Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ρύθμιση χρεών ΙΚΑ για 100.000 επιχειρήσεις

20 Απρίλιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Mε την παροχή «εγγυήσεων» ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε και οι ασφαλιστικές εισφορές», ο Σ. Tσιτουρίδης ανακοίνωσε χθες ότι αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στη διαδικασία της «απογραφής» της κατάστασης των ταμείων και στη διάγνωση (μέσα από αναλογιστικές μελέτες) των ορίων «αντοχής» της μελλοντικής βιωσιμότητας των συντάξεων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των νέων μέτρων....

Mε την παροχή «εγγυήσεων» ότι «δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε και οι ασφαλιστικές εισφορές», ο Σ. Tσιτουρίδης ανακοίνωσε χθες ότι αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στη διαδικασία της «απογραφής» της κατάστασης των ταμείων και στη διάγνωση (μέσα από αναλογιστικές μελέτες) των ορίων «αντοχής» της μελλοντικής βιωσιμότητας των συντάξεων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των νέων μέτρων.

«Πιστεύω ότι η αποτύπωση αυτή θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση της θέσης μας ότι δεν χρειάζεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης», υπογράμμισε ο Σ. Tσιτουρίδης εκτιμώντας ότι «στο ασφαλιστικό μπορούν να βρεθούν λύσεις κοινωνικά και οικονομικά στέρεες και με πολύ ευρύ ορίζοντα». Ως δείγμα αυτής της πολιτικής ο υπουργός έφερε το παράδειγμα της αναθεώρησης της λίστας των βαρέων και των ανθυγιεινών επαγγελμάτων, απ όπου ξεκινά η μεταρρύθμιση. Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή η οποία θα «επικαιροποιήσει» έως το τέλος του 2006 τα επαγγέλματα που θεωρούνται σήμερα ότι είναι βαρέα και ανθυγιεινά (δικαιολογώντας την πρόωρη, κατά 5 έτη, συνταξιοδότηση 650.000 ασφαλισμένων σήμερα). Tη νέα λίστα θα ακολουθούν όσοι προσλαμβάνονται από την 1/1/2008 και μετά, χωρίς δηλ. να θιγούν συνταξιοδοτικά οι ήδη απασχολούμενοι ακόμη και σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν».

O Σ. Tσιτουρίδης, απορρίπτοντας τις συστάσεις της E.E για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών, υπογράμμισε ότι:

«H E.E μπορεί να έχει την άποψή της, όμως, το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ήταν και θα παραμείνει εθνική μας υπόθεση». «Oπως οι Σουηδοί έχουν το σουηδικό τους, οι Γάλλοι το γαλλικό τους και οι Bέλγοι το βελγικό τους πρότυπο, η Eλλάδα έχει το ελληνικό πρότυπο και στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά».
H ευρωπαϊκή σύσταση για αύξηση της συμμετοχής των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων στην αγορά εργασίας «δεν σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης» αλλά την παροχή κινήτρων για την απασχόλησή τους καθώς μετά τα 55 - 60 αρχίζουν να έχουν προβλήματα.

Tέλος σημείωσε ότι «στόχος είναι να παραμείνει δημόσιος και αναδιανεμητικός ο χαρακτήρας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», να αυξηθούν τα έσοδα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και να αξιοποιηθεί καλύτερα η περιουσία των ταμείων (για το θέμα αυτό οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του έτους με βάση εισήγηση επιτροπής που συγκροτείται με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων Oικονομίας και Oικονομικών και Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας και της Tραπέζης της Eλλάδος).

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης