Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεχωριστά η βεβαίωση φόρου για κάθε σύζυγο από το 2007

29 Μάρτιου 2006 Σχόλια
  • Διαζύγιο στα ζευγάρια δίνει η... Εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να βεβαιώνει και να επιστρέφει τον φόρο εισοδήματος ξεχωριστά στους δύο συζύγους. ...

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η φορολογική ανισότητα στο θέμα της βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δύο συζύγων και να δοθεί τέλος στις διενέξεις που δημιουργούνται με τις φορολογικές αρχές σε περιπτώσεις διάστασης του ζευγαριού. H αλλαγή, που αποτελεί πάγιο αίτημα των οργανώσεων γυναικών, θα οδηγήσει σε εκτύπωση νέου τύπου εκκαθαριστικών σημειωμάτων και πληρωμή ή είσπραξη της επιστροφής φόρου ξεχωριστά από τους δύο συζύγους.

H ανάγκη για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το ερχόμενο φθινόπωρο και θα τεθεί σε ισχύ από το 2007, προέκυψε μετά την καταγραφή εκατοντάδων προβλημάτων στις συναλλαγές των γυναικών με την Εφορία, κυρίως στις περιπτώσεις διάστασης των ζευγαριών.

Ειδικότερα, με βάση το σημερινό καθεστώς, στις περιπτώσεις των έγγαμων ζευγαριών, η Εφορία βεβαιώνει τον φόρο εισοδήματος ή θεωρεί δικαιούχο της επιστροφής του φόρου τον σύζυγο, ανεξάρτητα από το αν η επιστροφή ή η οφειλή του φόρου προκύπτει από τη φορολόγηση του εισοδήματος της γυναίκας.

Με άλλα λόγια, αν και με βάση τη φορολογική νομοθεσία το εισόδημα κάθε συζύγου θεωρείται ατομικό και φορολογείται ξεχωριστά, μετά την εκκαθάριση ο άνδρας αναγνωρίζεται από την Εφορία ως μοναδικός συναλλασσόμενος μαζί της για την πληρωμή του φόρου ή την είσπραξη της επιστροφής.

Με βάση αυτό το καθεστώς τα σημερινά εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν μόνο μία απόδειξη πληρωμής στο όνομα του συζύγου.

Αντίστοιχα στις περιπτώσεις που μετά την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή φόρου, η σχετική επιταγή εκδίδεται στο όνομα του συζύγου ή η κατάθεση του επιστρεφόμενου ποσού γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί ο σύζυγος.

Τα προβλήματα

Το καθεστώς αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στις συναλλαγές των έγγαμων γυναικών με την Εφορία. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με:

* Την αδυναμία να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Ειδικά στις περιπτώσεις διάστασης των ζευγαριών έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά όπου ο σύζυγος εισπράττει την επιστροφή που δικαιούται η γυναίκα του αλλά στη συνέχεια αρνείται να της την αποδώσει. Πολλές φορές οι περιπτώσεις αυτές καταλήγουν στα δικαστήρια καθώς οι γυναίκες στρέφονται δικαστικά εναντίον των πρώην συζύγων τους και της Εφορίας.

* Τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σύζυγος έχει χρέη προς την Εφορία. Έχουν καταγραφεί στις Εφορίες πολλά περιστατικά όπου η σύζυγος είναι μισθωτή και ο σύζυγος ελεύθερος επαγγελματίας που έχει χρέη προς την Εφορία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Εφορία δεν διαχωρίζει τους συζύγους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με δέσμευση τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου για φορολογικά χρέη που δημιούργησε ο σύζυγος.

Συμβαίνει επίσης και το αντίστροφο, δηλαδή να δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου για χρέη προς την Εφορία που δημιούργησε η σύζυγος.

* Την αδυναμία να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα η οποία είναι απαραίτητη για μια σειρά συναλλαγές όπως είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, I.X. κ.λπ.).

Επειδή δεν υπάρχει διαχωρισμός των συζύγων όσον αφορά τη βεβαίωση του φόρου, στις περιπτώσεις φορολογικών χρεών του συζύγου μπαίνει στη μαύρη λίστα της Εφορίας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της συζύγου.

H αδυναμία απόκτησης φορολογικής ενημερότητας σημαίνει ακόμη και αδυναμία έναρξης επαγγέλματος από τη σύζυγο.

Το νέο εκκαθαριστικό
ME ΒΑΣΗ τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, οι δύο σύζυγοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Εφορία όσον αφορά τη βεβαίωση του φόρου εισοδήματος. Έτσι, από το 2007 αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά τα οποία θα περιλαμβάνουν ξεχωριστές αποδείξεις για την πληρωμή του φόρου ή ξεχωριστές επιταγές για την επιστροφή τους. Επίσης, οι σύζυγοι θα υποχρεώνονται να δηλώνουν ξεχωριστό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την πίστωση της πιθανής επιστροφής φόρου εισοδήματος. Έτσι, θα εμφανίζονται στην Εφορία για την πληρωμή ή την επιστροφή του φόρου και οι δύο σύζυγοι και όχι μόνο ο άνδρας όπως συμβαίνει σήμερα.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι με το νέο σύστημα δεν θα επέλθει καμία αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των έγγαμων ζευγαριών. Με άλλα λόγια η έκπτωση φόρου που προκύπτει για τις διάφορες εκπίπτουσες δαπάνες που δηλώνει το ζευγάρι θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με τον σημερινό τρόπο (επιμερισμός της έκπτωσης σε κάθε σύζυγο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του). Αντίστοιχα, δεν θα επέλθει καμία αλλαγή και στις δαπάνες που η Εφορία αναγνωρίζει ως οικογενειακές. Για παράδειγμα, η Εφορία θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζει σε κάθε οικογένεια - και όχι σε κάθε σύζυγο - συνολική δαπάνη έως 1.100 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής.

Επίσης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η αλλαγή του τρόπου βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος είναι εφικτή καθώς πλέον όλες οι γυναίκες διαθέτουν δικό τους Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος και αναγράφεται στη φορολογική δήλωση.

Πηγή Τα ΝέαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης