Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνήγορος του Πολίτη: Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες πολιτών

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

∆ελτίο Τύπου

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012 

Τα έκτακτα φορολογικά µέτρα πλήττουν δυσανάλογα τις ευάλωτες οµάδες πολιτών

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισόδηµα που έχει ήδη φορολογηθεί µε το συνήθη φόρο εισοδήµατος,  και υπερβαίνουν τις οικονοµικές δυνατότητες ευπαθών οµάδων πολιτών, επισηµαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονοµικών, η ανεξάρτητη αρχή υπογραµµίζει ότι τα φορολογικά βάρη πρέπει να κατανέµονται στους Έλληνες πολίτες ανάλογα µε τις οικονοµικές τους δυνάµεις.  Η κατανοµή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι µε οριζόντια µέτρα, δηλαδή όχι σύµφωνα µε την έννοια της αριθµητικής ισότητας, αλλά µε την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια. 

Όπως προκύπτει και από αναφορές πολιτών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, έκτακτα φορολογικά µέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών πρόσωπων, η έκτακτη εισφορά αντικειµενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύµατος πλήττουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες οµάδες πολιτών. Ένας µεγάλος αριθµός νοικοκυριών είναι υπερχρεωµένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν µέσω συνεχόµενης µείωσης διαθέσιµου εισοδήµατος (µείωση αποδοχών – κύκλου εργασιών και αύξηση εµµέσων φόρων). 

Οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη, ορισµένοι µάλιστα αντιµετωπίζουν και πρόβληµα βιοπορισµού. Έτσι το ύψος των έκτακτων φόρων εµφανίζεται,  τις περισσότερες φορές δυσανάλογα µεγάλο σε σχέση µε τις πραγµατικές οικονοµικές δυνατότητες των φορολογουµένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειµένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση δε µη συµµόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής µέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους. Πολύ περισσότερο την περίοδο της οικονοµικής κρίσης που πλήττει άνισα τις διάφορες κοινωνικές οµάδες, έχει σηµασία η εξέταση των µέτρων αυτών υπό το πρίσµα της συνταγµατικά κατοχυρωµένης αρχής της αναλογικότητας. 

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι σε άλλες έννοµες τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κριθεί ότι η φορολόγηση του εισοδήµατος σε ποσοστό άνω του 50%  αυτού, προσδίδει στο φόρο απαγορευµένο δηµευτικό χαρακτήρα. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη διαδοχική φορολογική επιβάρυνση, τόσο σε επίπεδο άµεσης φορολογίας (φόρος εισοδήµατος,  έκτακτες εισφορές και τέλη, φορολογία ακινήτων)  όσο και σε επίπεδο έµµεσης φορολογίας (Φ.Π.Α.  και ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαιοειδών,  καπνών κλπ)  δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωµάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηµατικότητας.  


Πληροφορίες: Τζαβάρα Καλιρρόη τηλ.210 7289610, Παραγυιός Πέτρος τηλ 210 7289625 κιν. 6977366424
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Ιουλίου 5, 2012 7:47 μ.μ. | Reply
Ας κρατήσουμε αυτό:

"η φορολόγηση του εισοδήµατος σε ποσοστό άνω του 50% αυτού, προσδίδει στο φόρο απαγορευµένο δηµευτικό χαρακτήρα. "
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο