Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στη Marfin περνά o μετοχικός έλεγχος Εγνατίας Τράπεζας

24 Μάρτιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΔΕΥΤΕΡΗ κίνηση - έκπληξη μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποίησε η Marfin που φαίνεται ότι ολοκληρώνει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης του μεσαίου τραπεζικού χώρου με την απόκτηση της πλειοψηφίας στην Εγνατία Τράπεζα. Το σχήμα που δημιουργείται από τη Marfin, την Εγνατία και τη Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος, έχει δίκτυο 160 καταστημάτων και αναμένεται ότι σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσει σε συγχώνευση....

ΔΕΥΤΕΡΗ κίνηση - έκπληξη μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποίησε η Marfin που φαίνεται ότι ολοκληρώνει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης του μεσαίου τραπεζικού χώρου με την απόκτηση της πλειοψηφίας στην Εγνατία Τράπεζα. Το σχήμα που δημιουργείται από τη Marfin, την Εγνατία και τη Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος, έχει δίκτυο 160 καταστημάτων και αναμένεται ότι σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσει σε συγχώνευση.

 
Οι κ.κ. Βασίλης Θεοχαράκης (αριστερά) και Ανδρέας Βγενόπουλος «έδωσαν τελικά τα χέρια» για κοινή πορεία.
Η συμφωνία του Ανδρέα Βγενόπουλου, αντιπρόεδρου της Marfin Financial Group  , με τον Βασίλη Θεοχαράκη πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Εγνατίας, ανακοινώθηκε χθες το πρωί και προέκυψε έπειτα από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούσε παραλλήλως η Εγνατία και με την ισπανική BBVA.

Oι πληροφορίες αναφέρονται σε κρίσιμα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του κ. Θεοχαράκη και τα οποία δεν επικεντρώνονταν στο τίμημα. Το στοιχείο της «απόλυτα ισότιμης συνεργασίας», το οποίο και τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε θεωρείται το καίριο σημείο. Η πρόταση της BBVA αναφερόταν σε εξαγορά της τράπεζας, την οποία ίδρυσε ο κ. Θεοχαράκης, ενώ η Marfin πρότεινε στρατηγική συμμαχία με κοινό στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων στο μεσαίο χώρο, σε ισότιμη βάση.

Οπως προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Θεοχαράκης και άλλοι βασικοί μέτοχοι θα πωλήσουν στη Marfin μετοχές, σε τιμή 6,30 ευρώ η μία, ώστε το ποσοστό της να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 34% και ως 49% του συνόλου των κοινών μετοχών. Ο ακριβής αριθμός μετοχών δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, όπως και τι ποσοστό θα πωλήσει ο κ. Θεοχαράκης, ο οποίος θα έχει την προεδρία της τράπεζας και μετά την αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η Marfin, που έχει με βάση τα επίσημα στοιχεία το 14%, θα αποκτήσει πλειοψηφία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ενίσχυση της Εγνατίας μέσω αύξησης κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Μια σειρά από θέματα, όπως το ύψος και οι όροι της αύξησης, το ακριβές business plan της Εγνατίας και οι προϋποθέσεις επέκτασης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Απώτερος στόχος εκτιμάται ότι είναι η συγχώνευση της Marfin Bank της Εγνατίας και της Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος. Στην παρούσα φάση, δημιουργείται μέγεθος 160 καταστημάτων που θεωρείται ικανοποιητικό και ολοκληρώνει το βασικό μέρος της στρατηγικής συγκέντρωσης.

Aνάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει, η Marfin θα καταβάλει ποσό μεταξύ 116 και 203 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες. Η απόκτηση του αρχικού 10% έγινε σε τιμή 3,56 ευρώ και το υπόλοιπο ποσοστό ως το 14% περίπου στα 5,5 ευρώ.

Η Εγνατία έχει ενεργητικό ύψους 3,4 δισ. ευρώ, συνολικές χορηγήσεις 2,5 δισ. ευρώ και καταθέσεις 2,7 δισ. ευρώ. Η Μarfin έχει χορηγήσεις ύψους 507 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 746 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της Εγνατίας ανήλθαν το 2005 στα 18,6 εκατ. ευρώ και της Marfin στα 32,5 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Εγνατίας έκλεισε στα 6,26 ευρώ με πτώση 2,19% και της Εγνατίας στα 26,46 ευρώ, με άνοδο 1,77%.

Πηγή ΝαυτεμπορικήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης