Εξόφληση σε 6 δόσεις των φόρων από τα εκκαθαριστικά

Οικονομικές Ειδήσεις

2 Ιούλιος 2012
Μόνο 1,9 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατ. είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες Taxheaven.gr

Εξόφληση σε 6 δόσεις των φόρων από τα εκκαθαριστικά

Μόνο 1,9 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατ. είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες

Ρύθμιση για την εξόφληση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, σε περισσότερες από τρεις δόσεις, πιθανότατα έξι, εξετάζει το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση ενός...κινήματος «δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση».

Μέχρι και χθες, 17 μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων και μία μόλις εργάσιμη ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων, είχαν υποβληθεί μόνο 1,9 εκατ. δηλώσεις, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων.

Δηλαδή, λίγες μέρες πριν λήξουν οι προθεσμίες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων.

Στο υπ. Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, αλλά θα αρνηθούν να υποβάλουν ακόμη και τη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

Για να μη δημιουργηθεί μια νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου, και αυξηθούν κατακόρυφα οι ανείσπρακτες οφειλές που ήδη υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα (φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται προβλέπει την καθιέρωση τουλάχιστον έξι δόσεων. Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των περισσότερων δόσεων θα έχουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) και ενδεχομένως τα νοικοκυριά, που εκτός από τον φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και φόρους στην ακίνητη περιουσία.

Πηγή Εθνος.