Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών: Η αλήθεια στις οικονομικές καταστάσεις

21 Μαΐου 2012

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση [ΕΡΤ] δεν είναι εισηγμένη εταιρεία. Έχει όμως υποχρέωση να δημοσιοποιεί τις οικονομικές της καταστάσεις καθότι είναι ΑΕ και ΔΕΚΟ. Κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο μέχρι τώρα σε κρατικά νομικά πρόσωπα διαφόρων τύπων.  

Φαίνεται ότι η επιδεικτική αγνόηση της ενημέρωσής μας από αυτούς που σπαταλούσαν μέχρι πρότινος τα χρέη με τα οποία μας επιβάρυναν παίρνει τέλος, πλην όμως πολύ αργά αν κρίνουμε από τα χάλια στα οποία μας έχουν βυθίσει…  Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε σύντομα να δούμε οικονομικές καταστάσεις όλης της περιουσίας μας είτε είναι επενδεδυμένη σε νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, σχολεία, τραίνα, λιμάνια, και γενικά σε όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργείων, των Δήμων και των Περιφερειών...

Φέτος η ΕΡΤ συνέταξε τις οικονομικές της καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για πρώτη φορά.  Δεν ξέρουμε αν είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα τα στοιχεία της, αλλά η σύγκριση των παρατιθέμενων δύο χρήσεων [2010 – 2011] δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα.  Παρά τον Δημόσιο χαρακτήρα της, η ΕΡΤ είναι κερδοφόρος. Το 2011 μάλιστα ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν τα κέρδη της διπλασιάστηκαν, προφανώς από μείωση δαπανών. [Η μισθοδοσία των Γενικών Διευθυντών περιορίστηκε από 704 χιλ σε 415 χιλ.] 

Την ευχάριστη αυτή εικόνα έρχεται να αμαυρώσει μια σημαντική για μας λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει ανάλυση των εσόδων της ΕΡΤ.  

Πόσα εισπράττει από εκούσιους, εθελοντές, πελάτες της [πχ διαφημίσεις] και πόσα εισπράττει δίκην φόρου, το «ανταποδοτικό τέλος», από ακούσιους φορολογουμένους. Το σύνολον των εσόδων της αναγράφεται ως «κύκλος εργασιών».  Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν δημιουργεί καμία αίσθηση στους ορκωτούς οι οποίοι χορηγούν πιστοποιητικό με επιφύλαξη για άλλο λόγο. Η ΕΡΤ δεν αναγράφει το έσοδο από την ΔΕΗ σε δεδουλευμένη βάση αλλά το εμφανίζει σαν έσοδο την «στιγμή της δημιουργίας» του, άσχετα αν τελικά δεν εισπραχθεί ολόκληρο. 

Χαιρετίζουμε λοιπόν την διαφάνεια, αλλά επιμένουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη διαφάνεια, και ο χαρακτηρισμός του «χαρατσιού» ως κύκλου εργασιών δεν εμπίπτει σε κανένα ορισμό διαφάνειας…  Άρθρο της ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ  (Ένωση Εισηγμένων Εταιριών)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο