Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα 10 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τον Μάιο

Στα 10 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τον Μάιο             

"Αδειάζουν" μέρα, με την ημέρα οι καταθέσεις. Το κύμα φυγής των καταθέσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον της χώρας είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς πληθαίνουν τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή.

Τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι συνολικά μέχρι από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα από τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν αποσυρθεί περί τα 10 δις.ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναμένεται να δώσει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάιο τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το σύνολο των καταθέσεων τον Απρίλιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στα 160 δις. ευρώ.

Μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης τον Μάιο κατά μέσο όρο σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από το σύστημα συνολικά διέρρεαν καταθέσεις περίπου 100 με 400 εκατ.ευρώ ημερησίως. Ωστόσο η κατάσταση η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα οι εκροές να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ.ευρω. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση που έχει διαμορφωθεί αν συνεχιστεί και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα προκαλέσεις ισχυρές πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 72 δις. ευρώ. Το κενό που έχει δημιουργηθεί οι τράπεζες το καλύπτουν με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αγγίζει τα 125 δις. ευρώ.

Πηγή: Express.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description KONSTANTINOS | Ιουνίου 14, 2012 12:27 μ.μ. | Reply
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...........ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ. ΩΡΑΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο