Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα πρόταση για την ένταξη των ξενοδοχείων 5 αστέρων στον Αναπτυξιακό

3 Μάρτιος 2006
  • Υπέρ της ένταξης των επενδύσεων για νέα ξενοδοχεία πολυτελείας (5 αστέρων) σε όλη τη χώρα, πλην της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό φέρεται να διεμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας σε συνάντηση, που είχε με την «Επιτροπή Αγώνα» της Νότιας Ρόδου, που πρωτοστατεί στην ένταξη των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην περιοχή της στον Αναπτυξιακό Νόμο...

 Υπέρ της ένταξης των επενδύσεων για νέα ξενοδοχεία πολυτελείας (5 αστέρων) σε όλη τη χώρα, πλην της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό φέρεται να διεμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας σε συνάντηση, που είχε με την «Επιτροπή Αγώνα» της Νότιας Ρόδου, που πρωτοστατεί στην ένταξη των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην περιοχή της στον Αναπτυξιακό Νόμο.


Γι αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι της Επιτροπής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ν. Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή, βρέθηκε από τη Δευτέρα στην Αθήνα και συναντήθηκε, εκτός από τον κ. Φώλια, με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Οικονομίας-Οικονομικών κ. Νικολακόπουλο, ενώ επιδίωξε συνάντηση και με την νέα υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία, όμως, λόγω υποχρεώσεων της υπουργού, δεν πραγματοποιήθηκε.


Κατά τις πληροφορίες και ο κ. Νικολακόπουλος φέρεται να τόνισε στους Ροδίτες ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας νέων, αναβαθμισμένων, τουριστικών υποδομών, αλλά πιο ξεκάθαρος για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα αυτό ήταν, όπως αναφέρθηκε, ο κ. Φώλιας.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ξεκαθαρίζει τις περιοχές, στις οποίες οι ξενοδοχειακές επενδύσεις θα εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα προωθηθεί προς έκδοση μετά την επιστροφή της κυρίας Πετραλιά από τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η κυρία Πετραλιά συζήτησε αυτό το θέμα ήδη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, χωρίς να γίνουν γνωστές οι δικές της θέσεις.


Η κυρία Πετραλιά, διαπιστώνοντας ότι στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης απουσιάζει ένα θεσμοθετημένο Γραφείο υποδοχής των επενδυτών, προωθεί άμεσα τη σύστασή του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ενημέρωση και υποστήριξη στην υλοποίηση των σχεδίων τους σε όλον τον γραφειοκρατικό μηχανισμό.
Μέχρι τώρα, εκτός από τη Νότια Ρόδο, επισήμως τουλάχιστον, την ένταξη των επενδύσεων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν ζητήσει φορείς της Νότιας Κρήτης και της Ζακύνθου (από τις αναπτυγμένες περιοχές, καθώς στις υπό ανάπτυξη πάντα ίσχυαν τέτοια κίνητρα).
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς του τουρισμού (ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ) έχουν ταχθεί κατά των επιδοτήσεων για νέα ξενοδοχεία στις αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, πριν ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα δείξει αν και πού προκύπτουν ανάγκες για νέα ξενοδοχεία και σε ποιες κατηγορίες.

«Συμψηφισμό» με τις πολεοδομικές εκκρεμότητες;

Θεωρητικά τουλάχιστον, πάντως, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο μιας «σολομώντιας» λύσης σε αυτό το θέμα, εντάσσοντας τις νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας όπου θέλει (άλλωστε, ο σημερινός Αναπτυξιακός Νόμος έχει μικρό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής) και «ανταποδοτικά» να ρυθμίσει τις χρονίζουσες πολεοδομικές παρανομίες στα ξενοδοχεία. Μόλις πρόσφατα, ο ΣΕΤΕ υπολόγισε ότι 5.000 ξενοδοχεία (σε σύνολο περίπου 8.500 σε όλη τη χώρα) έχει πολεοδομικές υπερβάσεις.
Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει την τακτοποίηση αυτού του θέματος, τόσο με τη ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης των γηρασμένων ξενοδοχειακών κτιρίων όσο και με την αύξηση του συντελεστή δόμησης στους κοινόχρηστους χώρους, καλύπτοντας έτσι εγκαταστάσεις (συνεδριακές κ.ά.), που δημιουργήθηκαν καθ υπέρβαση του ισχύοντος συντελεστή. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο τα νομίμως ανεγερθέντα ξενοδοχεία (πιθανότατα έναντι καταβολής προστίμου, που θα δώσει έσοδα και στα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία...) και όχι όσα κατασκευάσθηκαν παράνομα σε δασικές περιοχές, ρέματα και αιγιαλούς, τα οποία θα πρέπει να γκρεμισθούν - για να έχει νόημα και η νομιμοποίηση των υπολοίπων....

 Πηγή Κέρδος

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης