Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΙΚΑ

Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του Ιδρύματος.

Σε επιστολή προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, το ΔΣ της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ υποστηρίζει ότι απαιτούνται συνολικά 1,403 δισ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις έως το τέλος του 2012. Η Ομοσπονδία επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, (Μάιος 2012), σύμφωνα με τα οποία, η οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος έχει ως εξής:
1.Τα έσοδα του ΙΚΑ το α΄ τετράμηνο του 2012 ήταν 2.158.801.948 ευρώ, μειωμένα κατά 946.177.344 ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011. Εκτιμάται ότι για όλο το 2012 το σύνολο των εσόδων του ΙΚΑ θα ανέλθει στα 6.135.242.383 ευρώ.

Παράλληλα η κρατική επιχορήγηση το 2012 κινείται στα 4.192 δισ. ευρώ από τα οποία τα 650 εκατ. δόθηκαν για προκαταβολή το 2011. Έως τον Μάιο του 2012 απορροφήθηκε ποσό ύψους 2.7 δισ. ευρώ. Συνολικά η κρατική επιχορήγηση μαζί με τα έσοδα είναι 9,677 δισ., συμπεριλαμβανομένων των 650 εκατ. ευρώ της προκαταβολής του 2011 από την επιχορήγηση του 2012. Για καταβολή συντάξεων το 2012 απαιτούνται συνολικά 11,080 δισ. ευρώ. Έτσι το ποσό που απαιτείται για ολόκληρο το 2012 είναι 1,403 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί και το υπόλοιπο ποσό της κρατικής επιχορήγησης που είναι 1,492 δισ. ευρώ.

2. Αυξάνονται οι οφειλές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ προς τρίτους (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργ. Εστία, ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΠΟΚΑ). Έως τις 30/4/2012 το σύνολο των οφειλών ανέρχονταν στα 7.578 δισ. ευρώ.

3. Αυξάνεται, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, η δαπάνη για πληρωμές συντάξεων. Το 2012 θα πρέπει να πληρωθούν 11,08 δισ. ευρώ σε 1.205.000 συνταξιούχους ενώ το 2011 είχαν χρειαστεί 10,850 δισ. ευρώ για την καταβολή συντάξεων σε 1.168.730 συνταξιούχους.

4. Το έλλειμμα του κλάδου ασθένειας σε είδος ήταν στις 31/12/2011 στα 13.394.867.479 ευρώ.

Η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ αναφέρεται επίσης σε «σωρεία προβλημάτων», για τα οποία η Ομοσπονδία έχει υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι:

- Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, η ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 30% ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό.

-Η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.

- Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ επισημαίνει επίσης ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τους 18 μήνες με διαδοχική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του νεοσύστατου Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).  


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουνίου 6, 2012 9:43 π.μ. | Reply
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ? ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ?ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑΝ?ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΩ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ?ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ?ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ.32 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΑΣ ,ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΔΕΝ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ?ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΤΑΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΔΗ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΡΤΥ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΜΕ Τ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ?ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ?ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ
image description trapezokomos | Ιουνίου 6, 2012 10:06 π.μ. | Reply
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ) ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΑΩ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...
image description DimitrisD | Ιουνίου 6, 2012 10:26 π.μ. | Reply
Τα επενδύεις στην μελλοντική σύνταξη σου και ένα μέρος από αυτά που πληρώνεις πάει για την δωρεάν Ιατρική περίθαλψη σου. Χαχαχαχα καλό ε;
image description Θανάσης | Ιουνίου 6, 2012 10:07 π.μ. | Reply
Βάλανε "χοντρό" χέρι στα λεφτά των ταμείων (όσο είχαν κάποια λεφτά).
Όπως οι κυβερνήσεις μας δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το καλό της χώρας, έτσι και οι τοποθετημένοι διευθυντάδες των ταμείων δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το καλό των ταμείων. Όλοι ξέρουν για τίνος το καλό νοιαζόταν. Κουρέψανε τα ομόλογα των ταμείων... κάποια στιγμή πρέπει και εμείς να κουρέψουμε από την ρίζα αυτά που έκλεψαν. Δήμευση των περιουσιών τους και κοινωνική εργασία, με αντάλαγμα μόνο το συσσίτιό τους.
image description Your Name | Ιουνίου 6, 2012 3:16 μ.μ. | Reply
Υπενθύμιση:
1ο κούρεμα: Δομημένα ομόλογα επί ΝΔ
2ο κούρεμα: PSI επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Παπαδήμου.
"Μαζί τα φάγαμε... ". Κι έτσι να ήταν, ποιός τρώει σήμερα (από τους τόκους και τα πανωτόκια) και ποιός είναι στην πείνα; Ψηφίστε μνημόνιο για ακόμα χειρότερες μέρες... Θα βάλει τη χώρα στο σωστό δρόμο η ΝΔ της διαπλοκής, της οσφυοκαμψίας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (ελληνικά και ξένα), της ακροδεξιάς τρομολαγνείας. Βάλτε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.
image description Your Name | Ιουνίου 6, 2012 11:05 π.μ. | Reply
ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ???Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΕΡΩΝΕΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΛΕΡΩΣΕ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΡΩΣ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΩ,ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΦΤΑ ,ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΟΧΘΟ ΠΛΕΡΩΝΩ.
image description Your Name | Ιουνίου 6, 2012 3:16 μ.μ. | Reply
Κοινωνικές παροχές σημαίνει ότι ο ένας συμβάλλει και για τους υπολοίπους και όχι ότι ζει όποιος έχει λεφτά. Το κράτος δεν (θα' πρεπε να) υπάρχει για να πληρώνει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σώματα καταστολής (διαδηλώσεων) εργολάβους και τόκους. Θά πρεπε να συμβάλει (τουλάχιστον) στην εξομάλυνση των κοινωνικών αδικιών. Κι αν το κράτος τρώει τα λεφτά, αντί να συζητάμε για την κατάργηση των κοινωνικών παροχών, θα' πρεπε να συζητάμε πώς θα ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ την ύπαρξή τους και την εξυγίανση του όλου συστήματος. Κάποτε πρέπει να δούμε και πέρα από τη μύτη μας και το στενά ατομικό μας συμφέρον. Με την καλλιέργεια του ατομισμού και του μικροσυμφέροντος μάς διέλυσαν, μας διαίρεσαν και τελικά μας στήσανε στον τοίχο.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο