Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μια εβδομάδα αργότερα η τρόικα στην Αθήνα

Μια εβδομάδα αργότερα η τρόικα στην Αθήνα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και οι μαραθώνιες, σκληρές, διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της, για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και το νέο Μνημόνιο.

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που αναμένονταν σήμερα στην Αθήνα, θα έλθουν πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου λόγω των προβλημάτων υγείας του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Οι επικεφαλής της τρόικας ήθελαν να συναντήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και το Βασίλη Ράπανο, κατά τη παραμονή τους στην Αθήνα, αλλά λόγω ότι η κατάσταση της υγείας των δυο ανδρών δεν επιτρέπει άμεσα τη συνάντησή τους, μαζί τους, έκριναν ότι θα ήταν καλύτερο να μετατεθεί για λίγες μόνο ημέρες η επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «πιάνουν δουλειά» από τις αρχές Ιουλίου. Ξεκινούν το «διαγνωστικό» έλεγχο της οικονομίας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η έκθεση αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα, καθώς εκκρεμεί η έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Μηχανισμό Στήριξης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η διάθεση της δόσης στα τέλη Ιουλίου είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα, με τα σημερινά δεδομένα, επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου και από τις αρχές Αυγούστου θα βρεθούν στο «κόκκινο».

Η νέα κυβέρνηση, κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα επιδιώξει την παράταση κατά δυο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2016 αντί του 2014.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις Ευρωζώνη και ΔΝΤ φαίνεται να συζητούν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αναμένεται να ζητήσουν να προχωρήσει με ρυθμούς - εξπρές το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταρρυθμίσεις

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να σταματήσει να ζητάει περισσότερη βοήθεια και να κινηθεί γρήγορα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν, σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης από του Ευρωπαίους εταίρους», διαμήνυσε χθες στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με δηλώσεις του στη Bild της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά είναι να εφαρμόσει γρήγορα, άμεσα και απρόσκοπτα τα συμφωνηθέντα και όχι να αρχίσει να ρωτά και πάλι τι άλλο μπορούν να της προσφέρουν οι υπόλοιποι. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο με συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις». Σε άλλη συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο κ. Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα δεν έκανε αρκετά για να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε, σε αντάλλαγμα με τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης και λέει «όχι» στο να πεταχτούν λεφτά για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίς να αντιμετωπίζονται οι αιτίες. «Το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα αίτια της κρίσης. Αυτό γίνεται με επιτυχία στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν επιτυγχάνεται στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να επιτευχθεί και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

X. B. Ρομπάι

Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δηλώνοντας ότι δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων. «Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε προς την κυριακάτικη Welt am Sonntag.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο