Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εμπόριο: Συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων για 860 ευρώ κατώτατο μισθό

Εμπόριο: Συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων για 860 ευρώ κατώτατο μισθό

Προχωρεί η διαδικασία υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης

Στο επίπεδο των 860 ευρώ - κατώτατο μισθό - φαίνεται να συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, και όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, προχωρούν στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

Κύρια θέση της ΕΣΕΕ στις συζητήσεις και συναντήσεις με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ ήταν ο επαναπροσδιορισμός του μισθού του εμποροϋπαλλήλου, από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου προ-κρίσης (1-1-09) και η διατήρησή του σε σταθερά επίπεδα μέχρι να βγούμε από την παρούσα δύσκολη συγκυρία.
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β.Κορκίδης, σε ανακοίνωση, «κύρια επιδίωξη της συνομοσπονδίας, με ειλικρινείς προθέσεις είναι να υπογραφεί κλαδική σύμβαση εμπορίου η οποία θα αποτρέψει με τη λήξη του χρόνου της μετενέργειας να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».
 
Υπενθυμίζεται ότι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δεν έχουν καταγγείλει την ισχύουσα σύμβαση, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση, ενώ, ήδη, τρέχει, έως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, ο χρόνος της μετενέργειας, λόγω της μονομερούς καταγγελίας στην οποία προέβη ο ΣΕΛΠΕ.
 
Στο κείμενο θέσεων και προτάσεων που κατέθεσε προς επεξεργασία ο κ. Κορκίδης, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι, σε ένα υποθετικό σενάριο λύσης της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, μετά την λήξη του τριμήνου και την εισαγωγή της μετενέργειας, οι μειώσεις των μισθών με διευθυντικό δικαίωμα (βασικός μισθός της κλαδικής συν τα 4 επιδόματα) θα κυμανθούν κατά προσέγγιση από 12% έως 23-25%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, με την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, η κατάσταση εκτρέπεται εκτός ελέγχου, προσθέτοντας ότι:

«Ο ΣΕΛΠΕ, ήδη, κατήγγειλε την σύμβαση, ενώ, ακόμη και στο χώρο των ΜμΕ, πολλές επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας, δεν καταβάλλουν μισθούς εδώ και τρεις μήνες ή καταφεύγουν σε κατάρτιση ατομικών συμβάσεων.»

»Παράλληλα, τα μέλη μας από όλη την επικράτεια πιέζουν για μειώσεις από 22% και άνω και για κατάργηση όλων των επιδομάτων, εκτός των τεσσάρων που προβλέπει η ΠΥΣ 6/2012.

»Στο παραπάνω πλαίσιο, η μετρημένη και στο μέτρο του απολύτως απαραίτητου μείωση του μισθολογικού κόστους στα επίπεδα της προ κρίσης μισθών καθίσταται πλέον αναγκαία.

» Συγκεκριμένα, πρότασή μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του μισθού στον κλάδο του εμπορίου από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ. Πιστεύουμε ότι, κύριος σκοπός μας πρέπει να είναι να κρατήσουμε την σύμβασή μας στην ζωή και να εξασφαλίσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας».
 
Κατά τον κ. Κορκίδη επιβάλλεται νέος σχεδιασμός της σύμβασης «σε λευκό χαρτί» και «εφ' όλης της ύλης», που θα περιλαμβάνει μία κοινωνική συμφωνία, με ρεαλιστικές επιλογές και όρους επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

Συνακόλουθα, θέτει προς συζήτηση τη μεσοσταθμική μείωση 11% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της σύμβασης, με διατήρηση όλων των επιδομάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συμβάσεις.

Το προτεινόμενο ποσοστό, όπως τονίζεται, βρίσκεται στο μέσο όρο ανάμεσα στις μειώσεις που επιφέρει η ΠΥΣ και στις απαιτήσεις των μελών μας, «οπότε η πρότασή μας έχει απόλυτα ρεαλιστική βάση».

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση για την απάλειψη συγκεκριμένων κανονιστικών όρων της σύμβασης, οι οποίοι θα κατατείνουν σε ονομαστική μείωση των αποδοχών κατά 11%, η οποία μεταφράζεται σε πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 15%.
 
Με την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, οι εργοδότες εκτιμούν πως θα έχουν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια τους, ώστε να διεκδικήσουν την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.

Ακόμη, θεωρούν ότι μπορούν, άμεσα, να συμφωνήσουν και να συντάξουν παράρτημα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στην κλαδική σύμβαση του εμπορίου και θα περιέχει όρους και προϋποθέσεις περί ορισμού των ελαστικών μορφών εργασίας στο εμπόριο, αλλά και δημόσιας αναγγελίας των εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν τη σύμβαση, είτε με την μέθοδο της πινακίδας, είτε με άλλο τρόπο στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων.
 
Εκτός των εργασιακών θεμάτων, ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, και η τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές.

Το Δημόσιο δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, πλήττοντας την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ενώ υποσχέθηκε ουσιαστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αυτή, όπως υπογραμμίζεται, έχει μείνει μόνο στα χαρτιά.

Επειδή, όμως, η τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους είναι άμεσα συνυφασμένη με την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, άρα, με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ζητείται η ανάλογη υποστήριξη της εργατικής πλευράς για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Συνομοσπονδίας.
 
Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει γενική μείωση 10% και για τους συνεπείς εργοδότες άμεση μείωση 5%.

Παράλληλα και προκειμένου να μην έχουν απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, προτάθηκε η επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1‰ επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description FAZEXA | Ιουλίου 7, 2012 1:56 π.μ. | Reply
ΔΗΛΑΔΗ εαν υπογραφει νεα συμβαση, με 815 μικτα οπως εκτιμουν,οι μισθοι που εχουν πεσει κατω απο αυτο λογω ατομικων συμβασεων ,θα υποχρεωθη αραγε λεω εγω τωρα,ο εργοδοτης, να τις επαναφερει τουλαχιστον στα 815?
image description kyrilos | Ιουλίου 7, 2012 3:47 μ.μ. | Reply
ολες οι επιχειρησεις εμποριου εχουν παει με ατομικες συμβασεις τους μισθους κατα απο τα 815!!!!!!!!! τι θα γινει μ αυτές???
image description PantelisCh | Ιουλίου 7, 2012 1:14 μ.μ. | Reply
Αν η εταιρεία κι ο εργαζόμενος ανήκουν στη συνομοσπονδία και στο σωματείο αντίστοιχα προφανώς, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπρτωση να κυρη΄χθεί υποχρεωτική, έτσι δεν είναι;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο