Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγγύηση καταθέσεων σε όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με διαρροές, η Επιτροπή θα προτείνει σήμερα την εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων σε κοινοτικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών όλης της Ευρωζώνης

«Χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη» δήλωσε χθες από τη Λετονία το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν. Η δήλωση αυτή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της καγκελαρίου Μέρκελ έρχεται 24 ώρες προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει σχετικές προτάσεις και θεωρείται ένα ακόμα βήμα υποχώρησης από τη γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters, η Επιτροπή θα προτείνει σήμερα την εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων σε κοινοτικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών όλης της Ευρωζώνης και υπεύθυνα για την στήριξη όποιων από αυτές έχουν ανάγκη. Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή ετήσιου φόρου στις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο που στη συνέχεια θα εγγυάται τις καταθέσεις. Ως προς το ακριβές ποσοστό του φόρου αυτού υπάρχουν, πάντως, διαφωνίες, με την Επιτροπή να προτείνει τα έσοδα σε κάθε χώρα να αντιστοιχούν με το 1% των καταθέσεων αλλά αρκετά κράτη-μέλη να θεωρούν εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο αυτό.

Απομόνωση
Η Γερμανία δέχεται εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις να χαλαρώσει την στάση της, αποδεχόμενη την κοινή εγγύηση καταθέσεων, τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούνται άμεσα από τον ESM (και όχι διαμέσου των κυβερνήσεων) και την έκδοση ευρω-ομολόγων. Οι προτάσεις αυτές πιθανότατα συζητήθηκαν και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των G-7, στην οποία ο Γερμανός Β. Σόιμπλε ήταν αρκετά απομονωμένος.

Αμέσως μετά την συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τζουν Αζούμι, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε οι «7» να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πλήττουν Ελλάδα και Ισπανία. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που διηύθυνε τη συζήτηση καθώς οι ΗΠΑ ασκούν την προεδρία της G-7 αυτό το διάστημα: «Οι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ενόψει της συνόδου της G-20 στο Μεξικό» και μεταξύ άλλων συζήτησαν «την πρόοδο προς μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση στην Ευρώπη».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - κάτι που ενδεχομένως συνδέεται με την απομόνωση της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται περισσότερο διατεθειμένη από όλους να «τιμωρήσει» την Ελλάδα. Ενδεικτική των πιέσεων που συνεχίζουν να ασκούνται ήταν και η νέα δήλωση του Μίκαελ Φρόμαν, στενού συνεργάτη του προέδρου Ομπάμα, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σημαντικά βήματα αλλά «είναι σαφές ότι οι αγορές περιμένουν περισσότερα».

Στον EFSF
Από την πλευρά του το Βερολίνο συνεχίζει να πιέζει την ισπανική κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στον EFSF και να θέτει ως προϋπόθεση οποιουδήποτε περαιτέρω βήματος (ευρω-ομόλογα, τραπεζική ένωση κ.λπ.) την προώθηση της δημοσιονομικής ενοποίησης. Κάτι που οι ίδιοι οι Γερμανοί παραδέχονται ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να συμβεί. Σε οκτασέλιδο κείμενο με τις γερμανικές προτάσεις, που διέρρευσε από την καγκελαρία, αναφέρεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα γενικό χρονοδιάγραμμα, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου και να τεθούν σε ισχύ την άνοιξη του 2013. Ουδείς, όμως, γνωρίζει αν θα υπάρχει και ποια μέλη θα έχει μέχρι τότε η Ευρωζώνη...


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Pedro | Ιουνίου 6, 2012 8:49 μ.μ. | Reply
Τώρα αυτό μάλλον καλό ακούγεται...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο