Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοθετική... ανεπάρκεια για άνοιγμα επαγγελμάτων

Καθολικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με τροποποίηση του νόμου και νέες εφαρμοστικές διατάξεις ζητεί, σε τεχνικό επίπεδο, η τρόικα από την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί σύγχυση για το πώς θα «ξεκλειδωθούν» χιλιάδες επαγγέλματα που ακόμα προστατεύονται από παλιότερους νόμους και διατάγματα που ακυρώνουν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που επιχειρείται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις της τρόικας χαρακτηρίζονται αιτιολογημένες από πολλούς εκπροσώπους των «μη κατονομαζόμενων» φορέων, οι οποίοι παραμένουν σε... μαύρο σκοτάδι. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει τελειώσει το 2010 με τη μεταρρύθμιση όχι μόνο βάσει μνημονίου, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας (οδηγία Μπολγκενστάιν για την αγορά υπηρεσιών).

Αν και ψηφίσθηκε ο νόμος 3919/2011 για την «επαγγελματική ελευθερία και την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημόνιο, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί του παρελθόντος για την άσκησή τους. 

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε και δεύτερη προσπάθεια πριν από λίγους μήνες για να ανατρέψει τα τελευταία νομικά εμπόδια. Με νομοθετική ρύθμιση προσπάθησε να καταργήσει «κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους που αντιβαίνουν στην κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγελμάτων και στην κατάργηση αδικαιολόγητων απαιτήσεων προηγούμενων διοικητικών αδειών για την άσκηση επαγγελμάτων». Και αυτή η προσπάθεια απέτυχε!

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ωστόσο, που διέπουν την άσκηση των κλειστών επαγγελμάτων έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ως εκ τούτου, κατόπιν υποδείξεων, κυρίως, της Task Force, σχεδιάζει και πάλι νέα νομοθετική παρέμβαση που θα ανατρέψει κάθε παλιότερο νόμο που συντηρεί τα προνόμια και τους περιορίσιμους στα κλειστά επαγγέλματα. Οι τελικές αποφάσεις θα απαιτήσουν βέβαια την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Οι παραπάνω ενέργειες, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο 5ο Αναθεωρημένο Μνημόνιο Συνεννόησης Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» ενώ θα προσληφθεί και ειδικός εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος «θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ήτοι νομική συνδρομή για την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα φέρεται έντονα ενοχλημένη με τη δυστοκία των υπουργείων να στείλουν εγκαίρως όλες τις αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και εφαρμοστικές αποφάσεις για να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα. Η τρόικα φοβάται νέο πισωγύρισμα της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων και ζητεί ουσιαστικές  αποφάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή  από όλα τα υπουργεία να επανακαθορίσουν τη λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου.

Ήδη έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι φραγμοί και συζητείται η διά νόμου τροποποίηση. Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και η ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο ή πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καταθέσει η κυβέρνηση, μαζί με το νέο πακέτο μέτρων.
Πηγή: www.express.gr 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο