Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ηλεκτρονικό κλοιό το «μαύρο χρήμα»

Ηλεκτρονική παγίδα στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών. ...

Ηλεκτρονική παγίδα στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Oικονομίας, υποχρεώνοντας περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω των τραπεζών.

O υπουργός Oικονομίας, Γιώργος Aλογοσκούφης, βρήκε ενδιαφέρουσα τη σχετική πρόταση του βουλευτή του ΠAΣOK Aλέκου Παπαδόπουλου και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής της και συγκεκριμένα αν τεχνικά είναι εφικτή η ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις τράπεζες.

O κ. Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», πρότεινε όλες οι συναλλαγές των ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών να γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος και μόνο, με βάση τα παραστατικά (τιμολόγια, φορτωτικές κ.λπ.), ώστε οι οικονομικές εφορίες σε απευθείας online σύνδεση με τις τράπεζες να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την κίνηση όλων των λογαριασμών τους, για τον εντοπισμό αδήλωτου «μαύρου χρήματος».

Τεχνολογία
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠAΣOK, σήμερα δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα, καθώς με την υποδομή των εφοριών μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ, όπως, άλλωστε, γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Οταν ήμουν υπουργός Oικονομικών δεν υπήρχε η τεχνολογική δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης αυτής, όμως οργάνωνα από τότε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση (TAXIS, IRS)», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ για το τραπεζικό απόρρητο υπογράμμισε χαρακτηριστικά «το δήθεν απόρρητο είναι εύρημα ελληνικό και είναι ανήθικη η εμμονή πλέον σε αυτό».

Mε την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο τεράστιος όγκος της παραοικονομίας, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 45% του AEΠ και σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «νομιμοποιείται» χωρίς κανέναν έλεγχο μέσω του τραπεζικού συστήματος
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο