Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα 14 σημεία της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη

Σε 14 σημεία προγραμματικών δεσμεύσεων συμφώνησαν ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ, μετά από την τριήμερη διαβούλευση των εκπροσώπων των τριών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κέρδους», στο 8σέλιδο κείμενο υπάρχουν οι εξής δεσμεύσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:

1. Οχι απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Οχι περικοπές μισθών και συντάξεων.
3. Ανακεφαλαιοποίηση Αγροτικής Τράπεζας ως μοχλός ανάπτυξης.
4. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.
5. Ρύθμιση για δανειολήπτες (η δόση των χρεών θα είναι το ανώτερο έως το 30% του μισθού).
6. Επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
7. Επιστροφή από τον Σεπτέμβριο στα προηγούμενα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων.
8. Διατήρηση στα σημερινά επίπεδα της φορολόγησης επιχειρήσεων.
9. Δεν αλλάζει ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό - παρά τη σαφή και ρητή προεκλογική δέσμευση του ίδιου του κ. Αντώνη Σαμαρά.
10.Ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη.

Ως προς το πολιτικό σύστημα η συμμαχική κυβέρνηση συμφώνησε σε:
11. Μείωση κατά 20% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
12. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης για νεοεισερχόμενους βουλευτές/πλαφόν για τους παλαιότερους.
13. Δήμευση περιουσιών σε πολιτικά πρόσωπα εφόσον δεν μπορούν να αποδείξουν από που προήλθαν τυχόν έσοδα.
14. Αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες όλων των πολιτικών μεταξύ των οποίων και των αρχηγών.

Στη διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, που διένειμε το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα». Η αναφορά αυτή έγινε για προφανείς λόγους, ώστε να μην θεωρείται «ειδικού σκοπού» ή «προσωρινή» η συμμαχική κυβέρνηση.

Στόχος της είναι «να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης (μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στόχος επίσης της κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον». Στην κοινή ανακοίνωση των τριών κομμάτων αναφέρεται επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα».

Ενώ κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι «δεν θα αποτελείται από φέουδα κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια». Προαναγγέλλεται εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της». Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί «η άσκηση νομοθετικού έργου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας προκειμένου να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Ολόκληρη η διακήρυξη

Η διακήρυξη της κυβέρνησης συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ που επεξεργάστηκε η εξαμελής επιτροπή των τριών κομμάτων πάνω στην οποία θα στηριχθεί είναι:

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της δανειακής σύμβασης (μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

Στόχος, επίσης, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
Δεν θα αποτελείται από ?φέουδα? κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που τη στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, θα στηρίζεται στην ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της.

Τέλος, με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ετσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Πηγή κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Ιουνίου 22, 2012 10:13 π.μ. | Reply
Ή έχουν πάρει οκ από την τρόικα και μετά τα δημοσιοποίησαν, ή πάνε για ηρωική έξοδο και πολλές φάπες στην Ε.Ε. και μετά τα παραπάνω θα τα έχουν για εσωτερική κατανάλωση (εμείς προσπαθήσαμε...).
Για το χαράτσι είπαν τίποτα;
image description tONI | Ιουνίου 22, 2012 11:00 π.μ. | Reply
όλα τα υπόλοιπα είναι καλά αν τα εφαρμόσουν.. το 1, το 2 και το 9 όμως πολύ με χάλασαν.. Είναι δυνατόν να μην απολύονται οι ξυσταρχίδιδες και αυτοί που δεν ξέρουν πως να μεταφέρουν αρχεία από το PC στο USB?!?! Είναι δυνατόν να μην περικόπτονται εκ νέου οι μισθοί ΜΟΝΟ των υψηλόμισθων και τα ειδικά επιδόματα που ακόμα υπάρχουν?!?! ΕΛΕΟΣ με τον λαϊκισμό!!.. Καλός ο Κουβέλης, αλλά χρειαζόταν και ένας τέταρτος πόλος στην κυβέρνηση (Μάνος). Κ πρέπει επιτέλους να καταργήσουν τα χαράτσια σε περιουσία που δεν παράγει εισόδημα (ακίνητα, αυτοκίνητα κτλ.).. Κ να ξεσκίσουν τη φοροδιαφυγή. ελπίζω τα τελευταία να είναι αυτονόητα γι' αυτό να μην τα αναφέρουν..
image description Pedro | Ιουνίου 22, 2012 12:46 μ.μ. | Reply
@ΤΟΝΙ - Εγκλημα που δεν πήγε στη βουλή η ΔΗΜ. ΞΑΝΑ - ΔΡΑΣΗ. Χάθηκε ιστορική ευκαιρία να μπουν μεταρρυθμιστές που θα συμμετείχαν και στην Κυβέρνηση. Για το 1. - Σαφώς και πρέπει να γίνουν απολύσεις. Όχι τόσο για το οικονομικό όφελος αλλα την παραγωγικότητα του κράτους-τέρατους. Αν δεν φοβούνται μήπως απολυθούν...σιγά μην στρώσουν το κωλαράκι τους για δουλειά! Για το 2. - Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στις διάφορες κλίκες. (Συνταξιούχοι Ολυμπιακής - Εμπορικής κλπ κλπ κλπ). Είναι θέμα αξιοκρατίας και αποκατάστασης της τάξης Στο 9 - Διαφωνώ. Είναι αυτονόητο ότι θα παιδιά που γεννιούνται εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια. Ίσως είμαι επηρεασμένος και από το ότι έχω κάνει 10 χρόνια εξωτερικό. Ο Ραγκούσης ήταν μακράν ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής του ΓΑΠ. Κριμα που δεν είναι στη βουλή τέτοιοι άνθρωποι.
@Doctor - Η γνώμη μου? Κλασικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να αποκτήσουν δημοτικότητα στην κοινη γνώμη. Τίποτα δεν θα περάσει. Εκτός αν κάνει πίσω θεαματικά η Μέρκελ μετά απο συνολική πίεση της υπόλοιπης Ευρωζώνης (δύσκολο για τώρα). Αλλά νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζουμε ότι και οι υπολοιποι νοιάζονται για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Ελλάδας οπως λένε έπρεπε να είναι σκληρό για τιμωρία και θα είναι.....απλά ίσως κάποιες ακρότητες (Χαράτσι, ΦΠΑ στην εστίαση) διορθωθούν.
image description tONI | Ιουνίου 22, 2012 1:17 μ.μ. | Reply
Pedro δεν έχω πρόβλημα με τους μετανάστες, ούτε με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αυτούς που το θέλουν πραγματικά και το αξίζουν. Έχω πρόβλημα με την υπερσυγκέντρωσή μεταναστών σε βαθμό μεγαλύτερο από τη φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ακριβώς τι λέει το νομοσχέδιο, οπότε πιθανόν και να κάνω λάθος. Αναφέρεται στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών το νομοσχέδιο; Ή όλων των μεταναστών (νόμιμων + παράνομων) ανεξαιρέτως;
image description jgretsi | Ιουνίου 22, 2012 8:12 μ.μ. | Reply
Λογικά θα έπρεπε να είχαν σκιαγραφηθεί οι μεταρρυθμίσεις με θετικό τρόπο και όχι αμυντικά. Τι νοείται π.χ. "ασφάλεια του πολίτη"; Θα γίνουν αλλαγές στο δικο-νομικό σύστημα της αρνησιδικίας;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο