υπολογίζει η Κομισιόν ότι ήταν πέρυσι ο τζίρος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, με τη χώρα να έρχεται στην 9η θέση μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε. και στην 4η θέση μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης.
 
Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πραγματική συγκέντρωση εσόδων από ΦΠΑ.
 
Τα στοιχεία δείχνουν, όπως αναφέρει η Καθημερινή σε σημερινό δημοσίευμά της, ότι παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το πρόβλημα παραμένει αναλλοίωτο στην Ελλάδα.
 
Ωστόσο, η χώρα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να μειώσει το μέγεθος της παραοικονομίας και να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, καθώς με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να τονώσει τα δημόσια έσοδα και να ελαφρύνει το πρόγραμμα λιτότητας και περικοπής δαπανών.
 
Χαρακτηριστικό της αδυναμίας των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τον κατάλογο των 27 χωρών της Ε.Ε. στην κατηγορία κοστολόγησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο δείκτη που η Κομισιόν καταγράφει το διοικητικό κόστος ανά 100 ευρώ φορολογικών εσόδων, δεν υπάρχει η Ελλάδα.
 
Εκτός της Ελλάδας, από το συγκεκριμένο πίνακα απουσιάζουν επίσης η Κύπρος, η Λιθουανία και η Σλοβακία, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι συγκεκριμένες χώρες δεν διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία. Κάτι που δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί ακόμη να κοστολογήσει τις υπηρεσίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
 Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στην τρόικα και αναμένεται να προωθηθούν λύσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

[…] Σε ό,τι αφορά τη συλλογή του ΦΠΑ, η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της στοιχεία για το 2010 από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την είσπραξη ΦΠΑ ως προς το ποσό που θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί βάσει των συντελεστών του ΦΠΑ.

Το 2010, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περίπου το 37% των εσόδων που θεωρητικά θα έπρεπε να εισπράξει. Και αυτό παρά την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από 21% στις αρχές Ιουλίου του 2010.
 
[…] Στη δεύτερη χειρότερη θέση αναφορικά με την αποδοτικότητα είσπραξης του ΦΠΑ βρέθηκε το 2010 η Ιταλία, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ισπανία. Η Πορτογαλία που εφαρμόζει αντίστοιχο με το ελληνικό μνημόνιο ήταν το 2010 στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ η Ιρλανδία στην 11η θέση.
 
Σε καμία από τις παραπάνω χώρες τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τον ΦΠΑ δεν ξεπέρασαν το 48% των εσόδων που θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί.
 
Στον αντίποδα βρέθηκε το 2010 το Λουξεμβούργο, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 91%, ενώ δεύτερη καλύτερη χώρα ήταν η Κύπρος (79%) και τέταρτη η Βουλγαρία (68%) που από το 1998 έως το 2007 βρισκόταν υπό προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Βέβαια, η Βουλγαρία «κατέκτησε» το 2011 τη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ των «27» σε ό,τι αφορά το μέγεθος της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Στη Βουλγαρία, η παραοικονομία διαμορφώθηκε πέρυσι στο 32,3% ΑΕΠ της και ακολούθησαν Ρουμανία (29,6%), Λιθουανία (29%), Εσθονία (28,6%) και Λετονία (26,5%).
 
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 9η θέση, με την παραοικονομία να ανέρχεται στο 24,3% του ΑΕΠ της χώρας (ή 52 δισ. ευρώ για το 2011).

Η χώρα με τη μικρότερη παραοικονομία ήταν η Αυστρία με μόλις 7,9% του ΑΕΠ της να αφορά τη μαύρη οικονομία.

Πηγή 24h.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spirosvii | Ιουλίου 9, 2012 11:40 π.μ. | Reply
κάποιος να μας σώσει δεν υπάρχει; Κάποιος να φέρει τα πράγματα στα ίσια τους. Απελπίζομαι να διαβάζω τέτοιες ειδήσεις.
image description THANOS | Ιουλίου 9, 2012 1:20 μ.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ;ΑΦΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΔΕΣΠΟΖΕΙ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΡΙΕΥΕΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.ΜΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΠΛΑΝΩΔΕΙΟΙ ΕΣΤΡΩΝΑΝ ΚΑΤΩ ΕΝΑ ΣΕΝΤΟΝΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ-ΡΟΥΧΑ ,ΤΣΑΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΞΥΝΟΝΤΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ.
ΜΕ 15 EURO ΤΖΙΤΖΙ ΜΙΛΑΜΕ.[ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ - ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΚΑΙ ΣΟΡΤΣΑΚΙ, ΚΙ ΕΝΑ ΛΕΙΖΕΡ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.
image description GEORGE | Ιουλίου 9, 2012 1:30 μ.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΤΕ;; ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Κ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΕΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ Κ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ Κ ΤΕΛΟΣ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο