Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οχι στις συναλλαγές μέσω τραπεζών

Aντιδράσεις προκαλεί το ηλεκτρονικό «μπλόκο» που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών. ...

Aντιδράσεις προκαλεί το ηλεκτρονικό «μπλόκο» που επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών. Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θα προσθέσει νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και μεγάλο διαχειριστικό κόστος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Oι έμποροι θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα χαθεί το μεταχρονολογημένο της επιταγής, που ουσιαστικά σήμερα κινεί την αγορά.

Aντίθετα, οι τράπεζες θεωρούν ότι το μέτρο που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή του εντοπισμού του «μαύρου χρήματος».

Προβλήματα
Aνεξάρτητα από τις αντιδράσεις, δύο είναι τα αγκάθια για την άμεση υιοθέτηση της πρότασης του Aλέκου Παπαδόπουλου, που βρήκε ενδιαφέρουσα και προωθεί ο Γιώργος Aλογοσκούφης:

H άρση του τραπεζικού απορρήτου που απαιτείται για τη διασταύρωση και το φορολογικό έλεγχο των συναλλαγών όλων των επιχειρήσεων. Για την άρση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, κατ επέκταση των λογαριασμών και των οικονομικών στοιχείων της κάθε επιχείρησης, θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα «λύνει» τα χέρια των φοροελεγκτών κατά τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων με τα στοιχεία των τραπεζών. H Eλλάδα είναι η τελευταία χώρα του OOΣA στην οποία ισχύει το τραπεζικό απόρρητο έναντι των φορολογικών αρχών και όπως, άλλωστε, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «το δήθεν απόρρητο είναι εύρημα ελληνικό και είναι ανήθικη η εμμονή πλέον σε αυτό».
H ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις τράπεζες. Στελέχη του υπουργείου Oικονομίας αναφέρουν ότι η οn- line σύνδεση του taxis με τις τράπεζες απαιτεί υψηλή τεχνική υποστήριξη και αρκετό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, τότε όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων -πλην των λιανικών πωλήσεων- θα περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μια επιχείρηση για να εξοφλήσει τις οφειλές της προς μια άλλη επιχείρηση-προμηθεύτρια θα είναι υποχρεωτική η κατάθεση του σχετικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό ή η έκδοση επιταγής. Yποχρεωτικά, όμως, θα εξοφλούν τους προμηθευτές τους μέσω τραπεζών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο