Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λευκή επιταγή στην τρόικα για να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο

30 Νοέμβριου 2011 Σχόλια
  • Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...
Το Eurogroup έδωσε λευκή επιταγή στη τρόικα να προχωρήσει σε ό,τι κρίνει απαραίτητο προκειμένου να διασφαλισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και η πλήρης εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ενώ εξουσιοδότησε τη κυβέρνηση Παπαδήμου να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου όποτε και η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα θα ορισθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η τρόικα και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσουν έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα αποτυπώνει την κατάσταση του χρέους και την πορεία εξυπηρέτησής του σε βάθος δεκαετίας.

Μια σημαντική παράμετρος της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι ότι παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου η κυβέρνηση να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα σε συνεννόηση πάντα με την Ε.Ε. δύναται να ενεργοποιήσει μέσω μια απλής νομοθετικής ρύθμισης τις περιβόητες «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία.

Αυτό θα σήμαινε αναγκαστική αναδιάρθρωση και ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.
Πηγή: Newsbeast.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης