Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρώτο μέτρο της κυβέρνησης η προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23%

AΜΕΣΗ μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13%, σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από την τουριστική σεζόν.

Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.). Εκτός από το χώρο της εστίασης θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, που αποτελεί παραδοσιακά την ατμομηχανή της ελληνική οικονομίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο η μείωση του υψηλού ΦΠΑ θα γίνει με υπουργική απόφαση και ακολούθως θα καταρτιστεί και νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει εκτός από τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, τη μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα)  και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (που αφορά ειδικά τις τουριστικές επιχειρήσεις).

Σε όλα αυτά βεβαία θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα, που αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν και ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του φόρου ώστε να καμφθούν πιθανές αντιδράσεις από την τρόικα που δεν έχει πειστεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης (λόγω της μείωσης του φόρου) θα ενισχύσει αντί να μειώσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 50% των δαπανών του τουριστικού πακέτου αφορά την εστίαση και ως εκ τούτου οι εταιρίες του κλάδου, λόγω του υψηλού ΦΠΑ, έχουν χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αντίστοιχο συντελεστή από 7% έως 10%.


Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως με την  αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από πέρυσι έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων. Η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 50% έως 70% στα εστιατόρια, ενώ μείωση 30% έως 40% παρουσιάζουν και οι διανομές κατ'Α οίκον. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν κόψει κατά 88% τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια - καφετέριες.


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ype | Ιουνίου 28, 2012 10:26 π.μ. | Reply
Εχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσο η μείωση του φόρου θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών και σε αύξηση της κατανάλωσης δεδομένης της γενικότερης κατάστασης.
Αλλά έχω και μια απορία.
Η μείωση θα αφορά και τις μπουγάτσες; και ο συντελεστής θα είναι ενιαίος κι όταν τις τρώς στο κατάστημα κι όταν τις παίρνεις μαζί σου;
image description game over.... | Ιουνίου 28, 2012 3:07 μ.μ. | Reply
Δεν σωνομαστε ουτε με μειωση ΦΠΑ ουτε με τίποτα... Ακόμη και αν πάνε το ΦΠΑ στο 5% για όλους, ουτε τιμές θα αλλάξουν, ουτε τιποτα... Α, βάλτε πιο απλές εκφράσεις στην πιστοποίηση για το μήνυμα. Καψόνι μας κάνετε ???
image description ATGOLIARAS | Ιουνίου 28, 2012 10:42 π.μ. | Reply
Να γίνει κανένα λάθος και να εγκριθεί η μείωση με άμεση εφαρμογή εντός του γ΄ τριμήνου! Πάλι θα βγάζουμε τα μάτια μας, κάνοντας αποφορολογήσεις στις ταμειακές μηχανές κ.λπ. :/
image description ethos | Ιουνίου 28, 2012 10:59 π.μ. | Reply
πολυ ευστοχα και τα 2 σχολια των ype και atgoliaras
image description Ναι Σε Ολα | Ιουνίου 28, 2012 11:20 π.μ. | Reply
Σουρνάρα βγες πρώτα στην αναφορά του λόχου,να βαρέσεις προσοχή, να αιτηθείς και βλέπουμε,αναλόγος τι θα αποφανθει ο προιστάμενός σου η τροικα. Μόνος σου μην κάνεις τρελές σκέψεις!!
image description DimitrisD | Ιουνίου 28, 2012 2:54 μ.μ. | Reply
"Σε όλα αυτά βεβαία θα πρέπει να συμφωνήσει η τρόικα, που αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. " <---Δεν θα συμφωνήσει, οπότε άδικα το συζητάμε. Απλά για να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε και να που και αυτοί ότι "προσπάθησαν" να κάνουν κάτι...
image description Me | Ιουνίου 29, 2012 12:24 μ.μ. | Reply
Και πέραν της έγκρισης που πρέπει να πάρει η εθνικά υπερήφανη και ανεξάρτητη ελληνική κυβέρνηση, να ρωτήσω το εξής: Αν (ΑΝ λέω) η μείωση του ΦΠΑ περάσει στην αγορά, θα γίνουμε φτηνότερος τουριστικός προορισμός με μείωση 1,5 αν στα 123 ευρώ που πληρώνει ο τουρίστας, θα πληρώνει 119; (μείωση τιμής κατά 4,00/123,00=3,25%) ή αν στα 106,5 ευρώ θα πληρώνει 105,00; (μείωση τελικής τιμής 1,5/106,5=1,41%). Με το ευρώ, πάλι ακριβοί θα είμαστε. Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό, έχει τινάξει τα πέταλα. Αν δεν έχεις λεφτά ούτε για το γάλα του παιδιού σου, απλά δεν πας διακοπές ούτε παίρνεις μπουγάτσα, όσο κι αν ρίξουν το ΦΠΑ. Αλλά οι κύριοι της κυβέρνησης προσπαθούν να δείξουν ότι κάτι κάνουν αποσκοπώντας μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που δεν θίγουν ούτε τις αιτίες της κρίσης, ούτε αυτούς που κερδίζουν από αυτήν. Έλα όμως που κάτι τέτοια πιάνουν στον κόσμο ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο