Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι θέσεις των κομμάτων για τη φορολόγηση των ακινήτων

Τις θέσεις των κομμάτων για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας παρουσίασαν  εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΛΑΟΣ και της Δράσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ στα κεντρικά της γραφεία, στην Αθήνα.
 
Στην εκδήλωση, στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η κοινωνική ομάδα που τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα σήμερα, καλείται να πληρώσει ληστρικούς φόρους πέρα από κάθε πραγματική δυνατότητά τους, και ανέφερε ενδεικτικά το τέλος ακινήτων 2011 - 2012, που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, δεκαπλάσιου από το ΕΤΑΚ, το δεκαπλασιασμό των φόρων κληρονομιάς - δωρεάς - γονικής παροχής, το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης και την επαπειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων των ιδιοκτητών.
 
«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στα μέλη μας», τόνισε ο κ. Παραδιάς, «είναι ότι αυτά αποτέλεσαν τα “εύκολα θύματα” της φορολογικής πολιτικής, επειδή η ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με άλλες μορφές αποταμίευσης δεν μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες. Η πρακτική αυτή, δεν είναι μόνο άδικη, αλλά έχει οδηγήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε απόγνωση, καθώς σήμερα που άρχισε η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και επομένων ετών, καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά, την ώρα που χιλιάδες σπίτια και καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα, τα ενοίκια μειώνονται δραματικά και χιλιάδες ενοικιαστές αδυνατούν να τα πληρώσουν. Επιπλέον, από πολλές πλευρές ακούγονται απόψεις για επιβολή και νέων φόρων και εισφορών στους ιδιοκτήτες ακινήτων».
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν και έλαβαν το λόγο:
 
-Από τη Ν.Δ. ο αρμόδιος τομεάρχης, Γιάννης Βρούτσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, δεσμεύθηκε για κατάργηση του τέλους ακινήτων από το 2013 και επαναφορά του ΕΤΑΚ με διεύρυνση της φορολογικής του βάσης, ώστε περισσότεροι να πληρώνουν από λιγότερα ο καθένας. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της φορολογίας μεταβίβασης και επαναφοράς του φόρου υπεραξίας, εξορθολογισμού των τεκμηρίων, μείωσης του ΦΠΑ και “παγώματος” των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2015.
 
-Από το ΠΑΣΟΚ ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης δύο τελών στην ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με το ΕΕΤΗΔΕ, έσωσαν τον προϋπολογισμό του 2011 και είπε ότι έχει ζητήσει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να μη σταλούν καθόλου προς είσπραξη τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
 
-Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Διευθυντής και Τομεάρχης Οικονομικών, Ζώης Κολιός, ζήτησε να τεθεί τέλος στη φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία και τόνισε την ανάγκη η φορολογία να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Έθεσε επίσης, το ερώτημα για ποιο λόγο τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις που δίνουν σήμερα.
 
-Η Σοφία Ανδριοπούλου (Δημοκρατική Αριστερά) τόνισε ότι η συζήτηση περιορίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στον περιορισμό των δαπανών και τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση, ειδικά στα ακίνητα, ενιαίου τέλους που θα λαμβάνει υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.
 
-Ο Δημήτρης Τσαμόπουλος (ΛΑΟΣ) είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα και ζήτησε να γίνει πραγματική αναστολή του «πόθεν έσχες», καθώς με το σημερινό καθεστώς παραμένει το ενδεχόμενο δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 
-Ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος, τάχθηκε κατά της επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης στην απλή κατοχή περιουσίας η οποία, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση και της καθιέρωσης τέλους για τους Δήμους με βάση το εμβαδόν και όχι την αξία των ακινήτων.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PantelisCh | Ιουνίου 8, 2012 11:32 π.μ. | Reply
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει μονομερώς την φορολόγηση των ακινήτων;
image description Your Name | Ιουνίου 8, 2012 3:20 μ.μ. | Reply
Όσο το "Κράτος" δεν θέλει να αγγίξει τους φοροφυγάδες, πάντα η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα είναι η εύκολη λύση.
image description Your Name | Ιουνίου 8, 2012 6:50 μ.μ. | Reply
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΛΕΟΝ...
ΟΜΩΣ,ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο