Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στο κόκκινο... το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης

ΣΗΜΑ κινδύνου για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων εξέπεμψε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζοντας ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων τον διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πόροι μόνο για την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου. «Η οικονομική κατάσταση των ταμείων είναι κακή. Δεν θα αναφερθώ για τους επόμενους μήνες», επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.

Στο κόκκινο βρίσκονται το ΙΚΑ, που θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους 1,4 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί επιπλέον 260 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2012. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας τα ταμεία χάνουν 450 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ρουπακιώτης η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, σύμφωνα με όσα τον πληροφόρησαν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών, θα γίνει κανονικά και ανέφερε ότι οι περισσότεροι Έλληνες καταβάλλουν τις εισφορές τους στο τέλος κάθε μήνα, οπότε και διαμορφώνεται η πραγματική εικόνα για την ταμειακή επάρκεια των ταμείων. Η καταβολή των εισφορών, είπε, συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την εισφοροδοτική ικανότητα των δικαιούχων, ενώ σημείωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν επηρεάζουν τα επιδόματα ανεργίας τα οποία σημειωτέον καταβάλλονται στον 1 στους 5 ανέργους. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το ένα έτος ανεργίας και οι νέοι δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις.

Πέρα από τους ασφαλιστικούς φορείς, προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ για την απρόσκοπτη καταβολή επιδομάτων έως το τέλος του χρόνου, καθώς αναμένεται να χρειαστεί 260 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα άλλα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν είναι προφανές ότι επηρεάζουν και την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει επιπρόσθετα ένα μέρος των λειτουργιών που υπήρχαν στους καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ως προς αυτό ο υπηρεσιακός υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης των υποχρεώσεών τους. Υπάρχει μια προσωρινή επιτροπή η οποία έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Ιουλίου και είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Οι οργανισμοί διαθέτουν περίπου 200 εκατ. ευρώ και με αυτά θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των πιστωτών τους όσο και τις αποδοχές των εργαζομένων, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Η οικονομική στενότητα επηρεάζει και την καταβολή κοινωνικών παροχών. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού δεν θα υλοποιηθεί τελικά φέτος διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι το μοναδικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί είναι αυτό της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και ότι καθημερινά φθάνουν στο υπουργείο Εργασίας αιτήματα των εργατικών κέντρων για χρηματοδότηση, ώστε να καταβληθούν αποδοχές του προσωπικού τους, που παραμένει απλήρωτο για 4, 5 και 6 μήνες.

Ακόμη, σε σχετική ερώτηση για τα Ταμεία που αρνήθηκαν την ένταξή τους στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ο κ. Ρουπακιώτης διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους φορείς να αναβάλουν την ένταξή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί οι αναλογιστικές μελέτες και ότι ως υπουργός Εργασίας έκανε δεκτές τις αποφάσεις των ασφαλιστικών φορέων και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.
Για το θέμα της ενοποίησης των επικουρικών σε ένα ενιαίο Ταμείο, που πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τους διοικητές των Ταμείων να δοθεί παράταση λίγων μηνών.

Ακόμη ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση της αγοράς εργασίας σημειώνοντας ότι το θέμα της μετενέργειας είναι δευτερεύον, αφού όπως είπε το πρόβλημα είναι οι συνεχείς καταγγελίες των κλαδικών συμβάσεων που καταγράφονται καθημερινά από τους εργοδότες για να αντικατασταθούν με επιχειρησιακές ή ατομικές με όρους «ιδιαιτέρως δυσμενέστερους» από τις κλαδικές. Μάλιστα έκανε λόγο «για εξατομικευμένη καταπίεση των εργαζομένων προκειμένου να δεχθούν τις ατομικές».
 
Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 10:25 π.μ. | Reply
giati na plirono?
image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 11:25 π.μ. | Reply
Γιατί τους ψήφιζε η πλειοψηφία.
image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 11:56 π.μ. | Reply
ela nte
image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 2:07 μ.μ. | Reply
5 meres prin tis ekloges xtupane kampanaki gia ta tameia kai tis suntakseis...
pooooooooooso problepomenoi einai oi alites...............
image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 5:57 μ.μ. | Reply
Propaganda k plusi egkefalou k apo tous men k tous de. Poso pososto tha sugkentrwsoun ta kommata pou laikizoun k propagandizoun sunexws?? ND + Suriza + Pasok + Aneksartitoi Ellines = 80% MPRAVO ELLINA PALI THA PSIFISEIS PSEUTES. EISAI AKSIOS!!
image description Your Name | Ιουνίου 14, 2012 6:28 μ.μ. | Reply
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΦΤΑΙΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚ....... ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΥΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΣ ΔΙΚΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΘΟΝΙ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο