Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το 2020 - σχέδιο υπέρ της ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα σημειώσει κάμψη, αν η ΕΕ δεν λάβει σήμερα περισσότερα μέτρα για τη μείωση του κόστους και την τόνωση των επενδύσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τρόπους για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η ΕΕ βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Με περισσότερη αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, παλιρροϊκή, γεωθερμική ενέργεια και βιομάζα, αλλά και με την ανάπτυξη της καινοτομίας και της απασχόλησης, η ΕΕ μειώνει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια.

Όμως, η βιομηχανία είναι αρκετά επιφυλακτική στο να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από τη μια, είναι αβέβαιη για το ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική της ΕΕ, και από την άλλη, το κόστος δεν μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Έτσι, αν οι τιμές της ανανεώσιμης ενέργειας παραμείνουν πολύ υψηλότερες από το κόστος των ορυκτών καυσίμων, η ανάπτυξη της αγοράς αυτής θα καμφθεί μετά το 2020.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, η έκθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Επιτροπής εξετάζει τρόπους μείωσης του κόστους μέσω μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, η Επιτροπή έχει αρχίσει να καταρτίζει την ευρωπαϊκή πολιτική πέραν του 2020.

Το κόστος μπορεί να μειωθεί με μεγαλύτερη ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας της ΕΕ. Οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει σταδιακά να καταργηθούν και η φορολόγηση της ενέργειας να αναθεωρηθεί με στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών επιπέδων άνθρακα. Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί ή να καταργηθεί σταδιακά η στήριξη των ανανεώσιμων πηγών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα και οι πηγές αυτές να γίνουν μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας.

Τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα πρέπει επίσης να αναμορφωθούν για να προωθούν τη μείωση του κόστους. Πρέπει να γίνουν πιο ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να απλουστευθούν μέσω της μείωσης του διοικητικού κόστους για τη βιομηχανία.

Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια εκεί όπου είναι φθηνότερη, όπως κάνουν οι επιχειρήσεις για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να αγοράζουν αιολική ή ηλιακή ενέργεια φθηνότερα από άλλες χώρες εντός ή εκτός της ΕΕ, από το αν επέλεγαν να παράγουν ενέργεια από δικές τους ανανεώσιμες πηγές.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία χάραξης πολιτικής για μετά το 2020, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας και τη μείωση του κόστους. Η χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής σήμερα θα ενθαρρύνει τη βιομηχανία να προχωρήσει στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρυσι, η ΕΕ δημοσίευσε τον χάρτη πορείας για χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών , ο οποίος καλύπτει το σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα, καταρτίζει συγκεκριμένα σχέδια για κάθε επιμέρους οικονομικό κλάδο, όπως π.χ. ο ενεργειακός χάρτης πορείας 2050 .
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο