Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ.

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ.       
 

H ΕΛΛΑΔΑ κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς ωστόσο η υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει κάποια θετική επίπτωση στα δημόσια έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2012 στην Ελλάδα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα έφτασε στο 45% και εάν προστεθεί και ο ανώτατος συντελεστής 4% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τότε η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά πρόσωπα φτάνει στο 49%. Στην ευρωζώνη ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι 38,1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» φτάνει στο 43,2%.

Το 49% με το οποίο φορολογούνται τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι ένας από τους υψηλότερους συντελεστές στην ευρωζώνη, που ανταγωνίζεται τον φορολογικό συντελεστή χωρών με σαφώς υψηλότερο μέσο εισόδημα, όπως το Βέλγιο (53,7%), η Δανία (55,4%), η Ολλανδία (52%), η Αυστρία (50%) και η Μεγάλη Βρετανία (50%). Ακόμη και στη Γερμανία ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα είναι στο 47,5%.

Το παράδοξο όμως είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές αυξάνονται χωρίς να ενισχύονται και τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που επιβάλλει η Ελλάδα στα φυσικά πρόσωπα από 40% το 2000 αυξήθηκε στο 45% το 2010 και στο 49% σήμερα (με την προσθήκη της εισφοράς αλληλεγγύης). Όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ, από 34,6% το 2000 μειώθηκε στο 31% το 2012.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφή τάση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης την τελευταία δεκαετία, με εξαίρεση τις Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, από το 2000 έως το 2012 η αύξηση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων ήταν:

    Ελλάδα: Από 40% σε 49%
    Ισπανία: Από 48% σε 52%
    Ιταλία: Από 45,9% σε 47,3%
    Πορτογαλία: Από 40% σε 49%.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα φυσικά πρόσωπα, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 10% και από το 40% έχει φτάσει στο 30%.  Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκή στατιστικής υπηρεσίας ο μέσος ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων στη ζώνη του ευρώ είναι 26,1%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 23,5%. Οι υψηλότεροι συντελεστές στα νομικά πρόσωπα εντοπίζονται στη Γαλλία (36,1%), στη Μάλτα (35%) και στο Βέλγιο (34%).

Στην Ελλάδα, ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ φτάνει στο 23%. Ο μέσος ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ είναι 20%, ενώ στην ΕΕ ανέρχεται στο 21%. Οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ εντοπίζονται στην Ουγγαρία (27%), καθώς και στη Δανία και τη Σουηδία (25%). Παράλληλα, πολλές χώρες αυξάνουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή εξαιρούν αγαθά από το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή. Μεταξύ των χωρών που αύξησαν τους συντελεστές ΦΠΑ φέτος (από 1ης Ιανουαρίου 2012) περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, από 21% σε 23%, και η Κύπρος, από 15% σε 17%.

Σύμφωνα με τη Eurostat η δέσμη των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει η Ελλάδα στο σκέλος της φορολογίας θα περιλαμβάνουν απλοποίηση των βασικών φορολογικών κωδίκων, αλλαγές στο ΦΠΑ και στη δομή της φορολογίας επί της ιδιοκτησίας, κατάργηση πολλών φορολογικών απαλλαγών, κατάργηση των ειδικών καθεστώτων στο σκέλος της εταιρικής φορολογίας και εισαγωγή ενός πιο ομοιόμορφου τρόπου μεταχείρισης των ατομικών εισοδημάτων από ακίνητα.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Μαΐου 22, 2012 11:03 π.μ. | Reply
Error 404--Not Found
From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1:
10.4.5 404 Not Found
The server has not found anything matching the Request-URI. No indication is given of whether the condition is temporary or permanent.

If the server does not wish to make this information available to the client, the status code 403 (Forbidden) can be used instead. The 410 (Gone) status code SHOULD be used if the server knows, through some internally configurable mechanism, that an old resource is permanently unavailable and has no forwarding address.
Λόγω αυξημένου φόρτου το σύστημα δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

Παρακαλούμε, προσπαθήστε αργότερα.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο