Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκροές καταθέσεων 8,5 δισ. ευρώ το Μάιο

Στο ζενίθ τα «κόκκινα» δάνεια των ιδιωτών              
 
 ΣΤΑ επίπεδα του 2007 επέστρεψε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για την πιστωτική επέκταση το Μάιο. Συγκεκριμένα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Μάιο του 2012 διαμορφώθηκε στο -4,5% από -4,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, το Μάιο του 2012, ήταν αρνητική κατά 940 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και δεν επιστρέψουν «μαζικά» οι καταθέσεις, το πιστωτικό σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2012, ήταν αρνητική κατά 544 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός, στο -4,4% από -4,7% τον προηγούμενο μήνα.  Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,3% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λιγότερο αρνητικός, στο -7,2% από -11,3% τον Απρίλιο του 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης ήταν λιγότερο αρνητικός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάιος 2012: -5,8%, Απρίλιος 2012: -6,6%).

Αρνητική κατά 371 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2012. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,3% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Εκροές καταθέσεων 8,5 δισ. ευρώ το Μάιο

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΤτΕ ήρθαν να επιβεβαιώσουν και επίσημα τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έλαβαν χώρα το Μάιο και κυρίως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6/5. Συγκεκριμένα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 8,51 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στα 157,44 δισ. ευρώ, από 165,95 δισ. ευρώ τον μήνα Απρίλιο.
Τάση που συνεχίστηκε μέχρι και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, όπου συνολικά οι εκροές προσέγγισαν τα 12 δισ. ευρώ.  
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά τον ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης παρατηρείται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Στο 19% τα κόκκινα δάνεια

Συγχρόνως μείζον ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι τραπεζίτες στις γενικές συνελεύσεις, τα δάνεια σε καθυστέρηση έχουν διαμορφωθεί στο 19% περίπου, ήτοι στα 47 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές προβλέπουν ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 22%-23% στο τέλος Δεκεμβρίου στο καλό σενάριο, που θέλει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.  Στον αντίποδα, εάν επικρατήσουν αστάθεια και αβεβαιότητα, τότε εκτιμάται ότι οι επισφάλειες των δανείων θα φθάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν το 25%.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description spirosp | Ιουλίου 2, 2012 10:21 π.μ. | Reply
Είναι αδιανόητο να χρηματοδοτεί το Δημόσιο τις Τράπεζες με χρήματα που προσμετρόνται στο Δημόσιο Χρέος και φορτώνονται οι Έλληνες πολίτες και παράλληλα το Δημόσιο να μην έχει τον Έλεγχο των Τραπεζών....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο