Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο για μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Σχέδιο για μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών              
 
 ΡΥΘΜΙΣΗ μόνιμου χαρακτήρα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 60 χαμηλές μηνιαίες δόσεις χωρίς πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που «τρέχει» αυτή την περίοδο (με καταληκτική προθεσμία ένταξης την 29η Ιουνίου) προβλέπει περιορισμένο αριθμό δόσεων (έως 48) και πολύ χαμηλά πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Με στόχο την αύξηση των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο για μια σαρωτική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη ρύθμιση αυτή θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοσδήποτε φορολογούμενος, ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του. Την πρόταση βλέπει με «θετικό μάτι» και η τρόικα στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου. Η τρόικα αρχίζει να αποδέχεται την επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών ότι τα κρατικά ταμεία δεν θα ενισχυθούν με φορολογικά πρόστιμα που «παγώνουν» στα δικαστήρια, ούτε με κατασχέσεις ακινήτων που δεν ωφελούν το Δημόσιο, αλλά με «ευκολίες πληρωμής» σε αυτούς που ήδη χρωστάνε και έχουν λίγα χρήματα διαθέσιμα για να αποπληρώσουν σιγά - σιγά τα χρέη τους.
Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι η νομοθεσία αφήνει περιθώριο για νέα ρύθμιση χρεών, μόνιμου χαρακτήρα, που θα προβλέπει τα εξής:
-    Διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα (με επέκταση στις 60 βάσει αυστηρών προϋποθέσεων). Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.
-    Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.
-    Δεν θα υπάρχει κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Σήμερα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλές προς το δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
-    Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
-    Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

 Ο ΦΠΑ

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται και ένα επιπλέον μέτρο για τις επιχειρήσεις με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από το χρόνο καταβολής. Σήμερα ο ΦΠΑ καταβάλλεται μαζί με την περιοδική δήλωση. Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βασίζεται στην ευρωπαϊκή πρακτική, όπου δίνεται χρονικό περιθώριο ενός μηνός για την καταβολή του ΦΠΑ.
Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.
Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να βεβαιώνει άμεσα τον ΦΠΑ ώστε να μπορεί να «κυνηγάει» τους υπόχρεους με την απειλή του αυτοφώρου και των ποινικών διώξεων στην περίπτωση που δεν τον πληρώσουν έγκαιρα.
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΛΟΓΙΚΟΣ | Ιουνίου 25, 2012 11:49 π.μ. | Reply
ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ...
ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ!!!!!!
image description taxcare | Ιουνίου 25, 2012 11:37 π.μ. | Reply
Ναι στην κατάργηση του πλαφόν. Για ποσά άνω των 50.000 χρειάζονται 100 δόσεις τουλάχιστον ώστε οι μικρομεσαίοι να μπορούν και τη δόση να πληρώνουν και τα τρέχοντα να εξοφλούν.
image description dimonos | Ιουνίου 25, 2012 2:07 μ.μ. | Reply
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΛΟΓΙΚΟ" ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ........................ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΥΨΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ...............ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ..................ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.............ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΛΟΓΩ ΛΑΘΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ.................ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..........................vrv
image description gkazan | Ιουνίου 25, 2012 3:32 μ.μ. | Reply
Πλήρη κατάργηση προσαυξήσεων, τι διάολο, τις προσαυξήσεις τις λαμβάνουν υπόψιν τους στην κατάρτιση του προϋπολογισμού;... Να δείτε που οι δόσεις θα γίνουν περισσότερες, μόλις φάει ήττα το Υ.Ο. από την μη πληρωμή των παράλογων εκκαθαριστικών των φυσικών προσώπων... ή από την μειωμένη αποστολή δηλώσεων.
image description Cptn Obvious | Ιουνίου 25, 2012 5:57 μ.μ. | Reply
Και επί τέλους αρχίζει η αποσύνδεση δήλωσης φόρου - είσπραξης αυτού.
Τόσα χρόνια μετά την είσοδο του TAXIS τους πήρε να πάρουν είδηση ότι μπορούν να παραλάβουν δήλωση χωρίς να απαιτείται η πληρωμή της, ΩΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ;

Όχι... "δεν πληρώνεις, δεν παραλαμβάνω τη δήλωση" και μετά να αναρωτιόνται τι εισπράξεις έχουν να λαμβάνουν από ΦΠΑ, εισόδημα ΝΠ, ΕΤΑΚ Ν.Π.;
image description nikos | Ιουνίου 25, 2012 5:58 μ.μ. | Reply
mono me ena kourema xrewn kata 50% tha mporesei to kratos na parei kapoia xrhmata,diaforetika kai 100 rythmiseis na ginoun de tha exei kanena apotelesma......

image description christi | Ιουνίου 26, 2012 10:27 π.μ. | Reply
να μπουν στη ρυθμιση και τα μη βεβαιωμενα...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο