Ειδήσεις Τεχνολογία

Εντυπωσιάζουν τα δελφίνια με την ευφυΐα τους

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές μπορούν και κατανοούν αφηρημένες έννοιες όπως το μηδέν

Το ίδιο περίπου έξυπνα με τους χιμπατζήδες θεωρούνται τα δελφίνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που τα κατατάσσει στην κατηγορία των εξυπνότερων ζώων και τα θέλει να μοιράζονται πολλά κοινά γονίδια με τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στο καθρέφτη και να κατανοούν απλές ιδέες – μια ικανότητα που περιορίζεται στα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως τον άνθρωπο και τους χιμπατζήδες. Επιπλέον, κατανοούν την έννοια της ομαδικότητας και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την συναισθηματική κατάσταση των ομοειδών τους.

Αν και τα δελφίνια και ο άνθρωπος μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια, όσον αφορά στη νοημοσύνη, στη κοινωνική συμπεριφορά και στην επικοινωνία μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα δελφίνια δεν διαφέρουν σημαντικά από τον πίθηκο και την μαϊμού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 228 αλληλουχίες γονιδίων στα δελφίνια έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με άλλα θηλαστικά, όπως τον σκύλο, τις αγελάδες ακόμα και τον άνθρωπο.

«Γνωρίζαμε ότι τα δελφίνια διαθέτουν έναν μεγάλο εγκέφαλο, ωστόσο θέλαμε να εξηγήσουμε το μέγεθος του από μοριακής άποψης. Είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα με υψηλή γνωστική ικανότητα. Κατανοούν αφηρημένες έννοιες όπως το μηδέν. Δεν διαφέρουν σημαντικά από τους χιμπατζήδες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ διαφέρουν τόσο από εμάς, στη πραγματικότητα άλλο τόσο μας μοιάζουν», τονίζει ο καθηγητής Michael McGowen, από την Ιατρική Σχολή του Wayne State University του Μίσιγκαν.
 

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ | Ιουλίου 2, 2012 1:59 μ.μ. | Reply
Αυτό το άρθρο μπήκε κατά λάθος ή αναφέρεται στους πολλούς χιμπατζήδες που έχουμε και στην ελλάδα και νομοθετούν?
image description thanos | Ιουλίου 2, 2012 2:11 μ.μ. | Reply
ΟΧΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΜΙΣΗ ΑΠΟ ΧΙΜΠΑΤΖΙΔΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΑΠΟ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ

image description mariotsaou | Ιουλίου 2, 2012 2:09 μ.μ. | Reply
oute kan, den adilamvanodai afairetikes ennoies opws to mhden...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο