Ειδήσεις Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Προσαρμόζονται στα ΔΛΠ όλες οι Α.Ε. με ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών

Καταθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου για την «αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία» ...

Τη σταδιακή προσαρμογή στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όλων των ανωνύμων εταιρειών, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, σηματοδοτεί η ενσωμάτωση δύο κοινοτικών οδηγιών, που αναθεωρούν το βασικό νόμο 2190 περί ανωνύμων εταιρειών.

Η πρώτη αλλαγή επέρχεται μέσα από την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία» και ουσιαστικά αποτελεί ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, της κοινοτικής οδηγίας 65 του 2001. Με προφανή στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων των ανωνύμων εταιρειών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η σχετική οδηγία δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις τράπεζες αλλά και σε όλες ανεξαρτήτως τις ανώνυμες επιχειρήσεις, να αποτιμούν τις μετοχές και τα χρεόγραφα στην τρέχουσα αξία τους και όχι στην τιμή κτήσης.

Η αποτίμηση στην εύλογη αξία, αφορά στοιχεία του ενεργητικού, δηλαδή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, και αποτελεί το δεύτερο βήμα προσαρμογής στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, αφού όπως είναι γνωστό έχει προηγηθεί η αποτίμηση στην τρέχουσα τιμή των ακινήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, στο βαθμό που κάποια επιχείρηση επιλέξει ως μέθοδο αποτίμησης την εύλογη αξία, αυτό θα έχει οριστικό και μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα μπορεί να υπαναχωρήσει στη συνέχεια, ενώ το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας αφορά τόσο τους ετήσιους όσο και τους ενοποιημένους ισολογισμούς. Η σχετική οδηγία δίνει, πάντως, την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εξαιρέσουν τις μικρές επιχειρήσεις από την απαίτηση παροχής πληροφοριών σχετικά με την αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία προκειμένου, όπως σημειώνει, να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα.

Η διάταξη τροποποιεί το βασικό νόμο 2190 περί ανωνύμων εταιρειών, η αναθεώρηση του οποίου θα επεκταθεί στη συνέχεια με νέο νομοσχέδιο και την ενσωμάτωση της οδηγίας 51, που προβλέπει την υποχρεωτική απ’ όλες τις ανώνυμες εταιρείες δημοσίευση δύο πρόσθετων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Πρόκειται για την κατάσταση χρηματοοικονομικών ροών και την κατάσταση μεταβολής ιδίων κεφαλαίων, που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν την ενημέρωση που παρέχεται μέσω των υφιστάμενων οικονομικών καταστάσεων.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο