Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

∆εκτές οι εµπρόθεσµες συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος οικ. έτους 2011 για συµπλήρωση αποδείξεων δαπανών

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Σύνοψη διαµεσολάβησης

∆εκτές οι εµπρόθεσµες συµπληρωµατικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος για συµπλήρωση καταναλωτικών δαπανών  

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικοί επιστήµονες: Πετρούλα Βορριά

Ιούνιος  2012 

Σχέσεις κράτους πολίτη  

Πολίτες κατήγγειλαν την άρνηση των ∆.Ο.Υ. και του υπουργείου Οικονοµικών να αποδεχθούν την υποβολή αποδείξεων δαπανών µετά την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για το 2011. Ειδικότερα, πρόκειται για: 

α) πολίτες που εκ παραδροµής παρέλειψαν τη συµπλήρωση του κωδικού δαπανών στη φορολογική δήλωση αλλά επισύναψαν το σώµα των αποδείξεων σε αυτή, 

β) πολίτες που θέλησαν εµπρόθεσµα να προσθέσουν επιπλέον ονοµαστικές αποδείξεις στη δήλωσή τους και

γ) πολίτες που κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής τους, διαπίστωσαν ότι, λόγω τεχνικού προβλήµατος του πληροφοριακού συστήµατος φορολογίας TAXIS,  η δήλωση απεστάλη οριστικά ελλιπής, δηλαδή χωρίς την καταχώριση όλων των κωδικών, µεταξύ των οποίων και ο κωδικός δαπανών. 

Η διοίκηση απέρριψε τα αιτήµατα των πολιτών για άµεση και εµπρόθεσµη συµπλήρωση της αρχικής δήλωσης µε συµπληρωµατική δήλωση µε την αιτιολογία ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος. 

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος προβλέπει ότι για το οικονοµικό έτος 2011 (εισοδήµατα του έτους 2010) το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ ισχύει, εφόσον ο φορολογούµενος προσκοµίσει αποδείξεις, οι οποίες λαµβάνονται υπόψη µόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήµατος. Το υπουργείο Οικονοµικών υποστήριξε ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος δεν επιτρέπει την εισαγωγή εξαιρέσεων.  

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήµανε την προβληµατική τακτική των ∆.Ο.Υ. κατά την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων,  σύµφωνα µε την οποία διαχώρισαν τις δηλώσεις από τις αποδείξεις και κατόπιν προχώρησαν σε εκκαθάριση των δηλώσεων. Η πρακτική αυτή, προκάλεσε αδυναµία εντοπισµού των αποδείξεων και συσχετισµού τους µε τις δηλώσεις σε περίπτωση παράλειψης του σχετικού κωδικού στη δήλωση. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή παρατήρησε ότι εξαιτίας τεχνικών προβληµάτων του συστήµατος TAXIS  της γενικής γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.),  προκλήθηκε απώλεια τµήµατος της δήλωσης κατά την υποβολή της, καθώς και του κωδικού δαπανών, µε αποτέλεσµα την αδυναµία των πολιτών να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους, παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους τα αποδεικτικά δαπανών.  
  
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε να γίνει αποδεκτή η εµπρόθεσµη συµπληρωµατική δήλωση, επειδή φορολογητέο εισόδηµα θεωρείται το καθαρό εισόδηµα που αποµένει µετά την αφαίρεση των δαπανών. Ακόµη, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα βεβαίωσης της διακοπής λειτουργίας του συστήµατος TAXIS,  κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης των φορολογούµενων και πρότεινε σε περίπτωση δυσλειτουργίας,  να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτής, µε τον υπολογισµό των δαπανών τους. 
  
Μετά την παρέµβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήµατος τροποποίησε τη σχετική διάταξη. Η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής έγινε αποδεκτή, αλλά µόνο αναφορικά µε τα εισοδήµατα του οικονοµικού έτους 2012 (που αποκτήθηκαν το 2011) και εντεύθεν. Για το οικονοµικό έτος 2011,  η Γ.Γ.Π.Σ. διαπίστωσε ότι λόγω τεχνικών προβληµάτων δεν ελήφθησαν υπόψη κωδικοί, συµπεριλαµβανοµένου και του κωδικού δαπανών και έδωσε προς τις αρµόδιες ∆.Ο.Υ. οδηγίες υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για τους φορολογούµενους που αποδεδειγµένα αντιµετώπισαν το εν λόγω πρόβληµα. 


Πληροφορίες: Τζαβάρα Καλιρρόη τηλ.210 7289610, Παραγυιός Πέτρος τηλ 210 7289625 κιν. 6977366424 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Halloween | Ιουνίου 28, 2012 11:14 π.μ. | Reply
χαχαχα..."λόγω τεχνικού προβλήµατος του πληροφοριακού συστήµατος φορολογίας TAXIS, η δήλωση απεστάλη οριστικά ελλιπής, δηλαδή χωρίς την καταχώριση όλων των κωδικών, µεταξύ των οποίων και ο κωδικός δαπανών"... σιγά μην σβήσθηκαν και μόνοι τους οι κωδικοί...τι άλλο θα ακουσουμε!!!

image description Επισκεπτης | Ιουνίου 28, 2012 12:55 μ.μ. | Reply
Παντως εγω εγραψα τα ονοματα των παιδιων , μετα την αποθηκευση της δηλωσης ηταν εκει , αλλα μετα την τελικη υποβολη εξαφανιστηκαν ! ομως αυτο δεν μπορεις να το δεις στην εκκαθαριση , οπως τους κωδικους .
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο