Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΚΑ: Απειλή κατασχέσεων για όσους χρωστούν εισφορές

Σε σύνολο οφειλών 6,7 δισ. ευρώ μόνο 1,6 δισ. έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση

Με κατασχέσεις απειλούνται οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ καθώς το Ιδρυμα προχωρεί από σήμερα στην αναγκαστική είσπραξη των καθυστερημένων υποχρεώσεων. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ρύθμιση των οφειλών, στην οποία έχουν ενταχθεί 1,6 δισ. ευρώ από συνολικά συσσωρευμένα χρέη ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από σχετικές οδηγίες της διοίκησης του ΙΚΑ, για όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενεργοποιήσουν από σήμερα τις διαδικασίες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων από ενοίκια, ακόμη και κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων ή ακινήτων που δεν είναι προσημειωμένα. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν:

- Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).

- Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Σε σχετική εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ αναφέρεται ότι, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλος αριθμός οφειλετών με σημαντικό ύψος οφειλής να προχωρεί στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, κυρίως με τις πάγιες διατάξεις του Ν. 3863/2010, προκειμένου να απολαμβάνουν την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων «τόσο μέχρι τη διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στη ρύθμιση, συνιστάται στις περιπτώσεις αυτές η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης να μην υπερβαίνει τις πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημέρα διεκπεραίωσης του ελέγχου».

Συνεπώς, όσον αφορά τους εργοδότες οι οποίοι υποβάλλουν αλλεπάλληλες αιτήσεις ρύθμισης χωρίς να προχωρούν στην καταβολή της πρώτης δόσης και στην ενεργοποίηση της ρύθμισης θα πρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου να ειδοποιούνται να παραλάβουν, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις καταλογιστικές πράξεις καθώς και φωτοαντίγραφο της αίτησής τους, σε κάθε περίπτωση στην οποία στο πεδίο «Ρύθμιση οφειλών μέχρι...» θα αναγράφεται η 5η εργάσιμη ημέρα από την ημέρα παραλαβής από τον εργοδότη του αντιγράφου της αίτησης.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο