Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνέδριο Economist - Ράιχενμπαχ: Μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα θα απαιτήσει χρόνο, όπως επεσήμανε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σε ανάλογο μήκος με τις χθεσινές τοποθετήσεις του Γιοργκ Ασμουσεν, ο επικεφαλής της Task Force τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη.

«Είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση στην οικονομία», είπε προσθέτοντας ότι γρήγορες λύσεις δεν υπάρχουν. «Υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι και είναι σημαντικό να καταφέρουμε να καθαρίσουμε αυτά τα μονοπάτια».

Ο επικεφαλής της Task Force εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα και από Ε.Ε. για να στηριχθεί η Ελλάδα ώστε να αρθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε κονδύλια.

Για το λόγο αυτό, είπε, οι συστάσεις που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Ερωτηθείς εάν η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα πρέπει να συνοδευτεί από απολύσεις, ο κ. Ράιχενμπαχ μίλησε για πλεόνασμα δημοσίων υπαλλήλων από το οποίο «πρέπει καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου τομέα για να μην χρειαστούν νέες προσλήψεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων» ως «ζήτημα υψηλά πολιτικό».

Ο κ. Ράιχενμπαχ έθεσε τις εξής προτεραιότητες:
1. Διαχείριση των εσόδων. Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών.
2. Δημόσιος τομέας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να συσταθεί διυπουργικό όργανο για γρήγορη λήψη αποφάσεων, γεγονός που εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση.
3. Μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της οικονομίας.
4. Μείωση της γραφειοκρατίας. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.
5. Απλοποίηση διαδικασιών για έναρξη επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Task Force, εντούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές.
6. Ελεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς: οικοδομή, τουρισμός, λιανική και χονδρική πώληση.
7. Βελτίωση των εξαγωγών. Έχει ήδη υποβληθεί ήδη από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από 100άδες που είναι σήμερα σε λίγες 10άδες μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Ελλάδα εντός του μήνα πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών από την Ολλανδία για να δώσει τις συμβουλές της προς τον καλύτερο τρόπο δόμησης των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ράιχενπαχ συναντάται σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και στις 4.30 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο