Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Γ. Ζανιάς ζητάει από το Eurogroup παράταση ως το 2016 και επιπλέον 20 δισ. ευρώ

Οι Ευρωπαίοι ζητούν περιορισμό του Δημοσίου και κλείσιμο οργανισμών

Τις πρώτες αναφορές για την ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται ότι θα κάνει σήμερα στο Eurogroup -πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο- ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς.

Μετά από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαράς και τη συμμετοχή των δύο πολικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Β. Ράπανου, συμφωνήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα καλέσει στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ, για τις πρώτες επαφές.
 

Οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας αναμένουν στο Eurogroup διευκρινίσεις για τέσσερα ζητήματα. Πρώτον, αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions), όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην Υγεία, δεύτερον, αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και την πάταξη φοροδιαφυγής και, τρίτον, αν θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες για να μειωθεί ο δημόσιος τομέας.

«Στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του Δημοσίου τομέα με αιχμή την μείωση του αριθμού των φορέων και των Οργανισμών και την περικοπή και των δαπανών» σημειώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών. Το τέταρτο ζήτημα είναι η επανέναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η επιτάχυνση του έργου του.


Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επέκτασή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι ενδέχεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.
 

Ολα δείχνουν το Eurοgroup θα λάβει την απόφαση για την έγκριση (η εκταμίευση ενδέχεται να καθυστερήσει) του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) προς στην Ελλάδα. Κατά την τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των κρατών μελών της ευρωζώνης (Euro Working Group) τη Δευτέρα το κλίμα ήταν θετικό, με την εξαίρεση χωρών που συνεχίζουν αντιδρούν, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.


Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο μεγαλύτερο μέρος από το 1δισ. ευρώ, 900 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ως το τέλος Ιουλίου, ενώ συνολικά η Ελλάδα θα «βάλει» στο ESM 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χωρίς το 1δισ. ευρώ επαρκούν ως τέλος Ιουλίου.

Πηγή: To Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο