Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συνεχίζεται ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού

24 Ιανουάριου 2012
  • «Τορπίλισαν» την εφαρμογή του οι δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ
Η υπέρβαση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΔΕΚΟ και οι αποκλίσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους οδήγησαν εκτός στόχων τον προϋπολογισμό 2011 και εκτίναξαν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,72 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21,7 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012 και ελλείμματος 21,4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49,9 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,7% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, οπότε διαμορφώθηκαν σε 50,8 δισ. ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων.

Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. καθώς και από την παράταση που δόθηκε για την καταβολή φορολογικών οφειλών έως τις 20 Ιανουαρίου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένες κατά 1,94 δισ. ευρώ ή 2,9% έναντι του 2010. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 68,8 δισ. ευρώ, έναντι 66,9 δισ. ευρώ το 2010. Σημειώνεται πως οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 11,78 δισ. ευρώ και των ΔΕΚΟ σε 2 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες των ταμείων ανήλθαν στο 104,4% των αρχικά εκτιμώμενων και των ΔΕΚΟ στο 109%.Πηγή: Newsbeast.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης