Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρόβλημα αποπληρωμής δανείων από το 50% των νοικοκυριών

8 Μάρτιου 2006 Σχόλια
  • «Η MEΓΑΛΗ πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί. Ζούμε πέρα από τα μέσα μας και ο δανεισμός πρέπει να γίνεται με μέτρο από τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μελλοντικά». Στην προειδοποίηση αυτή προέβη, χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική της χώρας το 2005-2006, καθώς και για τις οικονομικές προοπτικές του τρέχοντος έτους....

«Η MEΓΑΛΗ πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί. Ζούμε πέρα από τα μέσα μας και ο δανεισμός πρέπει να γίνεται με μέτρο από τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μελλοντικά». Στην προειδοποίηση αυτή προέβη, χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική της χώρας το 2005-2006, καθώς και για τις οικονομικές προοπτικές του τρέχοντος έτους.


Ν. Γκαργκάνας: «Η πιστωτική επέκταση δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί».
Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, σχετικά με τους κινδύνους του δανεισμού για τα νοικοκυριά, ο κ. Γκαργκάνας παραδέχτηκε ότι η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας υπήρξε πράγματι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, κατά την περίοδο 2003-2005, η μέση αύξηση των δανείων κυμάνθηκε ετησίως στο 30%.

«Ως Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουμε δυνατότητα παρέμβασης, δεν μπορούμε να επιβάλουμε περιορισμούς», τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η ΤτΕ είναι «να ζητήσει από τις τράπεζες αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Εκανε μάλιστα λόγο για «ξέφρενο παιχνίδι» στο χώρο του δανεισμού και συμβούλεψε τα νοικοκυριά να δανείζονται «με μέτρο», σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΙCAP, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες, περισσότερο από 50% εξ αυτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπληρωμή δανείων, ενώ το 12% έχει δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν το 40% των εσόδων τους.

Με πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, θα εισηγηθεί στις τράπεζες συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης των κινδύνων και άλλων μέτρων βελτίωσης των συστημάτων.

Κοινωνική ανισότητα

Ο κ. Γκαργκάνας, στην εισήγησή του, έκανε λόγο για μεγάλη κοινωνική ανισότητα, επισημαίνοντας ότι τα ωφελήματα της υψηλής ανάπτυξης των τελευταίων ετών «δεν διαχέονται σωστά». «Η φτώχεια στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, κυμαίνεται σε ποσοστό 20%-22% και η κοινωνική ομάδα, που πλήττεται περισσότερο, είναι οι συνταξιούχοι», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η «αναδιανεμητική πολιτική».

Σε ερώτημα όμως που του τέθηκε από το βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη, σχετικά με τη θέση της ΤτΕ για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε μεν ότι κανείς δεν διαφωνεί με την πρόταση. Ωστόσο προσέθεσε: «Αν η οικονομία πέσει σε κρίση, ποιος θα διασφαλίσει την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Ο οικονομικός κύκλος δεν έχει κλείσει και κανείς ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει μια κρίση».

Για μισθούς

Παράλληλα, σε παρατηρήσεις βουλευτών όλων των πτερύγων σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να προτείνει ταυτόχρονα η ΤτΕ την αναδιανομή εισοδήματος αλλά και την τήρηση σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής, ο κ. Γκαργκάνας διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μίλησε ποτέ για «πάγωμα μισθών» αλλά μόνο για μικρή συγκράτησή τους, στο πλαίσιο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών. Αναφερόμενος μάλιστα στο εργασιακό κόστος, σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια, το κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται κατά 3% -3,5%, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με τον πληθωρισμό.

Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε επίσης ότι η χώρα μας δεν έχει κατορθώσει να διασφαλίσει ακόμη «ορθολογικό και αξιόπιστο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής». Επισήμανε δε ότι, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, απαιτούνται «εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο ως προς την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε δήλωσα ότι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι προς όφελος των τραπεζών, δεν είμαστε όμως αρμόδιοι να υποδείξουμε στις τράπεζες να υπογράψουν κλαδικές και όχι επιχειρησιακές συμβάσεις».

Παράλληλα, ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε, για μία ακόμη φορά, ότι η αγορά δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά, χαρακτηρίζοντας τους κρατικούς ελέγχους «βραχυπρόθεσμο μέσο», το οποίο αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα και όχι το αίτιο του πληθωρισμού. Πρόσθεσε δε ότι απαιτούνται γρήγοροι ρυθμοί δημοσιονομικής εξυγίανσης για την «ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου».

Κερδοφορία τραπεζών - Χ.Α.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε πλασματική, κατά ένα μέρος, την εμφανιζόμενη υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, διευκρινίζοντας ότι, το 2004, σημειώθηκαν χαμηλά κέρδη, λόγω του κόστους της εθελουσίας εξόδου, καθώς και των αναδιαρθρώσεων του τραπεζικού τομέα.

«Οι τράπεζες κερδίζουν παντού, η απόδοση των κεφαλαίων των 35 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρώπη κυμαίνεται άνω του 20%, ενώ στην Ελλάδα η απόδοση φτάνει το 18%. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν πρέπει να μοιράζουν αλόγιστα μερίσματα, αλλά να αξιοποιούν τα κέρδη τους για την αύξηση της κεφαλαιακής τους βάσης», κατέληξε δε ότι «χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη».

Σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την πορεία του χρηματιστηρίου, συμβούλευσε τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά κυρίως τις προοπτικές μακροχρόνιας κερδοφορίας και όχι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πηγή Ναυτεμπορική



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης