Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε.Σ.Ε.Ε.: «Τι σημαίνει για το ελληνικό εμπόριο η διακοπή ασφάλισης παραγγελιών προς την Ελλάδα»

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τι σημαίνει για το ελληνικό εμπόριο η διακοπή ασφάλισης παραγγελιών προς την Ελλάδα»

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον το ελληνικό εμπόριο, μετά και την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου “Euler Hermes”, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στον κλάδο του,  να διακόψει την ασφάλιση των πιστώσεων των εξαγωγών προς την Ελλάδα. Σημειώνεται πως η “Euler Hermes” είναι η δεύτερη εταιρεία, μετά την “Coface” που προχωρεί σε διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς τη χώρα μας. Η “Euler Hermes” δικαιολόγησε την απόφασή της, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη θέση της μόλις η κατάσταση βελτιωθεί. 

Η ασφάλιση των πιστώσεων θεωρείται ως αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς εμπορίου, αφού διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή της συναλλαγής. Μ’ αυτόν τον τρόπο, παρέχεται η εγγύηση πως ακόμη και αν η επιχείρηση που έχει εισάγει το προϊόν δεν κατορθώσει για κάποιο λόγο (πτώχευση, έλλειψη ρευστότητας κλπ) να το αποπληρώσει, η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να εξοφλήσει τον προμηθευτή. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εταιρείες συμβάλλουν σημαντικά στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην αγορά, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμπορίου και την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταναλωτών.

Το γεγονός αυτό μπορεί να μεταφραστεί σαν μία προσπάθεια μείωσης της έκθεσης του ομίλου στη χώρα μας, ενώ με αυτόν τον τρόπο προεξοφλείται, τρόπον τινά, πως οι φόβοι για επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι βάσιμοι. Η ουσία πάντως είναι πως οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους.

Η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία-βιοτεχνία είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αν όχι καταστροφική. Η αξία των εισαγωγών των αγαθών στη χώρα για το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 20 δις ευρώ μετρητά  για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς και δημιουργίας ελλείψεων στα ράφια είναι άμεσα ορατός.

Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως το τελευταίο διάστημα έχει ουσιαστικά διακοπεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες, ακόμα και από τις μεγαλύτερες, αφού η έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές του εξωτερικού τις καθιστά ουσιαστικά άκυρες.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε έμπορος αλλά και η εγχώρια βιομηχανία-βιοτεχνία είναι με ποιο τρόπο θα διενεργούνται πλέον οι εισαγωγές. Εκτιμάται ότι περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας αφενός μεν της διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα αφετέρου δε εξαιτίας της μείωσης των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα. Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την  ετήσια μεταβολή της χρηματοδότησης για τo 2011 να διαμορφώνεται στο -6,0%  και να συνεχίζει μειούμενη.

Όποιες ελπίδες, τέλος, για διαλλακτικότητα την ύστατη στιγμή από την πλευρά των προμηθευτών διαψεύδονται κατηγορηματικά, αφού οι οίκοι του εξωτερικού ζητούν από τους Έλληνες εξαγωγείς ρήτρες καλής εκτέλεσης των παραγγελιών τους, ενώ αρκετοί, με ευγενικές επιστολές, ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουνίου 1, 2012 11:14 π.μ. | Reply
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΚΑΠΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ .ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ
image description Ψαχτήρι | Ιουνίου 1, 2012 10:53 μ.μ. | Reply
Άραγε εμείς είμασταν Σοβιετική Ένωση ή γίνεται τώρα και η πτώση του "ευρωκαπιταλιστικού" μπλόκ?
image description ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ | Ιουνίου 1, 2012 11:54 π.μ. | Reply
Μη μιλάς ρε!! Πράκτορα του καπιταλισμού!!
sent by my iphone4
image description tONI | Ιουνίου 1, 2012 12:32 μ.μ. | Reply
SSShhhhh!!! Οι αλέξηδες κοιμούνται και ονειρεύονται μια ιδανική κομμουνιστική κοινωνία βγαλμένη από ταινία.. Μην τους ξυπνάτε ! Αφήστε να γίνει το όνειρο εφιάλτης πρώτα κ μετά θα ξυπνήσουν από μόνοι τους..
image description ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑΜΑΡΑΔΕΣ ΣΦΗΞΑΤΕ | Ιουνίου 1, 2012 3:30 μ.μ. | Reply
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΑΜΑΡΑΔΕΣ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ ΕΡΧΕΤΕ ΤΟ ΧΑΟΣ!!!ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ!!!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ.ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΜΕΤΡΗΤΗΣ .
image description ΠΛΟΥΣΙΟΣ | Ιουνίου 1, 2012 3:36 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ.
ΚΑΙ ΓΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΎΟΜΑΙ ΤΟ ΧΑΒΙΆΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΛΩΜΌ ΜΟΥ ΡΕ
image description ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ | Ιουνίου 1, 2012 4:11 μ.μ. | Reply
Διπρόσωπα συστήματα κυνήγι για τα χρήματα
Μάρκετινγκ και αγορά ανθρωπάκια και λεφτά
Ελεύθερη ιδιοκτησία ΚΚΕ και εκκλησία
Δεξιά και αριστερά βρίσκονται τα ίδια σκατά

Κι αν δεν είσαι δεξιός. Κι αν δεν είσαι αριστερός
Είσαι μές στο σύστημα. Είσαι ο ίδιος σύστημα
image description ΔΗΜΑΡ | Ιουνίου 1, 2012 4:02 μ.μ. | Reply
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη δραχμή
image description Your Name | Ιουνίου 2, 2012 9:51 π.μ. | Reply
Η προταση ΣΥΡΙΖΑ οδηγει στη δραχμη μονο αν δεν θελει η Ευρωπη να ειναι ενωμενη και ειναι μονο στα λογια.
Αν θελουν Ευρωπη ενωμενη και δεν ειναι μονο στα λογια, θα βγαλουν ευρωομολογα και αλλα "ΕΡΓΑΛΕΙΑ" για να γινει η Ευρωπαικη Ενωση πραγματικη.
Αν λοιπον ειναι μονο στα λογια, τοτε μας εκμεταλευονται. Αρα δεν αξιζει να ειμαστε μεσα στην Ευρωπη γιατι μας εκμεταλευονται
Τωρα που υπαρχει κριση θα φανει η αλληθεια για το αν η Ευρωπη ειναι πραγματικη ενωση!
image description tONI | Ιουνίου 2, 2012 4:48 μ.μ. | Reply
Εσύ φίλε μου (και το κόμμα που προφανώς υποστηρίζεις) που θες να είσαι μέσα στην ΕΕ τι κάνεις γι' αυτό;; Στην πράξη και όχι στα λόγια.. Η ΕΕ έχει προφανώς συγκεκριμένο σύστημα. Δε μπορεί εσύ να θες να είσαι στην ΕΕ και να κρατικοποιείς τα πάντα. Κάνε ένωση με την Κούβα και την Βόρεια Κορέα αν το θες αυτό. Είστε επικίνδυνοι κ στην κοσμάρα σας ορισμένοι. Άλλοι πάλι παίζετε πολύ καλά το παιχνίδι σας. Αριστεροί της πλάκας. Τσιράκια του συστήματος που κ καλά πολεμάτε..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο