Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Δάνεια» για... 99 χρόνια για να σωθούν τα ακίνητα.

Είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν οι τράπεζες για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, ώστε οι δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» να καταφέρουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

«Δάνεια» για... 99 χρόνια σχεδιάζουν οι τράπεζες ώστε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Αυτή είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν οι τράπεζες για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, αφού στόχος τους είναι οι δανειολήπτες που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» να καταφέρουν και πάλι να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Και μελετούν αντίστοιχα μοντέλα τα οποία εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Αγγλία.

Για παράδειγμα, στο αγγλικό μοντέλο ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του για 99 χρόνια. Αγοράζοντας τη «χρήση» σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλά, ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου όταν οι τιμές ανέβουν.

Το μοντέλο «χωλαίνει» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου-υποθηκοφυλακείων).

Η άλλη λύση που επεξεργάζονται βασίζεται σε μοντέλο της Ισπανίας, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα από τη φούσκα στην κτηματαγορά. Στην περίπτωση αυτή υιοθετείται η λογική του leasing. Το δάνειο, δηλαδή, μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση.

Χωρίς υποθήκη
Το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Ομως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στον δανειολήπτη-ιδιοκτήτη, με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου.

Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το ποσό που πληρώνει ως δόση ο δανειολήπτης -έχει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής-, ενώ μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή στη λήξη της, θα καταβάλει στην τράπεζα επιπλέον ποσό, που αντιστοιχεί στην αξία του σπιτιού.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να αρθούν εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενα άλλο σχέδιο που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες, θα «παγώνει» την πληρωμή κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως 5 χρόνια, με πληρωμή μόνο τόκων. Ετσι, για παράδειγμα ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό ύψους 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, πληρώνει σήμερα δόση 1.060 ευρώ τον μήνα.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 600 ευρώ τον μήνα, δίνοντας την απαραίτητη ανάσα στον δανειολήπτη να εξυπηρετεί το δάνειό του.

Φόβος
Συσσώρευση ακινήτων

Οι τράπεζες ετοιμάζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, διότι αφενός φοβούνται ότι αν επιτραπούν οι πλειστηριασμοί, θα βρεθούν με πλήθος ακινήτων στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία δεν θα μπορούν να διαθέσουν. Αφετέρου, το τελευταίο διάστημα καλούνται να διαχειριστούν την εκτίναξη των επισφαλειών, που αποτελούν και τη μεγάλη απειλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν στο 15,9% το 2011 και αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% εντός του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στόχος τους είναι να μην κατακρημνιστούν οι τιμές των ακινήτων, κάτι που μπορεί να συμβεί στην περίπτωση μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Πηγή Ημςερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Real Estate | Μαΐου 22, 2012 10:57 π.μ. | Reply
Kala krasia..
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 11:30 π.μ. | Reply
<<Χωρίς υποθήκη
Το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Ομως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στον δανειολήπτη-ιδιοκτήτη, με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου.>>ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΥΠΟΘΗΚΗ!!!!
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 11:46 π.μ. | Reply
Γιατι να εχεις δανειο, καλυτερα στο νοικι. Ας τα παρουν ολα ! Η κλεφτες
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 12:32 μ.μ. | Reply
χα χα καντε τα 1000 χρονια καλυτερα
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 12:08 μ.μ. | Reply
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΘΑ ΠΑΡΩ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΑ 30 ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 129 ΜΟΥ? ΧΑ ΧΑ ΧΑ...ΚΛΕΦΤΕΣ
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 1:05 μ.μ. | Reply
Θα πάρω δηλαδή δένειο και θα το κληρωνομήσει το παιδί μου..πολύ καλό
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 1:58 μ.μ. | Reply
Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Μην πάρεις δάνειο. Επίσης υπάρχει και το άλλο... με τον Αλέξη πρωθυπουργό θα παίρνουμε όλοι δάνεια, δανικά και αγύριστα!! ΓΙΟΥΠΙ!! Αλέξης for πλανητάρχης!!
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 8:02 μ.μ. | Reply
Γιατί σκας τόσο για τα δάνεια που πήρανε αυτοί που θέλουν να μας ξανασώσουν με την εθνοσωτήρια μνημονιακή κυβέρνηση που επιδιώκουν μετεκλογικά; Είσαι μέτοχος της Goldman Sachs ή μεγαλοεργολάβος του ελληνικού δημοσίου και φοβάσαι μήπως μετά το λογιστικό έλεγχο αποκαλυφθούν οι μίζες που έδωσες και οι τερατώδεις υπερτιμολογήσεις που έκανες σε αγαστή συνεργασία και συναλλαγή με το "φιλοευρωπαϊκό" και "εκσυγχρονιστικό" πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων; Εσύ πρέπει να έχεις πάθει μεγάλη ζημιά με τον Τσίπρα και να τον βλέπεις σε εφιάλτες μέχρι και στον ύπνο σου... Μήπως να σου θυμίσω ότι τα ιδιωτικά δάνεια δεν μπορούν να πληρωθούν από τους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι ή έγιναν ημιαπασχολούμενοι-ημιάνεργοι κι αυτούς που τους κουρέψανε τις συντάξεις και τους μισθούς, από αυτούς που τους δανειοδοτούν οι τράπεζες στο 80% (στην καλύτερη περίπτωση) επί των επιταγών που δίνουν για εγγύηση, από αυτούς που πρέπει πλέον να πληρώνουν φόρο για εισόδημα πάνω από 5.000 (και από 0 από του χρόνου), που πληρώνουν καμιά δεκαριά επιπλέον χαράτσια, εισφορές, τέλη, αυξημένο ρεύμα, πληθωρισμό; Αλλά είπαμε: Το πρόβλημα είναι τα δανεικά κι αγύριστα που - πότε είπε αλήθεια ότι ;;; - ΘΑ δώσει ο Τσίπρας. Περαστικά σου.
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 10:36 μ.μ. | Reply
Δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο φίλε μου... Άλλα τι να περιμένεις όταν τα κομματόσκυλα ράτσας μπουλ τεριε, βρίζουν τα υπόλοιπα κομματόσκυλα ράτσας μπουλντογκ "κομματοσκυλα". Αφήστε τον πρόλογο συριζάκια. Άντε προσκυνήστε τον Αλέξη τον επαγγελματία πολιτικό από τα 15 του, που το παίζει και επαναστάτης. θα κλαίμε και θα γελάμε ταυτόχρονα μόλις βγει ο αλεξάκης.. Με σας τους ψηφοφόρους του σύριζα θα γελάμε.. που ψηφίζεται την αλλαγή! εμπρός πίσω! Ζήτω ο Αλέξης Παπανδρέου! εεχμ. Αλέξης Τσίπρας ήθελα να πω..
image description Your Name | Μαΐου 23, 2012 1:39 μ.μ. | Reply
Από το σχόλιό σου ομολογείς ότι είσαι μπουλντόκ κομματόσκυλο αφού εγώ αφενός δεν έβρισα κανέναν, ούτε καν εσένα, και αφετέρου γιατί συνεχίζεις να κάνεις γαργάρα την εξαθλίωση που μας έχουν φέρει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ολίγον ΛΑΟΣ. Δεύτερον, επιμένω ότι δεν άκουσα κανέναν από το ΣΥΡΙΖΑ να τάζει δάνεια κι αν άκουσες εσύ να μου το πεις. Τρίτον δεν ψήφισα ούτε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Τέταρτον αν νομίζεις ότι όλοι όσοι έχουν αντίρρηση με τις απόψεις σου να είναι γλύφτες και όχι σκεπτόμενοι, κρίνεις εξ ιδίων τ' αλλότρια. Πέμπτο και τελευταίο: Η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών δεν κρίνεται στην κάλπη αλλά κάθε μέρα και είναι υπόθεση του καθενός από εμάς. Δεν είναι υπόθεση κανενός ηγέτη. Δεν πιστεύω σε χαρισματικούς ηγέτες που θα αναλάβουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά μας για εμάς χωρίς εμάς. Αν δεν γίνουμε κυρίαρχοι της ζωής μας και δεν "ξεβολευτούμε", ζήτω που καήκαμε.
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 4:47 μ.μ. | Reply
Και τί γίνεται στην περίπτωση που έχεις δώσει μετρητά τα μισά λεφτά για την αγορά του σπιτιού;;; Στο τέλος της μίσθωσης, πρέπει να τα βρείς να τα ξαναδώσεις;;;; Κλέφτες...σιγά μην έχαναν οι τραπεζίτες...
image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 4:56 μ.μ. | Reply
το να μειώσουν τα επιτόκια ή να "κουρέψουν" έστω ένα μιρό ποσοστό του οφειλόμενου κεφαλαίου, δεν το συζητάνε φυσικά...Να πληρώνει ο κοσμάκης για 3 γενιές για να εισπράτουν οι τράπεζες τόκους. Καλυτερα ο καθένας να το πάρει απόφαση ότι δεν έχει σπίτι, να πάει στο ενοίκιο και να τους μείνουν όλα, να δώ τί θα τα κάνουν...
image description Your Name | Μαΐου 24, 2012 6:24 μ.μ. | Reply
ΠΑΙΔΙΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ . ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.ΣΤΟ CNN ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΟΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
image description ΜΠΑΜΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | Μαΐου 22, 2012 8:40 μ.μ. | Reply
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΕΑ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
image description Your Name | Μαΐου 23, 2012 9:46 π.μ. | Reply
KHGFYTESIKYTG
image description Your Name | Μαΐου 23, 2012 9:03 π.μ. | Reply
Είστε αχάριστοι!!! Εδώ οι καλοί μας φίλοι προσπαθούν να μας ελαφρύνουν από την υποθήκη και να σώσουν τα ακίνητά μας.....
Ουφ!! Ησύχασα γιατί προς στιγμήν νόμισα ότι θα ζημιωθούν προσπαθώντας να σώσουν εμάς....
Δηλαδή ρε κοπρίτες λαμόγια δεν φτάνει που πληρώνουμε δύο χρόνια τα δικά σας γαμησιάτικα θα χρεώσουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να έχουμε ένα κωλόσπιτο να μένουμε και να τρώμε τους τοίχους για να χορτάσουμε!!!!
Στους γιατρούς να τα φάτε ρεεεεε!!!!!!
image description Jimner | Μαΐου 23, 2012 11:12 μ.μ. | Reply
Γιατί όταν χρεοκοπεί μία επιχείρηση κλείνει και όταν δεν έχει να πληρώσει ένας ιδιώτης του παιρνουν το σπίτι ενώ αν πτωχεύσει μία τράπεζα της δίνουν ως επιβράβευση και χρήματα από πάνω (χρήματα που προέρχονται από τους φόρους σε επιχειρήσεις και πολίτες που θα πτωχεύσουν και θα τους ξαναπάρουν τα σώβρακα οι ίδιες τράπεζες!!!)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο