Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Ξεπαγώνουν» τα ημιτελή έργα υποδομών με την ίδρυση του Ταμείου Μεγάλων Έργων

Εγκρίθηκε, δημοσιεύθηκε και ισχύει από χθες ο κανονισμός της ΕΕ για την ίδρυση Ταμείου Μεγάλων Έργων στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες με ανάλογα οικονομικά προβλήματα, το λεγόμενο, επίσημα, «Μέσο Επιμερισμού του Κινδύνου». Έτσι, με την ύπαρξη του απαραίτητου νομικού πλαισίου, παρέχεται πλέον η δυνατότητα δρομολόγησης των διαδικασιών που θα «ξεπαγώσουν» τα μεγάλα ημιτελή έργα, θα ενεργοποιήσουν νέα σε υποδομές ενέργειας, μεταφορών και αλλού, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν 50.000 θέσεις εργασίας και πλέον. 

Πρόκειται για τον κανονισμό αριθ. 423/2012 της 22ας Μαΐου 2012, με τον οποίο τροποποιείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 «όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετικά με τα μέσα επιμερισμού του κινδύνου για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα», στον οποίο έχει αναφερθεί συχνά η ΕΞΠΡΕΣ, στη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης αυτού.

Χαρακτηριστική του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η λειτουργία του ταμείου μεγάλων έργων είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μιλάει για μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων και έργων στον τομέα των υποδομών και των παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επειδή οι όροι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ιδίως του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, και πρότεινε να ισχύσει άμεσα, με τη δημοσίευσή του, ο σχετικός κανονισμός, όπως και έγινε.

Η δημιουργία του ταμείου

Το Ταμείο για τα Μεγάλα Έργα, η το μέσο επιμερισμού του κινδύνου, δημιουργείται μέσω συνεργασίας της Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ή μέσω συμφωνίας της Επιτροπής με εθνικούς ή διεθνείς φορείς δημοσίου δικαίου ή φορείς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας και προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις, με όρους παρόμοιους με αυτούς της ΕΤΕπ («αναθέτουσα αρχή υλοποίησης»). Για τη δημιουργία του η Επιτροπή θα αξιοποιήσει περίπου 1,5 δισ. από αναπορρόφητα κονδύλια που έχει διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν κεφάλαια της ΕΤΕπ και άλλων διεθνών φορέων.

Επιλέξιμα έργα και δράσεις

Οι επιλέξιμες δράσεις από το ταμείο για τα μεγάλα έργα θα πρέπει να είναι είτε μεγάλα έργα, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση της Επιτροπής, είτε άλλα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ ή το Ταμείο Συνοχής και εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, σε περιπτώσεις όπου τα έργα αυτά αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματοδότησης όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες που θα πρέπει να αναλάβουν ιδιώτες επενδυτές.Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο