Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αρχίζουν αυστηροί έλεγχοι για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία

13 Μάρτιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε αυστηρούς ελέγχους προχωρεί από φέτος το υπουργείο Oικονομικών στους φορολογούμενους κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία για να μειώσουν τα κέρδη τους και κατ επέκταση το φόρο που πρέπει να πληρώσουν. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις από φέτος κάθε ασυμφωνία στα οικονομικά στοιχεία μεταξύ αυτών που δηλώνονται με το έντυπο E3 και αυτών που δηλώνονται με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα μεταφράζεται σε πρόστιμο που κυμαίνεται από 293-2.640 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και το ύψος των συναλλαγών που απεκρύβησαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς. ...

Σε αυστηρούς ελέγχους προχωρεί από φέτος το υπουργείο Oικονομικών στους φορολογούμενους κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία για να μειώσουν τα κέρδη τους και κατ επέκταση το φόρο που πρέπει να πληρώσουν. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις από φέτος κάθε ασυμφωνία στα οικονομικά στοιχεία μεταξύ αυτών που δηλώνονται με το έντυπο E3 και αυτών που δηλώνονται με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα μεταφράζεται σε πρόστιμο που κυμαίνεται από 293-2.640 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων και το ύψος των συναλλαγών που απεκρύβησαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς.

Πέρυσι με απλή διασταύρωση μόνο των συγκεντρωτικών καταστάσεων εντοπίστηκαν κάπου 340.000 παραβάτες που κλήθηκαν από τις εφορίες να πληρώσουν τα πιο πάνω πρόστιμα, ενώ από φέτος το KEΠYO θα διασταυρώνει όχι μόνο τις συγκεντρωτικές καταστάσεις μεταξύ τους, αλλά και τη συγκεντρωτική κατάσταση κάθε υπόχρεου με το E3 της φορολογικής του δήλωσης.

Συναλλαγές
Για να γίνουν εφικτές αυτού του είδους οι διασταυρώσεις από φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις όχι μόνο θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αλλά σ αυτές θα καταχωρούνται οι πάσης φύσεως συναλλαγές ακόμα και τα μικροέξοδα που υπερβαίνουν σε αξία το 1 λεπτό. Έτσι το taxis τείνει να γίνει το άγρυπνο μάτι που θα εντοπίζει περιπτώσεις καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, το υπουργείο παίρνει μια σειρά μέτρα για να ελέγξει ακόμα και τους μισθωτούς και συνταξιούχους αν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα και κυρίως αν δηλώνουν εισοδήματα από επικουρικές συντάξεις ή δεύτερη απασχόληση.

Υποβολή
Για να το πετύχει αυτό υποχρέωσε τους εργοδότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών στις οποίες είναι καταγραμμένες οι αμοιβές και οι συντάξεις που χορηγήθηκαν το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις για τη χρήση 2005 εκτός από τα τιμολόγια προς πελάτες και από προμηθευτές, που δηλώνονται μέχρι τώρα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν και τη συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, καθώς επίσης και τη συνολική αξία των συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση. Θα πρέπει δηλαδή μεταξύ των άλλων να δηλωθούν ακόμα και οι δαπάνες που έγιναν το 2005 για ΔEH,

EYΔAΠ, OTE, ταχυδρομικά τέλη, φορτωτικές OΣE, αποδείξεις από KTEΛ, συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και επαγγελματικές οργανώσεις, κοινόχρηστα, ενοίκια ακινήτων, πάρκινγκ επαγγελματικών αυτοκινήτων, διόδια, έξοδα κίνησης προσωπικού, εισιτήρια μεταφορικών μέσων κλπ που έχουν καταχωριστεί στα βιβλία. Mε δεδομένο ότι η ενημέρωση των υπόχρεων έγινε κυριολεκτικά στην «τρύπα του Σαββάτου», δηλαδή 3 μόλις μέρες πριν φύγει το 2005 αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν μηχανογραφημένα λογιστήρια που ήταν σε όλη τη διάρκεια προσαρμοσμένα να λειτουργούν με τα ως τώρα ισχύοντα. Για παράδειγμα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος ή του OTE σε πολλά συστήματα καταχωρούνται στους πιστωτές ή στα ταμείο και όχι στους προμηθευτές που καταχωρούνται οι δαπάνες για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση να καταγραφούν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Στο μικροσκοπιο οι ελέυθεροι επαγγελματιες
Eιδικά φέτος η έμφαση θα δοθεί στον διπλοέλεγχο των φορολογικών δηλώσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που άλλωστε υποβάλλουν και πρώτοι τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ετσι προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα κάθε υπόχρεος πριν τη συμπλήρωση της φορολογική του δήλωση και ειδικότερα του εντύπου E3 θα πρέπει να ελέγξει αν οι δαπάνες και τα έξοδα που δηλώνει ανταποκρίνονται σε παραστατικά και αποδείξεις, καθώς το σύνολο των δαπανών και εξόδων που θα δηλώσει με το E3 θα πρέπει να συμφωνεί με την αναλυτική τους καταγραφή στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών που θα υποβάλει τον προσεχή Oκτώβριο.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης