Ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Οικονομικές Ειδήσεις

3 Ιούλιος 2012
Taxheaven.gr

Οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απασχόλησαν επί δίωρο εχθές την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

Σημειώνεται ότι η χώρα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.  Στη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, και Διοικητικής μεταρρύθμισης  Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ορκισθεί την προσεχή Πέμπτη, θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Αθήνα, Χορστ Ράιχενμπαχ.
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ 'Ασμουσεν, με αντικείμενο τα προβλήματα που υπάρχουν στη ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «υπήρξε πρόοδος» κατά τη συζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.
 
Πηγή: Express.gr