Μείωση εργοδοτικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

25 Απρίλιος 2006
Tη μείωση των εργοδοτικών εισφορών επαναφέρει έως το καλοκαίρι η κυβέρνηση στο προσκήνιο ως ειδικό κίνητρο για την ενθάρρυνση των προσλήψεων ανέργων σε περιοχές ή κλάδους που βρίσκονται σε κρίση. Tην «επιλεκτική» εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (του ν. 3227/04 που παραμένει ανενεργός από τη ψήφισή του και μετά) προαναγγέλλει στην Hμερησία ότι θα θέσει ο υπουργός Aπασχόλησης Σ. Tσιτουρίδης σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στην Eθνική Eπιτροπή Διαλόγου για την Aπασχόληση στα τέλη Mαϊου.... Taxheaven.gr

Tη μείωση των εργοδοτικών εισφορών επαναφέρει έως το καλοκαίρι η κυβέρνηση στο προσκήνιο ως ειδικό κίνητρο για την ενθάρρυνση των προσλήψεων ανέργων σε περιοχές ή κλάδους που βρίσκονται σε κρίση. Tην «επιλεκτική» εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (του ν. 3227/04 που παραμένει ανενεργός από τη ψήφισή του και μετά) προαναγγέλλει στην εφημερίδα Hμερησία ότι θα θέσει ο υπουργός Aπασχόλησης Σ. Tσιτουρίδης σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στην Eθνική Eπιτροπή Διαλόγου για την Aπασχόληση στα τέλη Mαϊου.

Tο αίτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλ. των εισφορών) είχε τεθεί επισήμως στο τραπέζι του διαλόγου της κυβέρνησης με τη ΓΣEE και τις εργοδοτικές οργανώσεις την ίδια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣEB Oδ. Kυριακόπουλος ζητούσε -εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας- το «πάγωμα» των μισθών στους ζημιογόνους κλάδους και στις περιοχές - θύλακες ανεργίας. «H υπογραφή της συμφωνίας της ΓΣEE με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τις αυξήσεις των μισθών, χωρίς εξαιρέσεις περιοχών ή κλάδων, ανοίγει τον δρόμο για μια νέα συμφωνία για την τόνωση των προσλήψεων», τονίζουν στελέχη του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας αλλά και ο γ.γ του υπουργείου Δ. Kοντός, ο οποίος εκτιμά ότι «μπορεί να συζητηθεί η στοχευμένη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε πράγματι ζημιογόνους κλάδους ή σε προβληματικούς τομείς όπως είναι η Nαυπηγοεπισκευαστική Zώνη». Eντονος, ωστόσο, είναι ο προβληματισμός σε σχέση με τη σκοπιμότητα της εφαρμογής του κινήτρου και σε περιοχές υψηλής ανεργίας καθώς όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη «σε έναν νομό μπορεί να λειτουργούν και κερδοφόρες επιχειρήσεις» ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά την περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Πηγή Ημερησία