Κομισιόν: «Ναι» στα ευρωομόλογα, αλλά υπό προϋποθέσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

22 Μάιος 2012
Taxheaven.gr

Κομισιόν: «Ναι» στα ευρωομόλογα, αλλά υπό προϋποθέσεις

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. Ωστόσο, προϋπόθεση για το ευρωομόλογο, όπως είπε, είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, στα οποία παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρόμπαϊ ανέφερε ότι στόχος της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης «δεν είναι να ληφθούν αποφάσεις, αλλά η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία» εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου.


Κληθείς να απαντήσει, κατά την τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο κ. Αλταφάζ παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, ο Αμαντέου Αλταφάζ παρέπεμψε στη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν στις 17 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία το ευρωομόλογο προϋποθέτει την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλταφάζ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Προπαρασκευαστική η Σύνοδος της Τετάρτης

Στην στρατηγική για την ανάπτυξη και την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη θα επικεντρωθούν οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, στόχος της οποίας, όπως αναφέρει ο Χερμάν βαν Ρόμπαϊ, «δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν αποφάσεις, αλλά η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία» εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου.

Στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει οι συζητήσεις των «27» να επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις Μεταφορές).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να κατευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, ο κ. Βαν Ρόμπαϊ επιμένει στην ανάγκη να διεξαχθεί συζήτηση και για το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις επενδύσεις και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των πολιτικών απασχόλησης.

Κατά τη συζήτηση η Επιτροπή θα ενημερώσει τους «27» για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων σε οκτώ κράτη-μέλη , μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ καταλήγει τονίζοντας ότι το δείπνο εργασίας θα ολοκληρωθεί με συζήτηση επί των πρόσφατων εξελίξεων στην ευρωζώνη.


Μίνι σύνοδος τον Ιούνιο

Σε συνάντηση των ηγεσιών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Ιουνίου προσβλέπει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, που προσκάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μαριάνο Ραχόι στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, με ορισμένες πληροφορίες να θέλουν τη διεξαγωγή της πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, επιβεβαιώνοντας την πρόσκληση Μόντι, δήλωσε πως η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της δεν έχει οριστεί ακόμη. Το ιταλικό πρακτορείο αναφέρει πως στόχος είναι η «μίνι σύνοδος» να προηγθεί της 10ης Ιουνίου, οπότε και στήνονται οι κάλπες στη Γαλλία.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως εξετάζεται το εάν η Μέρκελ έχει όντως χρόνο να παραβρεθεί σε ένα τέτοιο συμπληρωματικό διπλωματικό γεγονός, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεών της είναι πλήρες και ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν πλείστες συναντήσεις.

Όπως τονίζει το ιταλικό πρακτορείο, ο Μόντι αρχικά είχε προσκαλέσει μόνον τη Μέρκελ και τον Ολάντ, όμως αργότερα πρόσθεσε στον κατάλογο και τον Ραχόι. Οι Μόντι και Ολάντ υποστηρίζουν την έκδοση του ευρωομολόγου, μία ιδέα στην οποία η Μέρκελ αντιτίθεται σθεναρά.

Πηγή Τα Νέα