Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Σε κίνδυνο οι συντάξεις Ιουλίου του ΟΑΕΕ

Κρατική επιχορήγηση 222 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθεί στον ΟΑΕΕ έως τις 27 Ιουνίου για να είναι σε θέση να καταβάλει την 1η Ιουλίου κανονικά τις συντάξεις και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους.

Το ταμειακό αυτό έλλειμμα προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, έχοντας ήδη ενημερώσει για τη δεινή οικονομική κατάσταση τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Ασφάλισης Αντ. Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Η», τον Ιούνιο ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να εκταμιεύσει 365 εκατ. ευρώ (260 εκατ. ευρώ για συντάξεις, 55 εκατ. ευρώ για παροχές υγείας στον ΕΟΠΥΥ και 50 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα κ.ά.) ενώ θα έχει ταμειακά διαθέσιμα 93 εκατ. ευρώ και έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 143 εκατ. ευρώ.

Την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών εξ αιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, των λουκέτων και της εισφορο-αποφυγής (μόνο το 50% - 55% των ασφαλισμένων πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές, ενώ 400.000 χρωστούν, από το παρελθόν, 4 δισ. ευρώ) υπογραμμίζουν ακόμη δύο παράμετροι:

Πρώτον, το γεγονός ότι οι μηνιαίες εισπράξεις από εισφορές δεν αρκούν για να καλύψουν τις πληρωμές παροχών και συντάξεων. Στο πρώτο τετράμηνο του 2012 οι εισπράξεις από εισφορές ήταν 133 εκατ., ενώ οι απαιτήσεις για πληρωμές συντάξεων (πλην ΕΚΑΣ) έφτασαν τα 257 εκατ. Με αυτό το δεδομένο, χρειάστηκε να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση του '12 κατά 570 εκατ. τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επαρκούν έως το τέλος του χρόνου.

Δεύτερον, η συσσώρευση οφειλών του ΟΑΕΕ ύψους άνω των 647 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς όπως το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, στο ΛΑΦΚΑ, στο ΙΚΑ, ακόμη και στα ταμεία των Ναυτιλιακών Πρακτόρων και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (από τα οποία είχε δανειστεί 160 εκατ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις). Στον ΕΟΠΥΥ αποδόθηκαν ήδη 75 εκατ. ευρώ και απομένει να καταβληθούν 55 εκατ. ευρώ (οφειλή Μαΐου).

Εισπράξεις εισφορών
Με «ανοικτό» το θέμα του «εξορθολογισμού» των παροχών και ενόψει της αναμενόμενης εφαρμογής του μέτρου της κατ' επιλογήν και προσωρινής μείωσης των ασφαλίστρων έως και δύο κατηγορίες κάτω, η διοίκηση του ΟΑΕΕ αποφάσισε να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την ένταση των ελέγχων για τις τρέχουσες εισφορές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το «άνοιγμα» του ΟΑΕΕ

365 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιεύσει ο ΟΑΕΕ από τα οποία:

•260 εκατ. ευρώ για συντάξεις
•55 εκατ. ευρώ για παροχές υγείας στον ΕΟΠΥΥ
•50 εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα κ.ά.
•93 εκατ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα
•50 εκατ, ευρώ τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές
Συνολικά στα ταμεία 143 εκατ. ευρώ

Λείπουν 222 εκατ. ευρώ


Πηγή: Ημερησία
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο