Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ πάνω από χίλιοι Ελληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

5 Δεκέμβριος 2011
Λίστα με περίπου χίλια ονόματα Ελλήνων, οι οποίοι «φυγάδευσαν» μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία 2009 - 2011, έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας, που καταβάλλεται για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.

Πρώτος στον κατάλογο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής, που έχουν στα χέρια τους ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, εισαγγελέας Γιάννης Διώτης, και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- επιχειρηματίας από μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο οποίος αναμένεται να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις, για έμβασμα αξίας 50.000.000 ευρώ, που φέρεται να έστειλε σε τράπεζα του εξωτερικού.

Θα ακολουθήσει έλεγχος του ΣΔΟΕ και σε άλλους που έχουν μεταφέρει μέσω εμβασμάτων μεγάλα κεφάλαια στο εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκονται σε πρώτες θέσεις στον μακρύ κατάλογο, που έχουν καταρτίσει οι φορολογικές και διωκτικές Αρχές, βάσει των στοιχείων, που έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μεταξύ αυτών των προσώπων, βρίσκονται και 18 άνεργοι, με εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ. Το επόμενο βήμα του ΣΔΟΕ θα είναι η διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά των εμβασμάτων που έφυγαν στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των προσώπων που έβγαλαν αυτά τα χρήματα έξω.

Εάν δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, θα κληθούν να καταβάλουν τους διαφυγόντες φόρους, ενώ κατά περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πηγές του ΣΔΟΕ τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι θα ξεκινήσουν τους ελέγχους των εμβασμάτων με βάση τα μεγαλύτερα ποσά και έκαναν λόγο για «σύστημα πυραμίδα».

Οπως εξήγησαν «είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες που έβγαλαν μέσω τραπεζικών συναλλαγών στο εξωτερικό εμβάσματα δισεκατομμυρίων.

Περίπου χίλιες από τις περιπτώσεις αυτές κρίνονται μέχρι στιγμής ότι χρήζουν ελέγχου, κυρίως λόγω της αξίας του εμβάσματος». Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν πρώτα τα μεγαλύτερα ποσά εμβασμάτων, που αποτελούν και την κορυφή της πυραμίδας βάσει της οποίας γίνεται ο έλεγχος.

Ενώ όσο θα συνεχίζεται η έρευνα τόσο θα κατεβαίνει σε μικρότερα ποσά εμβασμάτων ο έλεγχος των φορολογουμένων».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει από όσους έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ -όπως στην περίπτωση του εμβάσματος των 50 εκατομμυρίων- και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους, που έχουν βγάλει ποσά μέχρι 500.000 ευρώ.

Για τις φήμες που θέλουν Ελληνες, οι οποίοι έχουν βγάλει μέσω εμβασμάτων κεφάλαια στο εξωτερικό, να τα διοχετεύουν σε τράπεζες του Λιβάνου, παράγοντας του ΣΔΟΕ είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «οι φοροφυγάδες μεταχειρίζονται απίθανα κόλπα, για να κλέψουν το κράτος» και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «πάντα μπροστά πηγαίνει ο εγκληματίας, πίσω του ο διώκτης και από πίσω ο νομοθέτης»!

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν καταγγελίες του ελληνικής καταγωγής βουλευτή του ελβετικού Κοινοβουλίου Ιωσήφ Ζησιάδη ότι έχει «παγώσει» από το 2005 φορολογική συμφωνία, που έχει προτείνει για τις τραπεζικές καταθέσεις η ελβετική κυβέρνηση στην ελληνική, καθώς υπάρχουν Eλληνες βουλευτές με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, για τις καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο σε ποιο καθεστώς θα υπαχθούν και συγκεκριμένα ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί για τη φορολόγησή τους.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης