Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕTΕ: Οι επιτπώσεις που θα φέρει η έξοδος από το ευρώ

Μια έξοδος από το ευρώ, αναφέρει στην έκδοση της Εθνικής Τράπεζας, θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη (μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος τουλάχιστον κατά 55% σε ευρώ) - πλήττοντας περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους -- μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονομαστικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης ( -22% σε σταθερές τιμές, επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011) και της αύξησης της ανεργίας (στο 34%), ενώ το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο (πληθωρισμός άνω του 30% αρχικά, με ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια, καθώς θα αυτοτροφοδοτείται από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών μισθών) που θα ακύρωνε σταδιακά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.

Εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε συνάλλαγμα, η χώρα θα αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της από το εξωτερικό (325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επίπεδου και δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες. Οι προαναφερόμενες επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο δυσμενείς υπό ένα σενάριο μίας μη ομαλής μετάβασης στο νέο νόμισμα.

Η στρατηγική του οικονομικού Προγράμματος που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα, με ένα υπέρ ή ένα κατά, αναφέρεται στην έκδοση της Εθνικής Τράπεζας

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα εξασφαλίζει χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας ένα πρωτόγνωρο επίπεδο χρηματοδότησης (σχεδόν 150 δισ. ευρώ έως σήμερα και άλλα 90 δισ. ευρώ ως το 2014), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, το δημόσιο χρέος μειώνεται κατά 50% του ΑΕΠ και εξασφαλίζεται σημαντική ελάφρυνση στις υποχρεώσεις πληρωμής τοκοχρεολυσίων για ολόκληρη τη δεκαετία (επιτόκιο 2% έως το 2014, μέση διάρκεια νέων ομολόγων 20 έτη).

Παράλληλα, εξασφαλίζεται στήριξη ρευστότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άνω των 130 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωσυστήματος. Περιλαμβάνει τρεις άξονες μέτρων (διαθρωτικές αλλαγές, χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημοσιονομική εξυγίανση) που καλύπτουν από αυτονόητες μεταρρυθμίσεις έως και μεταβολές που προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Μεταξύ των αυτονόητων αλλαγών περιλαμβάνονται: Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της προσαρμογής με βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Αλλαγές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κοινωνική στήριξη στο Πρόγραμμα περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση. Οι εταίροι μας πιθανόν να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις προαναφερόμενες προσαρμογές και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται (η έγκριση της οποίας θα απαιτούσε απόφαση Συμβουλίου Κορυφής και εγκρίσεις από Κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης), στο βαθμό που εξασφαλιζόταν μια αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων, εκτιμάει η Εθνική Τράπεζα.
 
Δείτε αναλυτικά την έκθεση της στα συνημμένα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 9:21 π.μ. | Reply
καλα να παθουμε.......αν ειναι αληθεια ολα αυτα......νηστεια απο παντου
image description DimitrisD | Μαΐου 30, 2012 9:03 π.μ. | Reply
Άρα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να διαλυθεί από μόνο του το ευρώ... Σύντομα από ότι φαίνεται, όταν θα βαρέσουν και επίσημα κανόνι Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία...
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 10:48 π.μ. | Reply
το ευρω ηταν ηδη διαλυμενο απο την γεννηση του.....κατι ξερανε και οι αγγλοι και δεν μπηκαν στο ευρω....θελουμε ανθρωπινες απαντησεις και οχι οικονομικες λυσεις στα προβληματα μας.....
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 10:41 π.μ. | Reply
Το τραγικο ειναι οτι υπαρχουν εκατομμυρια Ελληνες που πιστευουν οτι αν γυρισουμε στη δραχμη θα σωθουμε... δια μαγειας θα σβηστουν τα χρεη τους στις τραπεζες και θα εχουν ολοι λεφτα... ξυπνατε ρεεε
image description FAFOUTIS | Μαΐου 30, 2012 10:33 π.μ. | Reply
Ενώ με το euro θα χεστούμε στο χρήμα.
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 11:39 π.μ. | Reply
Δεν είπε κανείς ότι θα χεστείς στο χρήμα με το €. Θα επιβιώσεις όμως.. Σε αντίθεση με τη δραχμή με την οποία θα πας κατά διαόλου! Για να χεστείς στο χρήμα Fafouti πρέπει να στρώσεις κώλο κάτω για 50 χρόνια, να ξεσκιστείς στη δουλειά κ ταυτόχρονα να ξεσκίσεις τα λαμόγια πολιτικούς κ πολίτες που τρώνε λεφτά. Κ φυσικά να διορθώσεις τις 100αδες ανωμαλίες του Ελλαδιστάν. Αυτή είναι η μόνη λύση. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.. Κ φυσικά αυτό το πράγμα δεν το έχεις κάνει ποτέ ως Ελλάδα. Αλλά παρόλα αυτά ΟΛΟ γκρινιάζεις..
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 10:18 π.μ. | Reply
καλα καθεστε και πιστευετε στημενες ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ αναλυσεις?...δεν τους μαθατε ακομα?...ειλικρινα πιστευει κανεις ακομα οτι μεσα στο ερυω εχουμε προοπτικη?...χιλιες φορες εθνικο νομισμα και μονομερης διαγραφη του χρεους ωστε να ξεκινησουμε απο το μηδεν...ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕ
image description doctor | Μαΐου 30, 2012 11:44 π.μ. | Reply
Ανάλυση της ΕΤΕ, που μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση. Περιμένετε αντικειμενική προσέγγιση; Αν είναι δυνατόν.
Είναι σαν να διαβάζεις μελέτη του επιστημονικού τμήματος της ΒΡ για την επίπτωση των καυσίμων στην αύξηση της θερμότητας και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου....
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 30, 2012 11:09 π.μ. | Reply
To τραγικότερο όλων είναι οτι οτι υπαρχουν Ελληνες που πιστευουν οτι τα συμφέροντα της ΕΤΕ είναι κοινα με αυτον που έχει κάνει οικογένεια και δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του ούτε τα βασικά.
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 11:37 π.μ. | Reply
Ρε παιδιά.. Εσείς που βλέπετε φαντάσματα πίσω από οτιδήποτε είναι μη "αριστερό" καθίστε και κάνετε μία σοβαρή ανάλυση που να στηρίζει τη δραχμή και ας είναι και μαγειρεμένη. Αλλά να έχει ρεαλιστικές παραδοχές! Κάντε τη επιτέλους! Βάλτε τον Συριζα να την κάνει αν δε μπορείτε εσείς. Προφανώς και οι τράπεζες δεν είναι άγια, κοινωφελή ιδρύματα. Πάψτε όμως την προπαγάνδα ότι οτιδήποτε είναι των αφεντικών και των τραπεζών είναι σατανικό και ότι οτιδήποτε είναι των εργατών είναι αγγελικό. Βγάλτε τις παρωπίδες επιτέλους! Όταν εκ των προτέρων απορρίπτεις κάτι χωρίς να εξετάσεις την ουσία, τότε δεν απέχεις πολύ από τον Μιχαλολιάκο..
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 11:49 π.μ. | Reply
ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΕ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΠΗΓΕ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ .
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 11:13 π.μ. | Reply
Για πες μου φίλε μου.. Ποιο είναι το κόμμα μου που με ενημερώνει;; "Κ αν δεν είσαι αριστερός όλοι σε λεν φασίστα" λέει ένα τραγουδάκι των Αδιέξοδο.. Την ξέρεις τη μπάντα αριστερούλη μου..;;; Για ψάξε στο facebook μήπως τη βρεις! Όποιος από εδώ μέσα νομίζει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο της εξυπνάδας και της διάθεσης για επανάσταση κ ότι όλοι οι άλλοι που έχουν άλλη άποψη, είναι κομματόσκυλα, το ξαναλέω.. Δεν απέχει πολύ από το Μιχαλολιάκο.. Έχουμε πήξει στους trendy Αριστερούς σου λέω...
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 12:28 μ.μ. | Reply
Επί της ουσίας.. Υπάρχουν άλλοι τόσοι πανεπιστημιακοί που διατυπώνουν θέσεις υπέρ του €. Δε μπορώ να κάτσω να βρω θεωρίες συνωμοσίας, για τα συμφέροντα του καθενός. Γιατί στο κάτω κάτω δεν ξέρω προσωπικά κανέναν από αυτούς. Ακούω τις θέσεις αυτές καθ αυτές και κρίνω. Όσο για την υποτίμηση που λες, υποτίμηση γίνεται και τώρα. Εσωτερική υποτίμηση. Χωρίς πληθωρισμό. Εσείς θέλετε υποτίμηση παράλληλη με πληθωρισμό 20%. Πάτε καλά;;; !!!
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 30, 2012 12:05 μ.μ. | Reply
Στην υποτίμηση με πληθωρισμό απαντάς με ισοποση αυξηση των εισοδημάτων του πολίτη , και αν νομίζεις οτι ο πραγματικός πληθωρισμος δεν υπάρχει σήμερα είσαι για το σουβλί.Μέσα στο ευρω η εφημεριδα πήγε απο 100δρχ 500δρχ το σάντουιτς απο 200δρχ 1100δρχ η βενζίνη απο 195δρχ 614 δρχ. χωρίς να τετραπλασιαστουν οι μισθοι.Το πραγματικό σου εισόδημα έχε συρυκνωθεί την τελευταια 10ετια χωρις να μπορείς να αντιδράσεις με δικές σου αποφάσεις.Όταν έδιναν επιδοτήσεις για να κόψουν τις ροδακινιές σε παραγωγούς για να ανέβει η τιμή και να φθάνει στο καλάθι σου ποιο ακριβό το ροδάκινο στην ουσιά πληθωρισμός δημιουργούσαν ,γιατι με τα ίδια χρήματα αγοραζες λιγότερα.Η διαφορά είναι οτι αντανακλαστικά αντίδρασης μπορείς να έχεις μόνο με δικό σου νόμισμα και να βοηθήσεις και τις εξαγωγές.Εως σήμερα δεν είχα ψηφίσει ποτέ αριστερά αλλα πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγουμε απο τους ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 12:54 μ.μ. | Reply
Λοιπόν από μακροοικονομικά δε σκαμπάζω και πολλά, ούτε είμαι ο ειδικός. Αλλά με το φτωχό μου το μυαλό, έχω να πω τα εξής: Αναφέρεις ότι την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν οι τιμές των προϊόντων λόγω της εισαγωγής του €. Συμφωνώ. ΑΝ ΚΑΙ τα ρούχα για παράδειγμα δεν αυξήθηκαν καθόλου! Δεν αναφέρεις όμως ότι αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι μισθοί. Επί δραχμής έπαιρνες 200.000 και επί ευρώ 1.500-2.000. Όσο για το ότι θα απαντήσεις στον πληθωρισμό με κόψιμο νέου χρήματος, τότε θα οδηγήσεις σε υποτίμηση του νομίσματός σου κ σε νέο πληθωρισμό.. Κάνω λάθος;; Για δραχμούλα μιλάμε, όχι για δολάριο! Σημειωτέον, ΣΗΜΕΡΑ που μιλάμε, οι μισθοί έχουν πέσει ας πούμε 50%, αλλά ο πληθωρισμός είναι στο 3-4%. Αν πάμε στη δραχμή οι μισθοί θα πέσουν επιπλέον 50% και ο πληθωρισμός θα πάει στο 20%!! Αν δεν παράξουμε τίποτα εντός Ελλάδας θα λιμοκτονήσουμε με τη δραχμή. Όσο για τους "Ναι σε όλα" πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς όχι επειδή λένε "ναι σε όλα", αλλά επειδή τόσα χρόνια κλέβανε. Να βρούμε κάποιους σοβαρούς όμως στη θέση τους. Όχι να αυτοκτονήσουμε με τον Αλέξη!! ΕΛΕΟΣ!!
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 4:08 μ.μ. | Reply
επι δραχμες ο βασικος το 2001 ήταν 586ε ή 200χ δρχ και σήμερα ο βασικός είναι
850ε ή 289000 δρχ ΔΕΝ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ όπως οι τιμές στο πετρέλαιο και την βενζίνη ,δεη και λοιπα ά ανάγκης.Για να αντιμετωπήσεις ανάγκες επιβίωσης των πολιτών θα τρέχεις και εσύ όσο ο πληθωρισμός μέχρι η εγχωρια αγορά βρει τις ισοροποίες της.
image description KOSTIS | Μαΐου 30, 2012 11:32 π.μ. | Reply
φιλε tONI σατανικα δεν ειναι τα ιδρυματα.τοκογλυφικα ειναι.....σε δανειζουν και σε βαζουν να υπογραφεις με ορους καταχρηστικους(βλεπε και ψιλα γραμματα)και θησυριζουν σε βαρος οοοολων οχι μονο των εργαζομενων.τραπεζιτες vs εργατων!!!!!!!!!!!! και γ.....μω τα διλημματα μας εβαλες!!!!!!!!!!!θα μας τρελλανεις??????????
image description doctor | Μαΐου 30, 2012 11:22 π.μ. | Reply
Η ΕΤΕ και όλες οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με 1% επιτόκιο και στη συνέχεια δανείζουν το ελληνικό κράτος μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων με 4,5-5% επιτόκιο. Γαμώ.
Πως μπορώ ν'ανοίξω κι εγώ μια τράπεζα; Τα κέρδη δικά μου οι ζημιές του Έλληνα φορολογούμενου...
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 11:00 π.μ. | Reply
Μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος τα λεει απο το τι λεει.π.χ. σε ένα φόνο μπορεί η περιγραφή του δράστη να είναι <<εκει που κρατούσα το μαχαίρι ήρθε το θύμα και έπεσε πάνω μου>>.και ο αυτόπτης μάρτυρας <<ειδα να τον κυνηγαει>>.Ποιος απο τους δύο έχει συμφέρον για να πει ψέματα??Η τράπεζα ή ενας καθηγητής οικονομικών εκτος συστήματος??
image description LandS | Μαΐου 30, 2012 11:22 π.μ. | Reply
Η ΕΤΕ δημοσιεύει τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το €.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του € και διάλυσης της Ευρωζώνης
http://stratrisks.com/geostrat/6234
Ποια συζήτηση είναι εκτός θέματος;
image description Gaara619 | Μαΐου 30, 2012 11:09 π.μ. | Reply
Θα συμφωνίσω με τα λεγόμενα του toni και θα ήθελα να πω επίσης ότι οι παλιές εποχές χέθηκαν εξετίας όλλων μας, που με μικρές ή με μεγάλες λαμογιές δημιουργήσαμε το έλλειμα... (μεγάλο μερίδιο έχουν οι πολιτικοί πάνω σε αυτο το θέμα). Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε τώρα για το μέλλον μας.... κάνεις δεν μηλάει για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου απο την κρίση (είτε είναι δεξίο, είτε είναι αριστερό) παρά μόνο όλοι διαμαρτιρόμαστε.... θεωρώ ότι πρέπει να αλάξουμε στάση, γιατί λύσεις υπάρχουν....
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 12:03 μ.μ. | Reply
ΩΡΑΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙΣ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΛΑΪΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑ ΛΕΕΙ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΥΤΗ ΞΕΡΕΙ...ΚΙ ΟΛΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΞΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΡΑΧΜΕΣ Ή ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΠΟΛΗΣ ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ...ΝΑ ΦΑΕΙ ΨΩΜΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ...
ΜΩΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ...
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 12:33 μ.μ. | Reply
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.
Μέσα στο όλο κλίμα της εποχής που ζούμε, και αφού ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με 18 δισεκατομμύρια ευρώ (18.000.000.000 €)που σύμφωνα με τoυς Financial Times, η Εθνική έλαβε 7,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ ήρθε και η μελέτη της Εθνικής τράπεζας για το "έγκλημα" της επιστροφής στην δραχμή. Οι νόμιμοι τοκογλύφοι που δανείζονται με 1% και δανείζουν με 15%,16%,17% έως και 20% έχουν άποψη για την Ελληνική οικονομία. Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών είναι 1.204.674.007 €, γιατί λοιπόν της έδωσαν 7,3 δις αφού μπορούσαν να την αγοράσουν με 1,2 δις? Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς ιδιοκτησίας Μιχάλη Σάλλα νεροκουβαλητή του ΠΑΣΟΚ πού δήλωνε στις 18.03.2000 ότι το 2001 το χρηματιστήριο θα κινείται πάνω από τις 7000 μονάδες και τόλμησε να προτείνει για να πάρει το 77% της Αγροτικής Τράπεζας και το 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αντί 731 εκατομμυρίων ευρώ του έδωσαν 4,7 δις ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών είναι μόνο 256.105.150 €. Η ίδια τράπεζα δίνει ή μάλλον έδινε κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις με επιτόκιο 11% και 12% και παίρνουν τηλέφωνο εγγυητές εταιριών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για να τους "θυμίσουν" ότι είναι εγγυητές. Είναι η ίδια τράπεζα που έδωσε προέγκριση για δάνειο 5.000.000 € στον Αλαφούζο για την σωτηρία του Παναθηναϊκού. Στην αγορά δεν πρόκειται να φτάσει ούτε ευρώ. Θα μοιραστούν τα χρήματα στους ημετέρους και τα μαγαζιά του κόσμου θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Αντί μέσω ενός φορέα να δείνει το κράτος τα χρήματα στις επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο, τα δείνει στους νόμιμους τοκογλύφους για να αυξηθούν τα μπόνους των διευθυντών και των Golden Boys. Νωπό είναι ακόμα το σκάνδαλο της PROTON BANK του Λαυρεντιάδη. Δεν μασάμε πιά κουτόχορτο, βλέπουμε τι γίνεται, απλά ένας ένας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όπλο μας είναι η ψήφος μας, μακάρι να την αξιοποιήσουμε σωστά στις 17 Ιουνίου.
image description Ναι Σε Ολα | Μαΐου 30, 2012 1:57 μ.μ. | Reply
Δικαιολογώ τους παππούδες που δεν μπορουν να καταλάβουν αυτα που αναφέρεις.ΔΕΝ δικαιολογώ με τίποτα επιστήμονες ανθρώπους να πιστευουν οτι όλα τα παραπάνω γίνονται για το καλό των παιδιων τους.
image description doctor | Μαΐου 30, 2012 5:36 μ.μ. | Reply
Άψογος. Φοβερός! Μπράβο! Τα έγραψες όλα σε ένα μικρό κείμενο.
image description x | Μαΐου 30, 2012 12:04 μ.μ. | Reply
Η έκθεση της ντροπής

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, θεωρούσαμε ανέκαθεν και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα (ειδικά η μη ελεγχόμενη, με το δημόσιο χρέος σε ευρώ), θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα χρεοκοπούσε ακαριαία – επίσης για την Ευρώπη και ενδεχομένως για ολόκληρη τη δημοκρατική Δύση (η οποία έχει εισέλθει σε πορεία παρακμής, με ανερχόμενη την αστυνομοκρατούμενη, βιομηχανική Ασία).

Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα «υπέρ» της επιστροφής στη δραχμή – αλλά μόνο «κατά» τα οποία όμως, εάν διαχειριζόμαστε έγκαιρα σωστά, παίρνοντας εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ειδικά όσον αφορά το ευρώ έχουμε επισημάνει ότι, δεν πρόκειται απλά για ένα μέσο συναλλαγών – αλλά για την Ενωμένη Ευρώπη, για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και για την ευημερία μίας ολόκληρης ηπείρου η οποία, καλώς ή κακώς, έχει συνδέσει το μέλλον της με το κοινό νόμισμα.

Εν τούτοις, η απίστευτα «τρομοκρατική» έκθεση μίας ιδιωτικής τράπεζας, η οποία θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ σε μία προεκλογική περίοδο, συνδέοντας αυθαίρετα την ψήφο μας με τη συμμετοχή ή μη στο ευρώ και ενισχύοντας ένα συγκεκριμένο κόμμα, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Πόσο μάλλον όταν, για την «τεκμηρίωση» των θέσεων της, χρησιμοποιεί πίνακες, στους οποίους αναφέρει ως πηγή (!) τις δικές της αυθαίρετες εκτιμήσεις – κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε συναντήσει σε καμία άλλη οικονομική ανάλυση, ακόμη και στις πλέον «μη σοβαρές».

Περαιτέρω, όταν μία τέτοια «επιστημονική» έκθεση τοποθετεί την υποτίμηση του ενδεχομένου νέου νομίσματος σε επίπεδα άνω του 50%, διαμορφώνοντας ανάλογα το εξωτερικό χρέος, το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ είναι γνωστό ότι, η διαφορά της παραγωγικότητας της Ελλάδας με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης (από τη οποία θα καθοριζόταν η αντικειμενική ισοτιμία ενός εθνικού νομίσματος), με τη Γερμανία δηλαδή, δεν είναι μεγαλύτερη του 20% σήμερα (μετά τη εσωτερική υποτίμηση), είναι κάτι παραπάνω από «ύποπτη».

Πόσο μάλλον όταν η αρχική ισοτιμία θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε οποιαδήποτε επίπεδα, από 20-90% χαμηλότερα, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα αντιδρούσαν οι Πολίτες (bank runs), καθώς επίσης με βάση τις εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις - μεταξύ άλλων με τη βοήθεια, για παράδειγμα, των οικονομικών εκθέσεων κάποιων τραπεζών, οι οποίες πιθανότατα θα ήθελαν να εκμεταλλευθούν, για λογαριασμό των εντολέων τους, όσο γίνεται περισσότερο ένα τέτοιο γεγονός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντοτε κατά την υποκειμενική μας άποψη, η ιδιωτική τράπεζα, οι μέτοχοι της οποίας μας είναι άγνωστοι (όλοι με μερίδια κάτω του 5%) ισχυρίζεται μεταφορικά ότι, εάν ξαφνικά πετάξεις κάποιον από ένα πλοίο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, χωρίς να τον βοηθήσεις καθόλου, χωρίς να ξέρει να κολυμπήσει, χωρίς να γνωρίζει πως θα επιπλεύσει και χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια για να σωθεί, στο τέλος θα πνιγεί.

Παράλληλα φυσικά δεν μας ενημερώνει ότι, το κόστος της «διάσωσης» του τραπεζικού τομέα, με 50 δις € περίπου δανεισμό, είναι πιθανόν να επιβαρύνει τους Έλληνες (όπως τους Ιρλανδούς, τους Ισπανούς κλπ.) – αφενός με την ανάλογη αύξηση του δημοσίου χρέους, αφετέρου με τόκους της τάξης των 2 δις € ετησίως (επιτόκιο 4%), οι οποίοι θα προστίθενται στις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Επειδή τώρα εμείς, σε πλήρη αντίθεση με την τράπεζα, πιστεύουμε ότι κανένας δεν θα μας πετάξει στη θάλασσα, ξέρουμε μπάνιο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασωθούμε, ενώ δεν πρόκειται να υποκύψουμε στα εκβιαστικά διλήμματα και στην τρομοκρατία κανενός, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο – δηλαδή, την ενίσχυση εκείνων των πολιτικών κομμάτων, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ο πλέον ασφαλής δρόμος επιστροφής μίας χώρας στο εθνικό της νόμισμα, μετά από τη λεηλασία του πλούτου της και την εξαθλίωση των πολιτών της, είναι η πιστή τήρηση ενός εγκληματικού μνημονίου, όπως αυτό που επιβλήθηκε στη Ελλάδα.

Βέβαια, εάν οι Έλληνες εκβιασθούν από τη συνεχιζόμενη, απίστευτη τρομοκρατία και αλλάξουν τελικά την υπερήφανη ψήφο τους, επιλέγοντας ίσως αυτούς οι οποίοι οδήγησαν την πατρίδα τους στην καταστροφή, θα είναι άξιοι της μοίρας τους - αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι, συμφωνούν απόλυτα με τη λεηλασία, με την εξαθλίωση, καθώς επίσης με την υποδούλωση της Ελλάδας στους «βιαστές» της.

Εμείς όμως πιστεύουμε ότι, οι Έλληνες δεν θα τρομοκρατηθούν, ενώ εάν «κάνουν ορθολογικά τη δουλειά τους», ότι και να συμβεί, εντός ή εκτός της Ευρωζώνης, με λιγότερες ή με περισσότερες δυσκολίες και αντιξοότητες, η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει – επειδή έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο (δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο, ομορφιά, ιστορία, πολιτισμό, ικανότητες, μορφωμένο εργατικό δυναμικό, κοινωνική αλληλεγγύη κλπ.), ενώ οι Πολίτες της έχουν πλέον αφυπνισθεί, ξέρουν πως να επιβιώνουν και αρχίζουν να δραστηριοποιούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βασίλης Βιλιάρδος
Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι συγγραφέας, οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 12:31 μ.μ. | Reply
ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 1:12 μ.μ. | Reply
Η ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΜΑΣ ΦΕΝΟΝΤΑΙ
image description ΠΡΟΣ ΤΟΝΙ | Μαΐου 30, 2012 12:07 μ.μ. | Reply
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ , ΑΛΛΑ ΧΏΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΛΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΟΣ ΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ 100 Ο ΕΝΑΣ
ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ 99 ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ή ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΕΡΟΛΑΣ.
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 1:44 μ.μ. | Reply
1. Εγώ έχω δει και άλλους ανθρώπους εδώ μέσα να διαφωνούν με τον Τσίπρα και τη δραχμή. ΒΓΑΛΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ.
2. Όταν το 85 % ψήφιζε πασόκ και νδ και το υπόλοιπο 15% όχι, ποιος είχε δίκιο;;
Φιλικά..
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 2:41 μ.μ. | Reply
Για να μην παρεξηγηθούμε, δε λέω ότι τα ξέρω όλα. Εκφράζω με θέρμη την άποψή μου, όπως και όλοι εδώ μέσα. Επίσης δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους γνήσιους Κομμουνιστές και αριστερούς. Τους κατανοώ, τους συμπαθώ τρομερά, πολλά από τα πιστεύω μου είναι ίδια με τα δικά τους, αλλά τους θεωρώ μη ρεαλιστές σε κάποια θέματα. Έχω τρομερό πρόβλημα όμως με τους αριστερούληδες. Τους αριστερούς του σήμερα, τους βολεμένους του χτες. Τους trendy αριστερούς που έχουν μόνο δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις. Τους λαϊκιστές. Η "αριστερά" θα έπρεπε να τους είχε ξαποστείλει όλους αυτούς. Αλλά κ η "αριστερά" την ψήφο κυνηγάει.
image description gkazan | Μαΐου 30, 2012 1:56 μ.μ. | Reply
Δον'τ φειντ δε φακινγκ τρολλ....
image description ΛΕΥΤΕΡΗΣ | Μαΐου 30, 2012 1:44 μ.μ. | Reply
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΑΝΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ - ΜΙΣΘΩΤΩΝ
- ΣΥΝΤΑΞΙΥΟΧΩΝ -ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ DOCTOR ?? ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ....ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ .ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ -ΚΟΡΟΙΔΑ . ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΩΝ .
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 1:25 μ.μ. | Reply
ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΕΙΜΑΣΤΕ;
image description ΜΑΛΛΟΝ | Μαΐου 30, 2012 6:02 μ.μ. | Reply
ΝΑΙ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΛΕΙΣ ΕΤΣΙ..
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 1:18 μ.μ. | Reply
Το εισοδημα μου ειναι μηδεν (0). Και περνάω καλά. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρήμα. Καλύτερα χωρίς ευρώ και χωρίς δραχμή βρε παιδιά, να βρούμε την υγειά μας. Αμάν πια, σας έχει φάει το άγχος, Θα πεθάνεται πριν την ώρα σας. Αι στο καλό και η δραχμή και το ευρώ και οι τράπεζες και οι πολιτικοί και όλο το τέρας του δημοσίου. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο κάτι καινοτόμο κάτι προχωρημένο!!!
image description Eleni | Μαΐου 30, 2012 1:19 μ.μ. | Reply
Μπράβο, να και ένας που ακούει το μυαλό του. Οι υπόλοιποι μου φαίνεται πως κάψαμε φλάντζα από την υπερπληροφόριση.
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 1:22 μ.μ. | Reply
Θυμηθείτε ορισμένοι, ότι στην Ελλάδα χρεοκόπησε ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και όχι ο Ιδιωτικός τομέας, ακόμη και ο δανεισμός των νοικοκυριών παραμένει χαμηλός.
Άρα μάλλον η συζήτηση πρέπει να περιστρέφεται γύρω από το πως θα διορθώσουμε τον δημόσιο τομέα.
image description Your Name | Μαΐου 31, 2012 7:15 π.μ. | Reply
Ο ιδιωτικός τομέας έχει φαλιρίσει, δες τα λουκέτα στους δρόμους και τα κλειστά εργοστάσια. Οι περισσότεροι δεν φαλίρισαν (επισήμως) ακόμη, κάνανε χρυσές δουλειές με το δημόσιο, τζογάρανε στη φούσκα του χρηματιστηρίου, μεταφέρουν τις ζημιές τους στο δημόσιο (βλ.τράπεζες). Όσο για τα νοικοκυριά, αυτά κι αν έχουν πάει για φούντο. Τα κόκκινα δάνεια τα λένε όλα. Το δημόσιο είχε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικούς προϊσταμένους που το διοικούσαν και το φαλίρισαν, τους ίδιους που τώρα θέλουν να το σώσουν.
image description ΝΙΚΟΣ | Μαΐου 30, 2012 1:19 μ.μ. | Reply
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!! ΘΕΛΟΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΤΥΧΕΙ...!!! ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ? ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΘΑ ΤΑ ΛΟΥΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΧΜΗ, ΕΙΤΕ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΤΕ !! ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΛΗΘΑΙΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙ......!! ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ...
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 1:30 μ.μ. | Reply
ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ!
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 3:58 μ.μ. | Reply
Αν κρίνω από τα εκατομμύρια που τσέπωνε ο Άκης από τις λίγες συμβάσεις που υπέγραψε, τότε αν προστεθούν οι υπερτιμολογήσεις των όλων των συμβάσεων του δημοσίου τα τελευταία 35 χρόνια (γιατί κάπως έπρεπε οι κρατικοδίαιτοι του ιδιωτικού τομέα έλληνες και ξένοι να βγάλουνε τις μίζες που πλήρωναν στα κόμματα εξουσίας, τους υπουργούς, τους βουλευτές και όλους όσους βάζανε την υπογραφούλα τους) και τους ληστρικούς τόκους και τα πανωτόκια από τα δάνεια που έπαιρνε το κράτος για να ξεπληρώνει τις εργολαβίες, θα καταλήξουμε σε ένα νουμεράκι που μπορεί να ξεπερνάει και το χρέος των 296 δις του 2009. Ποιό κόμμα έχει τα κότσια να κάνει λογιστικό έλεγχο του χρέους, να βάλει μερικές εκατοντάδες βδέλλες στη φυλακή, να τους κατασχέσει τις περιουσίες εντός και εκτός Ελλάδας και να καταγγείλει το χρέος ως επαχθές; Σίγουρα όχι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτούς πρέπει να είναι και ο Προβόπουλος, διευθύνων σύμβουλος μέχρι χθες της εταιρείας SCIENS... Αν λοιπόν αυτός ο κύριος, μαζί με όλο το σκυλολόι που έχει θησαυρίσει όλα αυτά τα χρόνια στην πλάτη μας και έχει αναλάβει εντεταλμένη υπηρεσία κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού ενόψει εκλογών, νομίζουν ότι έχουμε μνήμη ψαριού, κάνει λάθος. Ούτε η πρώτη χώρα που αλλάξαμε νόμισμα θα είμαστε, ούτε η τελευταία. Σημασία δεν έχει αν γυρίσουμε στη δραχμή ή όχι, αλλά ποιός και για λογαριασμό τίνος (της πλειοψηφίας του λαού ή των τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων) θα διαχειριστεί το νέο νόμισμα. Αν θα έχουμε στο μεταξύ στην κατοχή μας τον εθνικό μας πλούτο (ενέργεια, γη, υπέδαφος) ή θα τον έχουμε ξεπουλήσει. Αν θα προστατευτεί το νέο νόμισμα από κερδοσκοπικές επιθέσεις ή όχι. Αν θα ελέγχεται η κίνηση κεφαλαίων από και προς τη χώρα ή όχι. Αν οι νέες διακρατικές οικονομικές συμφωνίες θα γίνονται με επωφελείς όρους για τη χώρα ή όχι. Αν οι τράπεζες θα δανείζουν χαμηλότοκα και με ορθολογικά κριτήρια για να ξανακινηθεί η εσωτερική αγορά και η επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι. Αν θα προστατευθούν οι εργασιακές σχέσεις και τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας ή όχι. Και άλλα πολλά... Στο κάτω-κάτω δεν θα ανακαλύψουμε τώρα τον τροχό (δηλ. το εθνικό νόμισμα). Είχαμε δραχμή και ξέρουμε πώς ήταν. Ιδανικά σίγουρα όχι, αλλά καλύτερα ναι. Έχουν πολλά να διορθωθούν και στο κράτος και στον τρόπο που ασκείται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Κι ανάμεσα σε αυτά είναι να πάει ο ΚΑΘΕ κύριος Προβόπουλος στο σπίτι του (για να μην πω φυλακή για εθνική προδοσία) και να αναλάβουν αυτοί που θα τηρούν το Σύνταγμα, δηλαδή θα υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να παίξει αυτό το ρόλο, (το ξέρει καλά ότι) ο κόσμος γρήγορα θα τον στείλει κι αυτόν στο σπίτι του. Ξέρει ότι αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα γι' αυτόν, μιας και αν εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή καταγγελία του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, θα φτάσει γρήγορα στο δίλημμα: εθνική κυριαρχία και συνεπώς (μεταξύ άλλων) εθνικό νόμισμα, ή ευρώ, υποταγή και ξεπούλημα της χώρας. Το ζητούμενο δεν είναι να επαναδιαπραγματευτεί για να επιβραδύνει την εξαθλίωση (βλ. παράταση εφαρμογής μνημονίου για 1-2 χρόνια και επιμέρους ρετουσαρίσματα), αλλά να ανατρέψει την εξάρτηση από το εξωτερικό και να διορθώσει τις εσωτερικές παθογένειες. Ούτε ψύλος στον κόρφο του...
image description ΠΕΤΡΟΣ | Μαΐου 30, 2012 6:52 μ.μ. | Reply
Απο τα πιο στημενα αρθρα που εχουν δημοσιευτει ποτε και που υπογραφει ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ που εχει δουλεψει επι μακρον ΣΤΟ ΔΝΤ και το μοστραριζαν επι μακρον ποι αλλοι : ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ-ΤΣΙΜΑΣ-ΤΡΕΜΗ που αλλου στο MEGA φαγοποτι...........
image description Μηνάς | Μαΐου 30, 2012 6:20 μ.μ. | Reply
Το θέμα είναι πολύ απλό. Εάν δεν βγει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οι κύριοι αυτοί θα χάσουν τις θέσεις τους. Τόσο απλά.....
image description makis | Μαΐου 30, 2012 6:40 μ.μ. | Reply
η ΕΤΕ από πότε ξύπνησε και βγάζει και εκθέσεις ρε παιδιά??? Ας ρωτήσει πρώτα του χιλιάδες κατεστραμμένους μικρούς και μεγάλους μετόχους της που ποτέ δεν τους ρώτησε για τίποτα και μετά ας μας πεί την αλήθεια.Χρεωκοπήσαμε μέσα στο Ευρώ??? Διαλύσαμε την Κοινωνία μας και την Οικονομία μας??
Γυρίσαμε στην δεκαετία των αρχών του 1960 για μεγάλο μέρος του πληθυσμού??
Διαλύσαμε την δικαιοσύνη και το φορολογικό μας σύστημα ( εστω αυτό που υπήρχε πριν το 2001) Τι θέλει τώρα τώρα να μας τρομοκρατήσει ότι θα ρθουν και χειρότερα??? Να την ακολουθήσουμε στο δρόμο της διάλυσης και της καταστροφής ..οχι δεν δεν θα το κάνουμε.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ..ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ..ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ ..ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΑΠ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝΕ ..ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ !!!!!!
image description tONI | Μαΐου 30, 2012 7:01 μ.μ. | Reply
Όταν θα είμαστε εκτός ΕΕ κ μας κάνουν ντου οι Τούρκοι, να δω τι θα λέτε! Παλικαράδες μου όλοι!!! Ο μέσος Έλληνας δε νοιάστηκε ποτέ για την πατρίδα του και την ελληνική κοινωνία. Βολευόταν με τα άδικα προνόμια, στον ειδυλλιακό μικρόκοσμό του. Κ τώρα θυμήθηκε την πατρίδα.. χα-χα ας γελάσω!!
image description Jimner | Μαΐου 30, 2012 8:41 μ.μ. | Reply
Η κατατρομοκράτηση του λαού μεσω στημένης δήθεν επιστημονικής προπαγάνδας είναι χαρακτηριστικά καθεστώτων όπως την Ναζιστικής Γερμανίας η της πρώην ΕΣΣΔ. Ίδια πρακτική ακολουθούν οι τραπεζίτες στην πρώτη χωρα που τα κεκτημένα τους θέτονται υπό αμφισβήτηση λόγω πιθανότητας ανόδου τησ αριστεράς στην εξουσία. Τα προηγοήμενα χρόνια η Ευρώπη είχε μία φιλελεύθερη μορφή οικονομικής διακυβέρνησης είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές αποχρώσεις με ότι καλό ή κακό συνεπάγεται. Με τα χρόνια οι Τράπεζες αποκτουσαν διαπλεκόμενες με τα κράτη και εντελώς αχαλίνωτες μέσα στο πλαίσιο της ''μόδας΄΄ του Νεοφιλελευθερισμού απίστευτη δύναμη. Αποτέλεσμα σήμερα να ζούμε την εποχή του ΤΡΑΠΕΖΟΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ.
image description Your Name | Μαΐου 30, 2012 8:07 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ, Ή ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ; ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ; ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΩΝ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ, ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ, ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ <<ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ>> ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΘΡΕΨΕ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΡΙΞΑΜΕ ΕΞΩ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΟΠΟΤΕ ΤΩΡΑ ΦΟΡΑΜΕ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΑΣΦΑΙΡΑ) ΦΥΣΕΚΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΡΜΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ " ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ"
image description Θόδωρος | Μαΐου 31, 2012 12:45 π.μ. | Reply
Πιστεύω πως σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι απόφοιτοι Οικονομικών σχολών, που εκτός από Λογιστική διδάχθηκαν και κάποια άλλα στοιχειώδη, όπως Δημοσιονομική και Νομισματική Θεωρία.
Με πολύ συντομία λοιπόν αναφέρω: Από την εποχή του Keynes τουλάχιστον, όλοι γνωρίζουν ότι σε μια οικονομία σε ύφεση το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η αύξηση της ζήτησης. Και πως πετυχαίνεται αυτή; Με την αύξηση των μισθών και της κυκλοφορίας του χρήματος. Θα παρακάμψω την αύξηση των μισθών και θα εστιαστώ στην νομισματική κυκλοφορία. Είναι ποτέ δυνατόν όταν το εργαλείο αυτό το έχουμε εκχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να το αξιοποιήσουμε; Γιατί δυστυχώς ούτε ο Μάριο Ντράγκι ούτε οποιοσδήποτε διάδοχός του θα παραχωρήσει ποτέ στην Ελλάδα (δεν του επιτρέπουν οι θεσμοί) ίδιο εκδοτικό δικαίωμα. Φτάνουμε λοιπόν σε εκείνο το φοβερό εργαλείο κάθε κράτους που λέγεται εκδοτικό δικαίωμα, δικαίωμα να κόψεις νέο χρήμα ή δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα, όπως αλλιώς λέγεται. Αν θυμόμαστε λοιπόν κάτι από τα φοιτητικά μας χρόνια, αν το νέο χρήμα που θα κυκλοφορήσει σε μια Οικονομία κατευθυνθεί στην Επένδυση, είτε δημόσια, είτε με επιδότηση της ιδιωτικής, κάθε άλλο από πληθωρισμό θα οδηγήσει. Αντίθετα, με το μηχανισμό εκείνο που λέγεται πολλαπλασιαστής, θα οδηγήσει σε σωρευτικές επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αν δηλαδή με δημόσιο "νέο" χρήμα, χρηματοδοτούνταν δημόσια έργα (π.χ. Ιονία Οδός), ενισχύονταν ιδιωτικές επενδύσεις (π.χ. τεχνολογικά πάρκα με καθαρά εξαγωγικούς στόχους), ξέρετε πόσες άλλες επιχειρήσεις θα "ανάπνεαν" κυριολεκτικά; Όμως οι φίλοι μας οι ΟΝΕίτες χέρι-χέρι με τους ντόπιους μισθοφόρους τους κατάφεραν να μας αλυσοδέσουν στο εκτρωματικό νόμισμά τους. Γιατί αν στις ΗΠΑ υπάρχει οικονομικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα σε μια πολιτεία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει όλη την πολιτική βούληση να εξισορροπήσει το πρόβλημα της πολιτείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κοινή πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Αντίθετα, καθένας λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους άλλους. Γιατί, όπως έλεγε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac, η ΕΕ φτιάχτηκε στρεβλά, αφού αντί πρώτα να υπάρξει πολιτική ένωση και μετά οικονομική, η ΕΕ έκανε ακριβώς το ανάποδο.
Το δεύτερο εργαλείο που σου δίνει το κοινό νόμισμα, είναι η δυνατότητα της υποτίμησης. Γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ξυπόλητος στα αγκάθια να κυκλοφορείς με ένα σκληρό νόμισμα. Αν αφηνόταν να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα απλά θα αύξανες την τιμή των εισαγόμενων, ενώ τα ντόπια θα επηρεάζονταν μόνο κατά το μέρος συμμετοχής εισαγόμενων πρώτων υλών στην προστιθέμενη αξία τους. Πρακτικά θα ευνοούσαμε οτιδήποτε ντόπιο εξακολουθεί να παράγεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα ήταν π.χ. η τιμή πώλησης της Αιγυπτιακής πατάτας χαμηλότερη από την τιμή κόστους της Ελληνικής. Φυσικά δε, οι τιμές των τουριστικών μας υπηρεσιών θα γίνονταν επιτέλους ανταγωνιστικές αυτών της Τουρκίας. Μας αντιτείνεται η αύξηση του πληθωρισμού, που και αυτός, μέχρι το σημείο ισορροπίας της νομισματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, μπορεί να ελεγχθεί (π.χ. μείωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, μηδενισμός του ΦΠΑ στα εισαγόμενα φάρμακα ή στο εισαγόμενο βρεφικό γάλα) θα οδηγήσει οπωσδήποτε στο να καταστήσει ασύμφορες τις εισαγωγές των Porsche Cayenne και ότι άλλου πιο ασύμφορου καταστρέφει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Μήπως και στις δεκαετίες του '80 και του '90 με πληθωρισμό ως 25% περνάγαμε χειρότερα από τώρα;
Ένα σενάριο εθνικού νομίσματος πάλι, όταν μετά την οποιαδήποτε υποτίμηση, που φρονώ ότι θα είναι της τάξης του 25-30%) θα επέλθει σταθερότητα νομισματικής ισοτιμίας, δεν θα οδηγήσει στην επανεισροή όλων των διαφυγόντων κεφαλαίων στο εξωτερικό; Στο κάτω-κάτω όσοι τζογάραν σε καταθέσεις εξωτερικού (όπως κάποτε στο χρηματιστηριακό τζόγο) θα είναι κερδισμένοι από την παραπάνω υποτίμηση. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης φυσικά θα ήταν η άρση της τρομακτικής στενότητας λόγω Πιστεύω πως σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι απόφοιτοι Οικονομικών σχολών, που εκτός από Λογιστική διδάχθηκαν και κάποια άλλα στοιχειώδη, όπως Δημοσιονομική και Νομισματική Θεωρία.
Με πολύ συντομία λοιπόν αναφέρω: Από την εποχή του Keynes τουλάχιστον, όλοι γνωρίζουν ότι σε μια οικονομία σε ύφεση το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η αύξηση της ζήτησης. Και πως πετυχαίνεται αυτή; Με την αύξηση των μισθών και της κυκλοφορίας του χρήματος. Θα παρακάψω την αύξηση των μισθών και θα εστιαστώ στην νομισματική κυκλοφορία. Είναι ποτέ δυνατόν όταν το εργαλείο αυτό το έχουμε εκχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να το αξιοποιήσουμε; Γιατί δυστυχώς ούτε ο Μάριο Ντράγκι ούτε οποιοσδήποτε διάδοχός του θα παραχωρήσει ποτέ στην Ελλάδα (δεν του επιτρέπουν οι θεσμοί) ίδιο εκδοτικό δικαίωμα. Φτάνουμε λοιπόν σε εκείνο το φοβερό εργαλείο κάθε κράτους που λέγεται εκδοτικό δικαίωμα, δικαίωμα να κόψεις νέο χρήμα ή δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα, όπως αλλοιώς λέγεται. Αν θυμόμαστε λοιπόν κάτι από τα φοιτητικά μας χρόνια, αν το νέο χρήμα που θα κυκλοφορήσει σε μια Οικονομία κατευθυνθεί στην Επένδυση, είτε δημόσια, είτε με επιδότηση της ιδιωτικής, κάθε άλλο από πληθωρισμό θα οδηγήσει. Αντίθετα, με το μηχανισμό εκείνο που λέγεται πολλαπλασιαστής, θα οδηγήσει σε σωρευτικές επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αν δηλαδή με δημόσιο "νεό" χρήμα, χρηματοδοτούνταν δημόσια έργα (π.χ. Ιονία Οδός), ενισχύονταν ιδιωτικές επενδύσεις (π.χ. τεχνολογικά πάρκα με καθαρά εξαγωγικούς στόχους), ξέρετε πόσες άλλες επιχειρήσεις θα "ανάπνεαν" κυριολεκτικά; Όμως οι φίλοι μας οι ΟΝΕίτες χέρι-χέρι με τους ντόπιους μισθοφόρους τους κατάφεραν να μας αλυσοδέσουν στο εκτρωματικό νόμισμά τους. Γιατί αν στις ΗΠΑ υπάρχει οικονομικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα σε μια πολιτεία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει όλη την πολιτική βούληση να εξισορροπήσει το πρόβλημα της πολιτείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κοινή πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Αντίθετα, καθένας λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους άλλους. Γιατί, όπως έλεγε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac, η ΕΕ φτιάχθηκε στρεβλά, αφού αντί πρώτα να υπάρξει πολιτική ένωση και μετά οικονομική, η ΕΕ έκανε ακριβώς το ανάποδο.
Το δεύτερο εργαλείο που σου δίνει το κοινό νόμισμα, είναι η δυνατότητα της υποτίμησης. Γιατί είναι απόλυτα σίγουρο ξυπόλητος στα αγκάθια να κυκλοφορείς με ένα σκληρό νόμισμα. Αν αφηνόταν να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα απλά θα αύξανες την τιμή των εισαγόμενων, ενώ τα ντόπια θα επηρεάζονταν μόνο κατά το μέρος συμμετοχής εισαγόμενων πρώτων υλών στην προστιθέμενη αξία τους. Πρακτικά θα ευνοούσαμε οτιδήποτε ντόπιο εξακολουθεί να παράγεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα ήταν π.χ. η τιμή πώλησης της Αιγυπτιακής πατάτας χαμηλότερη από την τιμή κόστους της Ελληνικής. Φυσικά δε, οι τιμές των τουριστικών μας υπηρεσιών θα γίνονταν επιτέλους ανταγωνιστικές αυτών της Τουρκίας. Μας αντιτείνεται η αύξηση του πληθωρισμού, που και αυτός, μέχρι το σημείο ισορροπίας της νομισματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, μπορεί να ελεγχθεί (π.χ. μείωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, μηδενισμός του ΦΠΑ στα εισαγόμενα φάρμακα ή στο εισαγόμενο βρεφικό γάλα) θα οδηγήσει οπωσδήποτε στο να καταστήσει ασύμφορες τις εισαγωγές των Porsche Cayenne και ότι άλλου πιο ασύμφορου καταστρέφει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Μήπως και στις δεκαετίες του '80 και του '90 με πληθωρισμό ως 25% περνάγαμε χειρότερα από τώρα;
Ένα σενάριο εθνικού νομίσματος πάλι, όταν μετά την οποιαδήποτε υποτίμηση, που φρονώ ότι θα είναι της τάξης του 25-30%) θα επέλθει σταθερότητα νομισματικής ισοτιμίας, δεν θα οδηγήσει στην σταδιακή επανεισροή όλων των διαφυγόντων κεφαλαίων στο εξωτερικό; Στο κάτω-κάτω όσοι τζογάραν σε καταθέσεις εξωτερικού (όπως κάποτε στο χρηματιστηριακό τζόγο) θα είναι κερδισμένοι από την παραπάνω υποτίμηση. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης φυσικά θα ήταν η άρση της τρομακτικής έλλειψης ρευστότητας της αγοράς.
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο. Αυτά τα απλά όμως πράγματα που μάθαμε από πρωτοετείς φοιτητές και που κάθε άλλο από μια π.χ. μαρξιστική ή συναφή ανάλυση αποτελούν, απλά πράγματα δηλαδή στα πλαίσια μιας οικονομικής θεωρίας της οικονομίας της αγοράς ή καπιταλιστικής αν προτιμάτε, βάλθηκαν οι ντόπιοι μισθοφόροι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ ή της Goldman Sachs αρθρογράφοι και όσοι από ηλιθιότητα, αποχαύνωση ή κομματική πειθαρχία τους ακολουθούν να τα στρεβλώνουν.
image description Your Name | Μαΐου 31, 2012 12:29 π.μ. | Reply
Όταν οι φίλοι μας από το ΔΝΤ φορτώνουν στο χρέος 28+30 δις για να σώσουν τις τράπεζες, ΝΑΙ φταίνε ΚΑΙ οι τράπεζες για το χρέος. Εδώ τα δισεκατομμύρια πάνε κι έρχονται κι εσύ έχεις κολλήσει με τη μονιμότητα στο δημόσιο. Αν αρθεί όμως η μονιμότητα και ο κάθε δημόσιος υπάλληλος εκβιάζεται από το κάθε κομματόσκυλο προϊστάμενο για ακόμα περισσότερα "στραβά μάτια", τότε να σε δω τι θα λες. Το δημόσιο είναι χαοτικό και διεφθαρμένο για να κάνει τα στραβά μάτια για τις μεγάλες ρεμούλες τύπου SIEMENS, Βατοπέδι, Ολυμπιακοί αγώνες, Λαυρεντιάδης, Μπόμπολας, Κόκκαλης, δομημένα ομόλογα, οπλικά συστήματα κλπ., για δάνεια που κανείς δεν ξέρει για ποιό σκοπό μας τα φόρτωσαν και με τι επιτόκια. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια που πήγαν σε μία χούφτα επιχειρηματίες του αδιάφθορου ιδιωτικού τομέα (σε αντίθεση με το διεφθαρμένο δημόσιο) και που έχουν "επενδυθεί" σε φορολογικούς παραδείσους. Διάβασα ότι υπολογίζονται σε ένα τρις ευρώ (τρεις φορές το δημόσιο χρέος) οι καταθέσεις ελλήνων σε τράπεζες εκτός Ελλάδας... Για να γίνονται όλα αυτά, χρειάζεται να διαφθείρεις συνειδήσεις, να εξαγοράσεις ψήφους, να λαδώσεις λιγάκι το αντεράκι ενός λαού που σε μεγάλο μέρος του δεν είχε τουαλέτα μέσα στο σπίτι του μέχρι το 1980 και περπατούσε χιλιόμετρα για να φέρει νερό με το γαϊδούρι για τη λάτρα του και τα ζωντανά του. Όντως το σχέδιο αποχαύνωσης και εξαγοράς συνειδήσεων πέτυχε. Αλλά τώρα που ήρθε ο λογαριασμός, έστω και τώρα, πρέπει να πούμε ως εδώ. Ποιός ήξερε πραγματικά το τίμημα όλης αυτής της σπατάλης; Ούτε σήμερα ξέρουμε τα πραγματικά μεγέθη της ρεμούλας με τους κρατικοδίαιτους "επιχειρηματίες". Μιά ιδέα μας δίνει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Μόνο ένα μικρό μέρος. Τώρα καταλάβαμε ότι μας έδιναν ένα ευρώ και μας χρέωναν δέκα. Μήπως πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε μέχρι πέμπτης γενεάς; Μήπως πρέπει να πληρώνουν και τα τρισέγγονά μας; Να γίνουν σκλάβοι στη χώρα μας για να πληρωθεί ένα επαχθές χρέος; Ή μήπως εφαρμόζοντας το μνημόνιο θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι; Τώρα είναι που δεν θα βρίσκεις υπάλληλο να κάνεις τη δουλειά σου και θα ανέβουν οι ταρίφες. Τώρα είναι που θα ξεπουληθούν όλες οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για φραγκοδίφραγκα (βλέπε ΤΑΙΠΕΔ). Καιρός να πάρουμε τη χώρα και τη μοίρα μας στα χέρια μας. Δεν χρειαζόμαστε τους "καλούς" δανειστές για να κάνουμε τους "λογαριασμούς" μας με τα ντόπια λαμόγια, πολιτικούς και μη. Αυτούς, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι έχουμε πάντα ανάγκη τα λεφτά τους για να μας ξεζουμίζουν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
image description Θόδωρος | Μαΐου 31, 2012 12:24 π.μ. | Reply
Επειδή τα copy –paste χάλασαν το προηγούμενο post μου επαναλαμβάνω στο ορθόν:
Πιστεύω πως σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι απόφοιτοι Οικονομικών σχολών, που εκτός από Λογιστική διδάχθηκαν και κάποια άλλα στοιχειώδη, όπως Δημοσιονομική και Νομισματική Θεωρία.
Με πολύ συντομία λοιπόν αναφέρω: Από την εποχή του Keynes τουλάχιστον, όλοι γνωρίζουν ότι σε μια οικονομία σε ύφεση το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η αύξηση της ζήτησης. Και πως πετυχαίνεται αυτή; Με την αύξηση των μισθών και της κυκλοφορίας του χρήματος. Θα παρακάμψω την αύξηση των μισθών και θα εστιαστώ στην νομισματική κυκλοφορία. Είναι ποτέ δυνατόν όταν το εργαλείο αυτό το έχουμε εκχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να το αξιοποιήσουμε; Γιατί δυστυχώς ούτε ο Μάριο Ντράγκι ούτε οποιοσδήποτε διάδοχός του θα παραχωρήσει ποτέ στην Ελλάδα (δεν του επιτρέπουν οι θεσμοί) ίδιο εκδοτικό δικαίωμα. Φτάνουμε λοιπόν σε εκείνο το φοβερό εργαλείο κάθε κράτους που λέγεται εκδοτικό δικαίωμα, δικαίωμα να κόψεις νέο χρήμα ή δανεισμός από την Κεντρική Τράπεζα, όπως αλλιώς λέγεται. Αν θυμόμαστε λοιπόν κάτι από τα φοιτητικά μας χρόνια, αν το νέο χρήμα που θα κυκλοφορήσει σε μια Οικονομία κατευθυνθεί στην Επένδυση, είτε δημόσια, είτε με επιδότηση της ιδιωτικής, κάθε άλλο από πληθωρισμό θα οδηγήσει. Αντίθετα, με το μηχανισμό εκείνο που λέγεται πολλαπλασιαστής, θα οδηγήσει σε σωρευτικές επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αν δηλαδή με δημόσιο "νέο" χρήμα, χρηματοδοτούνταν δημόσια έργα (π.χ. Ιονία Οδός), ενισχύονταν ιδιωτικές επενδύσεις (π.χ. τεχνολογικά πάρκα με καθαρά εξαγωγικούς στόχους), ξέρετε πόσες άλλες επιχειρήσεις θα "ανάπνεαν" κυριολεκτικά; Όμως οι φίλοι μας οι ΟΝΕίτες χέρι-χέρι με τους ντόπιους μισθοφόρους τους κατάφεραν να μας αλυσοδέσουν στο εκτρωματικό νόμισμά τους. Γιατί αν στις ΗΠΑ υπάρχει οικονομικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα σε μια πολιτεία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει όλη την πολιτική βούληση να εξισορροπήσει το πρόβλημα της πολιτείας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κοινή πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Αντίθετα, καθένας λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους άλλους. Γιατί, όπως έλεγε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac, η ΕΕ φτιάχτηκε στρεβλά, αφού αντί πρώτα να υπάρξει πολιτική ένωση και μετά οικονομική, η ΕΕ έκανε ακριβώς το ανάποδο.
Το δεύτερο εργαλείο που σου δίνει το κοινό νόμισμα, είναι η δυνατότητα της υποτίμησης. Γιατί είναι απόλυτα σίγουρο πως είναι μέγα λάθος ξυπόλητος στα αγκάθια να κυκλοφορείς με ένα σκληρό νόμισμα. Αν αφηνόταν να υποτιμηθεί το εθνικό νόμισμα απλά θα αύξανες την τιμή των εισαγόμενων, ενώ τα ντόπια θα επηρεάζονταν μόνο κατά το μέρος συμμετοχής εισαγόμενων πρώτων υλών στην προστιθέμενη αξία τους. Πρακτικά θα ευνοούσαμε οτιδήποτε ντόπιο εξακολουθεί να παράγεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν θα ήταν π.χ. η τιμή πώλησης της Αιγυπτιακής πατάτας χαμηλότερη από την τιμή κόστους της Ελληνικής. Φυσικά δε, οι τιμές των τουριστικών μας υπηρεσιών θα γίνονταν επιτέλους ανταγωνιστικές αυτών της Τουρκίας. Μας αντιτείνεται η αύξηση του πληθωρισμού, που και αυτός, μέχρι το σημείο ισορροπίας της νομισματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, μπορεί να ελεγχθεί (π.χ. μείωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, μηδενισμός του ΦΠΑ στα εισαγόμενα φάρμακα ή στο εισαγόμενο βρεφικό γάλα) θα οδηγήσει οπωσδήποτε στο να καταστήσει ασύμφορες τις εισαγωγές των Porsche Cayenne και ότι άλλου πιο ασύμφορου καταστρέφει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Μήπως και στις δεκαετίες του '80 και του '90 με πληθωρισμό ως 25% περνάγαμε χειρότερα από τώρα;
Το τρίτο φαινόμενο που θα παρατηρηθεί σε ένα σενάριο εθνικού νομίσματος πάλι, όταν μετά την οποιαδήποτε υποτίμηση, (που φρονώ ότι θα είναι της τάξης του 25-30%) θα επέλθει σταθερότητα νομισματικής ισοτιμίας, δεν θα οδηγήσει στην επανεισροή όλων των διαφυγόντων κεφαλαίων στο εξωτερικό; Στο κάτω-κάτω όσοι τζογάραν σε καταθέσεις εξωτερικού (όπως κάποτε στο χρηματιστηριακό τζόγο) θα είναι κερδισμένοι από την παραπάνω υποτίμηση. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης φυσικά θα ήταν η άρση της τρομακτικής έλλειψης ρευστότητας της αγοράς.
Δεν θα μακρηγορήσω άλλο. Αυτά τα απλά όμως πράγματα που μάθαμε από πρωτοετείς φοιτητές και που κάθε άλλο από μια π.χ. μαρξιστική ή συναφή ανάλυση αποτελούν, απλά πράγματα δηλαδή στα πλαίσια μιας οικονομικής θεωρίας της οικονομίας της αγοράς ή καπιταλιστικής αν προτιμάτε, βάλθηκαν οι ντόπιοι μισθοφόροι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ ή της Goldman Sachs αρθρογράφοι και όσοι από ηλιθιότητα, αποχαύνωση ή κομματική πειθαρχία τους ακολουθούν να τα στρεβλώνουν.
image description Your Name | Μαΐου 31, 2012 6:14 μ.μ. | Reply
Θα στρώσουν τα πράγματα παιδιά, θα στρώσουν...
image description Your Name | Μαΐου 31, 2012 11:52 μ.μ. | Reply
Θα στρώσουν στην παρούσα ζωή ή στη μέλλουσα;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο