Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παγώνουν πληρωμές και επιστροφές φόρου από το Δημόσιο

«Παγώνει» πληρωμές (με εξαίρεση την καταβολή μισθών - συντάξεων) και επιστροφές φόρου το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τα ταμεία του Δημοσίου που βρίσκονται στο... κόκκινο, αλλά και να διατηρήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό.

Κι αυτό καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» στα φορολογικά έσοδα, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στα 661 εκ. ευρώ στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο ίδιο διάστημα έχουν απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα τελικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο. Σύμφωνα δε με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τακτική της έγκρισης πληρωμών με το σταγονόμετρο ακολουθείται και εντός του Ιουνίου, καθώς κύριο μέλημα παραμένει να διατηρηθεί η επάρκεια των κρατικών διαθεσίμων.

Πιο αναλυτικά, οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα τέλη Μαΐου στα 20 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος.

Αρκετά περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους είναι οι δαπάνες περίθαλψης και οι λειτουργικές δαπάνες. Επίσης οι επιστροφές φόρων έχουν πέσει στα 1,23 δισ. ευρώ από 2,23 δισ. ευρώ πέρυσι.

Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός κρατήθηκε εντός των στόχων που τέθηκαν τον Μάρτιο, με την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεών του.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο σε 10,87 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 12,89 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2,34 δισ. ευρώ (έναντι 4,23 δισ. ευρώ).

Ομως εκφράζονται φόβοι ότι ο εκτροχιασμός του είναι θέμα μηνών, εξαιτίας των αποκλίσεων στα έσοδα, αλλά και των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, εξαιτίας και της μεγάλης ύφεσης η οποία θα προσεγγίσει το 6% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, διατυπώνεται η πρόβλεψη πως το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει στο τέλος του 2012 το 8% του ΑΕΠ, από 6,7% που είναι ο στόχος.

Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λάβει ήδη το 60% της προβλεπόμενης ετήσιας χρηματοδότησης και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα χρειαστούν πρόσθετες επιχορηγήσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description name | June 26, 2012 1:36 PM | Reply
Οι πληρωμές του Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος, Εισφορών των Φυσικών και Νομικών θα παγώσουν και αυτές........... ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΕΣ...............
image description Δεν πληρώνω | June 26, 2012 1:58 PM | Reply
τώρα απο ιούλιο θα παγώσουν και οι πληρωμές απο τους πολίτες και θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα....δεν τον βλέπω να βγαίνει τον χειμώνα έτσι που πάμε.
image description Ναι Σε Ολα | June 26, 2012 1:08 PM | Reply
ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ..ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ.
image description ΙΩΑΝΝΗΣ | June 26, 2012 5:49 PM | Reply
γιατί πότε ήταν ξεπαγωμένες;
image description dimi | June 26, 2012 6:13 PM | Reply
συμφωνω με ιωαννη..ποτε ηταν ξεπαγωμενες?
image description Cptn Obvious | June 26, 2012 9:45 PM | Reply
Ποτέ, απλά λένε ότι δεν θα κάνουν επιστροφές Φόρου Εισοδήματος τώρα που θα αρχίσουν να σκάνε τα (έστω ελάχιστα) πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα...

Δηλαδή αν κάνουν την επιστροφή τέλη 12 ή αρχές 2013 σημαίνει ότι οι δικαιούχοι χάνουν τόκους 2 ετών.
Αλήτες.
image description Auditor | June 26, 2012 9:17 PM | Reply
Έχουν εδώ και ένα χρόνο παγωμένες.
Για να το δηλώνουν επίσημα, φανταστείτε τι επικρατεί.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο