Ειδήσεις Υπενθυμίσεις
Αλλες ειδήσεις

Παρατείνεται μέχρι 14 Σεπτεμβρίου η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012

Συνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ για την προώθηση λύσεων σε επείγοντα πολεοδομικά θέματα:
 
Λύσεις σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν σε εκκρεμότητες εφαρμογής νομοθετημένων μέτρων και διαδικασιών πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αποφασίστηκαν μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της διοίκησης του ΤΕΕ. Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, και του προέδρου ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, Μαρίας Καλτσά, και υπηρεσιακών παραγόντων, διαμορφώθηκε το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Το ΤΕΕ, για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης, πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε και αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτηρίων", αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί. Συμφωνήθηκαν η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, όπως ορίζεται από το νόμο ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την δοκιμαστική λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.

Συμφωνήθηκε το περιεχόμενο και ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές διατυπώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου». Το μέτρο θεσμοθετήθηκε προ διετίας, το ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε στο ΤΕΕ σχέδιο έντυπης μορφής που περιελάμβανε τα στοιχεία για τη σύνταξη της Ταυτότητας του Κτιρίου και το ΤΕΕ τα επεξεργάστηκε και κατέθεσε σχέδιο ΠΔ για την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.  

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως «με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτηρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την ‘Ταυτότητα του Κτηρίου’ μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτηριακού τομέα που χρονίζουν».
 
Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις υποβολής για ρύθμιση αυθαιρέτων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description klery | Ιουνίου 15, 2012 7:19 μ.μ. | Reply
Σχολιάστε
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο