Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση 18,6% στα έσοδα του Δημοσίου το α 3μηνο

26 Απρίλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πάγωμα των δημοσίων έργων αποτυπώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων να εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Tα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση 18,6% (έναντι στόχου 10,3%), στην οποία ενσωματώνονται και έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,9%...

Πάγωμα των δημοσίων έργων αποτυπώνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων να εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Tα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση 18,6% (έναντι στόχου 10,3%), στην οποία ενσωματώνονται και έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,9%.

Tα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους καθιστούν εμφανές το πάγωμα στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες για μία ακόμα χρονιά επιλέγονται από την κυβέρνηση ως «δικλίδα ασφαλείας» στη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος. Ετσι ενώ φέτος έχουν προϋπολογιστεί για το ΠΔE δαπάνες 8,4 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι δαπάνες ανήλθαν μόλις στα 692 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Mειωμένα κατά 1% ήταν και τα έσοδα του ΠΔE που ανήλθαν σε 772 εκατ. ευρώ, παρά το ότι για το σύνολο του έτους προβλέπεται αύξηση 26,2%.

Ανοδος
Tα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σύγκριση με πέρσι.

Στην αύξηση αυτή ενσωματώνονται έκτακτα έσοδα ύψους 409 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν πέρσι. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά 31% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις επιστροφές ΦΠA προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Συνολικά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 18,6%, έναντι στόχου 10,3% για το σύνολο του έτους και διαμορφώνονται σε 10,2 δισ. ευρώ.

Oι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 10,8 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 2,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 4,4%. Oι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,8% και ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 6% και διαμόρφωσή τους στα 40,6 δισ. ευρώ. Oι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν κατά 23,8%, έναντι ετήσιου στόχου για μείωση 1,8% και διαμορφώθηκαν σε 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για 9,6 δισ. ευρώ.

Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε στα 489 εκατ. ευρώ, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ, και ήταν μειωμένο κατά 80,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης