Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορο - βόμβα για 320 επιχειρήσεις

25 Απρίλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Περίπου 200 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι μετοχές αρκετών εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, από αφορολόγητα αποθεματικά που σχημάτισαν το 2003 και το 2004, με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο νόμος Χριστοδουλάκη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει σχετική τροπολογία την ........

Περίπου 200 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι μετοχές αρκετών εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, από αφορολόγητα αποθεματικά που σχημάτισαν το 2003 και το 2004, με βάση νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο νόμος Χριστοδουλάκη παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει σχετική τροπολογία την οποία παρουσιάζει σήμερα η Εφημερίδα Καθημερινή.

Με την τροπολογία, που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιλύεται το πρόβλημα για περίπου 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για επενδύσεις ύψους 100.000 - 150.000 ευρώ. Ομως, οι υπόλοιπες μεγάλες ανώνυμες εταιρείες δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα συμβατό με την E.E. πλαίσιο ή μπορούν μόνο για ένα τμήμα των επενδύσεων που πραγματοποίησαν.

Το πρόβλημα που θα ανακύψει για τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι θα κληθούν να τροποποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Eφόσον αποφασιστεί να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση και μάλιστα εντόκως οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα κληθούν από τις εφορίες να φορολογηθούν εκ νέου για τις χρήσεις του 2003 και του 2004 και τα τελικά κέρδη που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα είχαν αρχικώς ανακοινώσει, ενώ είχαν προχωρήσει βάσει αυτών και στη διανομή μερίσματος.

H Επιτροπή σε αλλεπάλληλα υπομνήματα θεωρεί ότι το μη κοινοποιηθέν μέτρο από την πρηγούμενη κυβέρνηση για τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών αποτελεί κρατική ενίσχυση. Περιλαμβάνει κρατικούς πόρους, προσφέρει πλεονεκτήματα στους δικαιούχους, είναι επιλεκτικό και επηρεάζει το εμπόριο. Δεδομένου ότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ χωρίς την προηγούμενη κοινοποίηση στην Κομισιόν, αποτελεί παράνομη ενίσχυση. Συνολικά, το ύψος των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίστηκαν βάσει των «παράνομων» διατάξεων ανέρχονται σε 560 εκατ. ευρώ, ο μισός δηλαδή προϋπολογισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2006.

Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης